FAKTA

PRIS: 44 999 kroner
VEKT: 10,9 kg (slangeløst)
VEKT HJULSETT: 3780
STØRRELSE TESTET: L
NETT: merida.no

UTSTYR
VANDRING F/B: 100/109
RAMME: Karbon
GAFFEL: Fox Float 32 Performance StepCast
BAKDEMPER: Fox Float Performance Elite
STYRE/STYREFREMSPRING: Merida Expert CC 720mm styre, Merida Expert stem
SETE/SETEPINNE: Prologo Scratch sete, Merida Carbon Expert setepinne
HJUL OG DEKK: Fulcrum Red Zone 500 hjul, Continental Race King 2,2 dekk
DRIVVERK: Shimano 1x11 XT, Shimano XT 30t krank
BREMSER: Shimano XT

skala
4.8/6

Merida Ninety Six er fulldemperen som Norges ubestridte terrengsykkeldronning Gunn-Rita Dahle Flesjå har valgt å bruke i flere ritt de siste årene, til tross for at hun lenge har sverget til halvdemper. 

Ninety Six finnes i et utall varianter, CF 7000 har karbonramme, funksjonelt Shimano-drivverk og bremser. Vi noterer også en lav vekt på hjulsettet. Kontaktpunktene er fra Merida selv, og demperenhetene fra Fox lar seg begge justere med én hendel fra styret. 

Fra første tråkk oppleves Merida Ninety Six som en rask og klatrevillig sykkel. Vi hadde knapt forlatt asfalten før det ble støting i første bakke på denne sykkelen. Det kan skyldes flere ting, men Ninety Six er ikke spesielt lett i dette selskapet. Uansett fikk vi konsekvent lyst til å gi gass i alt av oppoverbakker. Demperopphenget er i den mer aktive enden av skalaen, og i teknisk terreng er den et knepp mer urolig enn andre sykler i dette selskapet. En mellomposisjon på bakdemperen tror vi ville hjulpet noe. Den kvikke og inspirerende følelsen gjør seg også gjeldende i mer kupert og teknisk terreng. Over små bakketopper og raskt terreng hvor vi kan jage på, er det nesten vanskelig å holde igjen. 

Så da er det vel ikke noe å utsette? Vel, denne kvikkheten som gjør Merida Ninety Six så inspirerende, har også en viss pris. I grovere terreng, og da spesielt nedover føles den ikke like tillitvekkende og tilgivende som andre sykler i testen. Her er det lite rom for feiltrinn, som rytter må du være aktiv og bevisst på linjevalg. Vi tror en sykkel som er så inspirerende oppover og bortover kunne fortjent litt mer solide og mønstrede dekk uten at det hadde gått nevneverdig ut over de andre egenskapene. 

Merida Ninety Six er en fullblods rittmaskin. Har du kun ambisjoner om å fullføre aldersklassen i et teknisk maratonritt eller sykler Ultrabirken i bedagelig tempo mener vi du bør se på andre sykler i denne testen. Men er du klar for å yte maks på en aggressiv og kompromissløs rittsykkel, og gjerne i rundbaneritt eller mindre teknisk krevende maratonritt er Merida Ninety Six CF 7000 et av de beste kjøpene. 

POPULÆRT: Continental Race King er et populært dekk til rittsykling. Foto: Kristoffer Kippernes

MED FJERNSTYRING: Bakdemperen og dempegaffelen fra Fox betjenes med en vaieraktivert hendel på styret. Foto: Kristoffer Kippernes

ÉN ER NOK: Shimano XT-gruppen har 1x11-drivverk. Foto: Kristoffer Kippernes

PLUSS
God fjernkontroll/låsing av dempere Godt utstyrt 180mm skive
MINUS
Litt nervøs Kunne med fordel hatt andre dekk
VURDERING
UTSTYR MHT PRIS
KLATRING
UTFOR
TEKNISK TERRENG
GRUS
SYKKELGLEDE
VINNERPOTENSIAL
FINISH
SNITT