Med sans for lite konvensjonelle løsninger skal Polygon altså gi deg utforsykkelens egenskaper nedover, mens du tråkker oppover som på en XC-sykkel. En floskel terrengsyklister har hørt siden fulldempernes morgen, tenker du kanskje. Men å komme med slike løsninger i 2017 krever mot, men også tekniske løsninger som står sin test igjennom. Etter de initielle ryktene i verdensveven kan det virke som om Polygon har klart å treffe med Square One EX, den nye fulldemperplattformen deres.

Ikke likt noe annet: Polygon har patentert demperopphenget sitt opp og ned, og er gjenkjennelig på lang avstand.

180mm vandring har hittil vært forbeholdt de drøyeste og bratteste stiene og løypene, mens omkring 160mm har vært den oppleste og vedtatte normen for grove stisykler, endurosykler eller hva du liker å kalle syklene som skal treffe balansen mellom utfor- og oppoveregenskaper. Square One EX legger seg altså på førstnevnte vandring, både foran og bak. Naild R3act kaller de demperopphenget sitt, som består av en enkel, kraftig bakramme som på motocrossykler, med velplasserte ledd og en slags skinneløsning der bakrammen glir ned mot krankhuset i forrammen. Et four-barsystem videreført, kan man kalle det, og det skal ifølge Polygon selv ikke være behov for hverken låsbar bakdemper eller mye sag. 

Geo: Noen tall stikker seg ut. Krankhøyden først og fremst, spesielt siden Square One ikke skal behøve så mye sag.

27,5-hjul, 66 graders styrevinkel og lang hjulbase utgjør ingen overraskelser for en slik sykkel, og selv om Polygon mener den skal tråkke som en sykkel med 120mm vandring, er den trygt plassert i endurokategorien, noe utstyrsvalgene også bærer preg av. Noe unormalt er krankhøyden, på 354mm. Med mye vandring og såpass høyt kranklager burde altså syklister med en hang mot grove, steinete og rotbefengte stier rope unisont hurra. 

Polygon Square One EX stikker seg virkelig ut i markedet, og ikke bare utseendemessig. Ønsker du å se en i live, kontakt JBS Sport, som tar seg av import.