/ VM

Slik blir rundbane-VM

Norge sender seks utøvere til VM i rundbane, som går i Nove Mesto i Tsjekkia fra onsdag til søndag.

Sist oppdatert: 27. juni 2016 kl 07.00
For Gunn-Rita Dahle Flesjå er det OL  i august som er sesongens hovedmål, men VM er en viktig del av planen inn mot Rio. Her fra EM i mai, der hun ble nummer ni. Foto: Bengt Ove Sannes
For Gunn-Rita Dahle Flesjå er det OL i august som er sesongens hovedmål, men VM er en viktig del av planen inn mot Rio. Her fra EM i mai, der hun ble nummer ni. Foto: Bengt Ove Sannes
Lesetid: 5 minutter

Sprint er første øvelse i mesterskapet, og kjøres onsdag 29. juni. Ingrid Sofie Bøe Jacobsen tok sølv på sprinten under VM i fjor, og har ambisjoner om mer av pallen i år, som er siste sesong sprint er en del av VM-programmet.

Les også: Dette er troppen til VM 

Deretter følger stafetten på torsdag 30 juni. Rundbanerittene er fordelt på tre dager. Junior menn og kvinner kjører sine rundbaneritt fredag 1 juli. Menn U23 og kvinner elite kjøres rundbane lørdag 2. juli, og menn elite avslutter mesterskapet søndag 3 juli.

Mer om VM-programmet 

OL er utelukket for andre enn Gunn-Rita Dahle Flesjå. I løpet av våren falt Norge ned på 10. plass i nasjonsrankingen, og dermed mistet vi den ene av de to plassene Dahle Flesjå hadde kjørt inn for Norge i løpet av sesongen 2015. Dermed er VM det viktigste for sesongen for den norske troppen. 

Gunn-Rita: OL og VM er like viktige
Dahle Flesjå kjører rundbanerittet i VM, og setter mesterskapet like høyt som OL.

– Jeg håper og tror jeg kan være med å kjempe i toppen om en VM medalje. Vi har kjørt WC i mange år i samme løype. Det er mye røtter og stein, korte bratte bakker. Veldig kjekk løype å kjøre, og den passer meg utmerket på en god dag, sier Dahle Flesjå til terrengsykkel.no.

– VM er like viktige som OL for meg. VM er en mulighet for å kjempe om en ny regnbuetrøye, og det er stort som syklist. Vi driver en idrett hvor utrolig mye kan gå galt og da kan vi ikke legge opp en sesong for kun en dag i Rio. Vi har lagt opp sesongen til å ha en formtopp nå til VM og en ny for OL. Tiden vil vise om jeg er god nok for å kunne ta medalje i både Nove Mesto og Rio, sier Dahle Flesjå, og legger til at promotering også er en del av jobben.

– I tillegg representerer jeg et profflag, Multivan Merida Biking Team, hvor promotering er satt like høyt som resultater. Da må en helst vinne mye og være synlig gjennom hele sesongen, sier hun.

Fagerhaug sikter mot topp 15
Petter Fagerhaug er troppens eneste seniorrytter og kjører U23-klassen. Han kom inn på 11. plass i EM, og førsteårssenioren tror topp 15 i VM kan være realistisk. I forkant av VM Fagerhaug har jobbet med VM i tankene hele sesongen. Han har gått gjennom videoer og studert løypekart og løypeprofiler. Han gleder seg.

– Inntrykket mitt av løypa er at det er typisk norsk terreng, mye røtter og litt ujevnt underlag. Med andre ord tror jeg den skal passe oss norske godt, sier Fagerhaug.

– Vi er også så heldig å ha med oss teknikktrener, Sondre Norland. Da har vi en gjennomkjøring der han viser oss alle "godspora", så blir det nok noen runder på egenhånd, sier han.

Fagerhaug anser franskmannen Viktor Koretsky som en klar favoritt til seieren.

– Han vant jo EM greit, og da han kjørte i Labresse, så endte han på tredjeplass da han kjørte seniorklassen, så han er vel storfavoritt. Men det er VM, så selvfølgelig er det mange som sykler fort. De fleste fra Mellom-Europa, så er det sikkert en New-Zealander i toppen og kanskje en amerikaner, uten at jeg har noe særlig oversikt. Uansett er det bare å kjøre det man er god for, sier han.

Les også: Rett inn blant de store i EM 

Se stor portrettreportasje om Fagerhaug i neste utgave av Terrengsykkel magasinet!

Saken fortsetter under

Petter Fagerhaug - XCO EM - Bengt Ove Sannes 1000x
Petter Fagerhaug ble nummer 11 på rundbanerittet i EM i Sverige i mai. Foto: Bengt Ove Sannes

Petter Fagerhaug ble nummer 11 på rundbanerittet i EM i Sverige i mai. Foto: Bengt Ove Sannes

Satser alt på siste VM-sprint
Ingrid Sofie Bøe Jacobsen, som kun er tatt ut til sprinten, gleder seg til både løypene og atmosfæren i Nove Mesto. Der har hun konkurrert før og trives godt.

– Løypa ser ganske lik ut som tidligere, men det er alltid små endringer i hvordan løypa er stukket ut. Det får man ikke sett ordentlig på før oppvarminga samme dagen. Løypa kommer uansett til å være veldig morsom og publikumsvennlig, med høy fart og action, sier hun.

Saken fortsetter under

Ingrid Bøe Jacobsen EM sprint finale - Bengt Ove Sannes
Ingrid Sofie Bøe Jacobsen kom på 4.plass i EM-sprinten i mai. Foto: Bengt Ove Sannes

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen kom på 4.plass i EM-sprinten i mai. Foto: Bengt Ove Sannes

Spente og stolte
Norge har også med tre ryttere i juniorklassene: Martin Siggerud, Tobias Johannessen og Thea Siggerud, alle fra Soon CK. De to sistnevnte er førsteårsjuniorer, men var med til EM i Sverige i mai.

– Det som er mest spennende nå er å se hvordan nivået er. Jeg har jo en liten anelse, men nå er det enda fler som er på høyt nivå ettersom jeg bare har kjørt mot europeere. Jeg gleder meg mest til å kjøre rittet og jeg tror det blir en opplevelse som er svært nyttig å ta med seg videre i treningen, sier Johannessen.

– Akkurat nå prøver jeg bare å glede meg og ha lave skuldre. Spenningen kommer nok når rittdagene nærmer seg og jeg får testet løypa. Men jeg vet det er viktig og ikke gå å spenne seg for lenge i forveien av et løp. Det er når jeg tenker positivt og gleder meg som mest prestasjonene som oftest blir best, sier Thea Siggerud.

Martin Siggerud var med til VM i Andorra i fjor.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Thea Siggerud - Tobias H Johannessen Nordic MTB Vårgårda 2016 - Foto Privat 1400x924
Thea Siggerud og Tobias Johannessen etter seier i tredje runde i den felles nordiske rundbanecupen i mai. Foto: Privat

Thea Siggerud og Tobias Johannessen etter seier i tredje runde i den felles nordiske rundbanecupen i mai. Foto: Privat

Publisert 27. juni 2016 kl 07.00
Sist oppdatert 27. juni 2016 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen