Vi testet første generasjon Tallboy i 2013. 

Santa Cruz er merket som ble startet av skateboard-legenden Rob Roskopp og som helt siden starten har spesialisert seg på fulldempede sykler.

Modellutvalget til California-merket vokser stadig, samtidig som de gamle, nærmest klassiske modellene utvikles og oppdateres med jevne mellomrom. 

Tallboy var i begynnelsen en sykkel som både skulle gjøre jobben som rittfulldemper og som allsidig, storhjulet stisykkel. I sin tredje generasjon er rittambisjonene lagt på hylla, i hvert fall for de mest kompromissløse rittsyklisten. Tallboy 3 fremstår som en kvikk stisykkel med allsidige egenskaper og flere fikse løsninger.

Den er selvfølgelig, nær sagt, tilpasset både 29er og 27,5+-hjul. For å få til dette har den Boost-avstand mellom kjedestagene, og kommer som standard med Boost-gaffel.

For at du skal få så lik geometri som mulig, enten du velger 29 eller 27,5+-hjul og dekk kommer rammen med en liten vendbar skrueinnsats som senker sykkelen akkurat det som må til for å gå fra 27,5+ til 29. Det er i tillegg beregnet at du skal bruke sykkelen med gaffel med 120mm vandring når du sykler med 29er-hjul og med 130mm vandring til de tjukkere 27,5 pluss-hjulene.

I tråd med gjeldende geometri-trender er Tallboy 3 satt opp med slakkere styrevinkel, lenger front, og kortere kjedestag (432mm) enn forrige generasjon. Dette bør selvfølgelig pares med et dertil egnet kort styreframspring, gjerne i størrelsesorden 40-70mm.

Large Tallboy 3 vil ha reach på 450mm og stack på 603mm. Overrør på 623mm er langtfra lengst i klassen.

Yeti SB4,5c som er en sykkel i tilsvarende kategori, har til sammenligning overrør på 630mm, reach på 444 mm og stack på 622mm med 140mm gaffel. Altså ganske tilsvarende, men med høyere front, som dermed kommer litt nærmere.

Les også om YTs 29er-stisykkel Jeffsy

 

GEOMETRI: Tallboy 3 for en moderne lang, lav og slakk geometri tilpasset leken stisykling. 

Styrevinkelen på Tallboy 3 er satt opp til 68 grader med 120mm gaffel og 29er-hjul og en halv grad slakkere med 130mm gaffel og halvtjukke 27,5-hjul.

Vandringen for bakhjulet er på 110mm, noe som er en økning på 100mm fra forrige generasjon, men ørlite grann mindre enn andre sykler i tilsvarende kategori.

Pivot Mach 429 Trail, som vi har testet her, har f.eks 116 mm vandring bak.

Overrøret er senket og tilpasset bruk av moderne senkepinner med ekstra lang vandring. På komplette sykler vil de største størrelsene bli levert med Rocks Shox Reverb med 170mm vandring, mens medium, large og XL vil komme med 150mm. Small kommer med 125mm vandring i senkepinnen.

 

HEKK: Boost-baknav og gjenget krankhus er en brukervennlig kombo. 

Mange vil sikkert nikke fornøyd over at Santa Cruz har utstyrt Tallboy 3 med et ganske så tradisjonelt 73 mm gjenget krankhus. Ingen pressfit eller annet fikst som først og fremst er kjent for å forårsake knirk, snarere enn forbedret ytelse.

Krankhuset er også i moderne høyde, 330mm over bakken i følge Santa Cruz, selvfølgelig litt avhengig av dekkvalg.

 

Opphenget er Santa Cruz' siste versjon av deres patenterte VPP-oppheng, som vi stiftet bekjentskap med først på siste generasjon Nomad. Opphenget har blitt gjort noe mer progressivt i utvekslingen mot slutten av vandringen enn på forrige generasjon Tallboy. Mellomstadiet i vandring skal ha en flat fjærrate, mens starten skal være myk med høy utveksling fra opphenget. Alt dette er tilpasset den røffere bruken Tallboy 3 er tiltenkt sammenlignet med Tallboy 1 og 2.

 

VAIERFØRING: Vaieren til bakgiret og slangen til bakbremsen krysser fra underrøret til bakramma utenfor flaskeholderfestene. 

Den nedre VPP-linken er gjemt godt oppe i rammerørene.  I tillegg har de nedre kulelagerne egen fettport for smøring, en tin Santa Cruz har holdt på med i lang tid, uten at andre produsenter, underlig nok har fulgt etter. Fettporten er ikke like lett tilgjengelig på Tallboy 3 som på andre modeller. Du må løsne bakdemperen for å komme til, men det er uansett ikke en operasjon du må gjøre så ofte.

 

I tillegg til å både kunne bruke 29er-hjul og 27,5-pluss-hjul kan Tallboy 3 brukes med eller uten frontgir. For å rydde opp skikkelig hvis du velger å sykle uten, kan du skru av hele frontgirfestet.

 

At sykkelen er tiltenkt mer råkjør på sti, enn ambisiøs rittsykling vises ganske tydelig i oppsettene av utstyrsgruppene du kan velge hvis du kjøper komplett sykkel. Syklene kommer med Fox Float 34-gaffel, snarere enn 32 som Tallboy kom med tidligere.

 

Tallboy 3 kommer inntil videre kun med Santa Cruz' dyreste karbon-teknologi, CC. En rimeligere C-ramme skal være påtenkt, og det skal også være snakk om en alu-ramme med tid og stunder.

 

Det er også gjort plass til flaskeholder-fester inne i rammen, på underrøret der slikt hører hjemme.

 

Tallboy 3 er allerede tilgjengelig for bestilling fra Santa Cruz og importøren i Norge, Speedproducts. Vi kommer tilbake med priser så fort de er tilgjengelig.

Hva tenker du? Er dette sykkelen du har ventet på? Fortell oss hva du tenker i kommentarfeltet. 

 

INTERN: Vaieren til bakgiret går inn i underrøret hele i front.