– Det er helt uforståelig. Det er utrolig kjipt, og vi skjønner like lite av dette som Gunn-Rita. Hadde det vært en stor bunnsolid tropp på landeveissida er det noe annet. Men det er det ikke. Gunn-Rita er i storform, og vi føler at de har vraket en som kunne vært med og kjempet om medalje helt inn i finalen, sier Eddy Knudsen Storsæter til Terrengsykkel.

Landslagssjefen i terreng fikk sjokkmeldingen da han kom tilbake fra VM i Australia.

Annonse

– Dette er vanskelig. Jeg har ingen direkte innflytelse på landeveislandslaget, men de er mine kollegaer, og jeg har forsøkt å formidle det jeg ser, sier han.

Saken fortsetter under

Gunn-Rita 2016 1 - Multivan Merida 1400x933
Gunn-Rita Dahle Flesjå har tatt 10 VM-gull så langt i karrieren. Foto: Multivan Merida

Gunn-Rita Dahle Flesjå har tatt 10 VM-gull så langt i karrieren. Foto: Multivan Merida

Føler seg motarbeidet
Gunn-Rita føler seg skviset fra landeveis-VM i Bergen, rett krass kritikk mot forbundet og landslagsledelsen.

På sin egen blogg forteller terrengdronningen at hun føler seg motarbeidet og møtt med skepsis i landeveismiljøet. To dager før VM i Australia får hun vite at hun ikke er med i troppen, og det er TV2 som gir henne beskjeden, ikke landslagsledelsen. 

– Det er bare å legge seg flat hva gjelder kommunikasjonen. Der skulle hun ha fått beskjed via oss da hun ikke lenger var aktuell. Det har vært en intern kommunikasjonssvikt, sier Hans Falk i NCF til VG

– Men jeg tror egentlig ikke uttaket var så overraskende, for jeg har sett mailutvekslinger mellom henne og Carl Erik, fortsetter Falk.

44-åringen, som har over 20 år bak seg på verdenscupnivå i terrengsykling, har flere ganger uttalt at hun håper å kvalifisere seg for en plass i den norske landslagstroppen når Bergen arrangerer landeveis-VM i september.

– Jeg vet jo at det ikke er bare å spasere inn der og melde seg på til VM. Jeg må kvalifisere meg. Men jeg planlegger å være litt med landslaget framover og håper jeg kan få kjøre fellesstarten i VM, sa Dahle Flesjå til Terrengsykkel i fjor høst i forbindelse med at hun la fram planene for sesongen 2017.

Hun gikk inn for oppgaven med samme seriøsitet som med andre mesterskap, og har trent målrettet mot VM i Bergen i to år.

Den norske terrengsykkeldronningen er heller ikke helt uten bakgrunn på landeveien.

– Vi kvalifiserte et helt lag til OL i Sydney i 2000. Siden kjørte jeg på et italiensk landevegslag i flere år kombinert med min satsing som terrengsyklist og har både etappeseier i kvinnenes TDF, Thuringen Rundfart og topp 3 i verdenscupen å se tilbake på. Jeg spurtet om gull i VM landeveg i Falkenburg i 1998. Da var vi kun 8 jenter igjen som satt med helt inn, skriver hun i blogginnlegget.

Dahle Flesjå ble tatt ut til landeveislandslaget flere ganger i løpet av våren, både til etapperittet Semana Ciclista Valenciana i Spania i mars og deretter til Festival Luxembourgeois du Cyclisme Feminin Elsy Jacobs i april. Da sa landslagsleder Carl Erik Pedersen at han var “spent på om Gunn-Rita Dahle Flesjå har tatt et nytt steg etter landeveisdebuten i Spania tidligere i år.”

Åpne armer hos landslaget
I forkant av årets sesong ble Dahle Flesjås lag Multivan Merida lagt ned. Da Dahle Flesjå gjorde det klart at hun satset videre, sto landslaget med døra vidåpen for sykkelstjernen, som har satset videre med Merida og sitt eget private lag denne sesongen.

– Vi vil selvfølgelig ha med oss Gunn-Rita videre. Hun er en rytter av verdensklasse og sammen med Kenneth innehar de en kunnskap som er gull verd. Vi får en tid utover høsten hvor mye skal falle på plass. Landslaget vil ha med Gunn-Rita på de fleste verdenscuper og mesterskap, sa landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter til Terrengsykkel i fjor høst.

Han understreket at han gledet seg til å ha med seg Dahle Flesjå på landslaget framover.

– Det blir en spennende periode framover og vi ser fram til å ha Gunn-Rita enda mer med landslaget. Det siste året har hun vært med på mye mer enn tidligere, sa han.

Saken fortsetter under

Eddy Knudsen Storsæter Foto NCF 1000x1250
Eddy Knudsen Storsæter. Foto: NCF

Eddy Knudsen Storsæter. Foto: NCF

Tidenes mestvinnende
Dahle Flesjå har vunnet 29 mesterskapsmedaljer så langt i karrieren, derav 10 VM-gull, det siste i 2015, og åtte EM-gull. Hun har vunnet 29 verdenscupritt, senest i 2015, og er den mestvinnende utøveren i terrengverdenscupens historie. Også i år har hun vært på pallen i verdenscupen, og hun bronse i både VM maraton og EM maraton. Under VM sist uke ble det stang-ut med punktering.

Dahle-Flesjå er også tidenes mest-vinnende kvinne i Birkebeinerrittet med ni seiere i eliteklassen, senest i 2016. Da hun kom til start på Rena nærmest direkte fra OL i Rio, der hun endte på 10.plass.

Gunn-Rita Dahle Flesjå TSR 2017 - Snorre Veggan 1400x933
Gunn-Rita Dahle Flesjå i Terrengsykkelrittet i juni. Foto: Snorre Veggan

Gunn-Rita Dahle Flesjå i Terrengsykkelrittet i juni. Foto: Snorre Veggan