Foran 2019-sesongen endre det internasjonale sykkelforbundet, (UCI) reglene når det kom til utforsykling. I hele 2019-sesongen var det lov med sykler med forskjellig hjulstørrelse foran og bak. Borte var regelen om at terrengsykler måtte ha like store hjul. 

 

Annonse
Loic Bruni i Andorra
VERDENSMESTER: Loic Bruni har vunnet VM de siste tre årene på Specialized Demo.

29er-hjul på utforsykler har vi hatt siden 2017-sesongen da Santa Cruz overrasket resten av bransjen og konkurrentene med sine racing-klare 29er-versjoner av utforsykkelen V10. 

Gjennom hele 2017-sesongen og 2018-sesongen var det noen lag og syklister som satset på store hjul, og noen som holdt seg på 27,5-tommers-hjulene som var blitt standard før det. 

Regelendringen foran 2019-sesongen førte til at også små utforsyklister, som tidligere hadde slitt med at de fikk 29er-bakhjul opp i rumpa, kunne dra nytte av et stort forhjul. 

Selv om utforsyklingsfans over hele verden ropte opp om hvor teit det var med store hjul til utfor-racing, ble 29er-hjul raskt den nye standarden, også i utforløypene i verdenscupen. 

 

Loic Bruni
FORSKJELLIGE HJUL: SuperBruni syklet med 29er-forhjul og 27,5 bakhjul i 2019-sesongen.

Specialized brukte treningsomgangene til både Loic Bruni og Finn Isles gjennom hele 2019-sesongene til å samle live-data om hvordan syklene fungerte, enten de hadde 29er-hjul foran og bak, eller var satt opp med mindre hjul bak. Disse målingen dro nok Loic Bruni nytte av på veien til sin første sammenlagtseier i verdenscupen og sitt fjerde VM-gull som senior. Et antall gull kun matchet av Brunis landsmann, selveste Nicolas Vouilloz.

Selv tidenes mestvinnende utforsyklist i verdenscupen, Greg Minnaar matcher ikke Super-Brunis effektive medaljesanking i VM-sammenheng. Minnaar har likevel en solid samling medaler å vise til. Hele 3 gull, 5 sølv og 3 bronse har den store Sør-Afrikaneren rasket med seg. 

 

SPECIALIZED DEMO 2021
RETT FRAM: Specializeds nye Demo ser ryddig og rask ut. Den kommer kun i alu-ramme.

Uansett - tilbake til Specialized sin nye Demo-sykkel. 

Den nye Demo-sykkelen har justerbar kjedestagslengde. Dette gjør at du kan velge mellom kort innstilling, for 27,5 bakhjul. Medium lengde for både 27,5 og 29-tommers hjul, og lange kjedestag for rent 29er-oppsett. 

Medium-innstillingen gir ekstra stabilitet når den brukes med 27,5-hjul og ekstra kvikkhet når den brukes med 29er-hjul. 

Justerbare kjedestag på Demo
JUSTERBARE: Kjedestagene med det velprøvde Horst-Link-leddet kan justeres i tre lengder, både for 27,5 og 29er-hjul.

 

Akkurat som Specialized Enduro kommer Demo i størrelser kalt S2, S3 eller S4. Specialized ønsker at man skal velge størrelser ut i fra kjørestil og ønskede egenskaper, mer enn størrelse på kropp. S4 kan uansett sammenlignes med Large. Denne får rammelengde (reach) på 466-470 mm avhengig av bakhjulsstørrelse. Kjedestagslengden er justerbar mellom 438 og 448 mm. Styrevinkelen er oppgitt til 62,5-63,2 grader avhengig av bakhjulsstørrelse, mens den totale akselavstanden er oppgitt til 1279 mm i korteste innstilling og 1289 i lengste innstilling med 29er-hjul. 

Geometri nye Demo
GEOMETRI: Nye Specialized Demo har justerbar geometri og kommer i tre størrelser.

 

Specialized skal i tillegg til å ha endret geometrien slik at den kan passe med to forskjellige størrelser på bakhjulet, også endret demperoppsettet. Bakdemperen er flyttet lavt i rammen slik at den i mindre grad skal være utsatt for sideveis belastning som kan føre til at dempingen binder seg under belastning. I tillegg har Specialized laget hjulbanen for bakhjulet slik at dette beveger seg mer bakover ved store slag enn tidligere. Dette gjør det lettere for bakhjulet å svuppe over store kanter og skal sørge for at farten bremses mindre ved store slag. 

Vi ser lett at Specialized vanvittige endurosykkel, Enduro både er inspirert av, og har inspirert den nye utforsykkelen. 

 

Loic Bruni har tidligere vært en uttalt motstander av 29er-hjul til utforsykling, men 2019-sesongen viste at det viktigste er å sykle fort. Sykler du fort med 29er-hjul slutter både syklister og fans å klage på at 29er-hjul er døllt. 

 

Etter at hele 2019-sesongen ble brukt til tweeking og testing av prototyper med forskjellige hjulstørrelser lanserer nå Specialized den VM-vinnende utforsykkelen på det åpne markedet. Interessant nok er den rådyre sykkelen kun tilgjengelig med aluminiumsramme. Å ikke ha karbonramme så ikke ut til å spille noe rolle for Loic Bruni. Det har heller ikke spilt noen rolle for hans nærmeste konkurrent om sammenlagttittelen Amaury Pierron, som også han syklet på aluminiumssykkel fra Commencal, både i 2018, da han vant verdenscupen sammenlagt, og i 2019, da han kom på plassen bak Bruni. 

 

Den nye Specialized Demo vil være tilgjengelig i to komplette versjoner og som løs ramme.  

  • Demo Expert til 90 599 kroner og 
  • Demo Race til 54 399 kroner. 
  • Rammesett med bakdemper koster 32 599 kroner
Demo Expert
TOPPMODELL: Demo Expert kommer med toppdemperne til RockShox.
Demo ramme
RAMMESETT: Ramme med bakdemper kan kjøpes løst hvis du ønsker å bygge selv.