Colorado-baserte Yeti Cycles har en spesiell plass i terrengsyklingas historie. Siden tidlig på 1990-tallet har konkurransesykling vært sentralt hos Yeti, og velklingende navn som John Tomac, Myles Rockwell, Missy Giove og Juli Furtado kan nevnes fra Yetis lønningslister fra den tida, og disse var også sentrale i utviklinga av flere kjente sykkelmodeller. Økomomisk rot og stadige eierskifter prega tida rundt årtusenskiftet, men de siste åra har Yeti kjempa seg tilbake til seg en plass på high end-himmelen, bl.a. med XC-fulldemperen AS-R SL og stisykkelen 575.
Det er aluminiumsrør, bl.a. fra Easton, som har gjort Yeti kjent. De siste åra har Yeti imidlertid "sneket" inn karbondetaljer i bakramma på både AS-R SL og på 575 (neida, vi har ikke glemt karbonmodellen C-25 fra gamle dager!). Deres nye flaggskip viser med all tydelighet at de følger med i timen, og i god Yeti-ånd er det konkurransesyklister som er målgruppa når de introduserer sin nye AS-R. Dette understrekes også av et klistremerke på overrøret hvor det står "For Racing Only". Sykkelen har fått navnet AS-R C. "C" står selvsagt for "carbon", eller rettere sagt fullkarbon.
Yeti AS-R Carbon har en iøynefallende detalj, nemlig den at setepinnen er en integrert del av seterøret for økt stivhet og lavere vekt. Dette er også kjent fra terrengsykler fra andre merker som Scott og Look. Dette gjør at setepinnen må kuttes for å tilpasses eieren. Etter vår mening kanskje ikke veldig elegant ut fra bildene å dømme, men til skeptikerne kan det skytes inn at dette kan kuttes ned og gjøres om til en konvensjonell løsning med setepinne og klemme for den som ønsker det, slik at setet kan heves og senkes som normalt. Det gjør det også lettere å få solgt en slik brukt, skulle vi tro.
Vi har tidligere prøvd den vanlige AS-R SL-modellen og kan fortelle at den fungerer ypperlig som aggressiv XC-sykkel med sine 90mm demping bak, men funker også bra på sti, med sin lave høyde over overrøret. Vi regner med at karbonversjonen har de samme egenskapene (også den har 90mm vandring bak og matches best med 100mm foran), men vekta på AS-R C er helt nede i under to kilo for ramme med demper! Det er nesten 300g lettere enn den allerede lette alumodellen AS-R SL. Den er dermed i samme eksklusive klasse som andre lettvektere som f.eks. den nye Merida Ninety-Six, Scott Spark, Canyon Lux MR, Simplon Stomp og nyversjonen av Cannondale Scalpel. En komplett Yeti AS-R C bør dermed kunne bygges til en høyst konkurransedyktig vekt på omkring 10kg uten større problemer, og kanskje også helt ned mot 9kg hvis man er kresen ved plukking av deler.
Designeren bak den nye Yeti-en, Steve Hoogendoorn, har uttalt at det ikke har vært noe poeng for Yeti å lage en karbonsykkel bare for å ha gjort det. Det måtte være en fordel ved det. Samtaler med Yeti-sponsa syklister, og analyser av aluutgaven av AS-R fikk Yeti til å innse at det var forbedringsmuligheter både når det gjelder stivhet og vekt.
Bakdemperen forbindes med ramma med bl.a. et såkalt "dogbone". Dette er også av karbon på den nye sykkelen. Dette er faktisk tyngre enn aluminiumversjonensom fins på tidligere Yeti-fulldempere, men er til gjengjeld betydelig stivere.
-Disse detaljene gjør Yeti AS-R C til en mer effektiv klatrer. Men også utforegenskapene i krevende terreng er blitt forbedra, bl.a. ved å slakke styrerørsvinkelen til 69 grader, sier Hoogendoorn.
Yetis sortiment for 2008 favner breiere enn noen gang, med sykler til alt fra sykkelcross, dirtjump, klassisk ARC-hardtail, via AS-R, 575 og den nye sjutommerssykkelen Seven til utforsykkelen 303 DH med sitt spesielle demperoppheng. Karbonsykkelen til tross, aluversjonen av AS-R SL er fortsatt tilgjengelig.
Yeti forhandles i Norge gjennom Anton Sykkeldelisk i Oslo. Nye Yeti AS-R C er allerede bestilt inn og ventes inn i butikken i løpet av april. Rammeprisen er i skrivende stund ikke spikra på grunn av usikkerhet rundt fraktkostnadene. Det loves imidlertid fra importørens side at prisen blir betraktelig lavere enn for de nevnte Scott- og Merida-modellene det kanskje er naturlig å sammenligne med.