/ VM

Eldst og best - Greg Minnaar best i 20 år

20 år etter at han tok sin første VM-medalje som senior vant den levende legenden Greg Minnaar sitt fjerde VM-gull. 39-åringen viser ingen tegn til å slakke av på farten.

Sist oppdatert 30. august 2021 kl 13.22
Greg Minnaar
TIDENES BESTE: Greg Minnaar tok sitt fjerde VM-gull i Val Di Sole og forsvarer tittelen som utforsportens G.O.A.T - Greatest Of All Time. Foto: UCI

En hel sykkelverden bøyer seg i støvet.

Snart 40 år gamle Greg Minnaar har tatt sitt fjerde VM-gull. 

Greg Minnaar -
LEGENDARISK: Greg Minnaar har dominert utforsyklinga i to tiår. Foto: UCI

VM-løypa i italienske Val Di Sole regnes som en av de tøffeste utforløypene i terrengsykkelsporten. Løypa som omtales som «den svarte slangen» stuper nedover fjellsiden i den italienske sol-dalen. Den røffe løypa regnes som utforsyklistenes favoritt og beskrives både som moderne og old-skul samtidig. Den som vinner i Val Di Sole regnes som den tøffeste av de tøffe. 

Sør-Afrikanske Greg Minnaar var allerede før årets VM regnet som tidenes aller beste utforsyklist. Han har 22 verdenscupseiere i samlingen og kunne før VM-konkurransen i Val Di Sole skryte av hele 11 VM-medaljer de siste 20 årene. 

I alle årene Minnaar har vært aktiv har han blitt sett på som en det mest jordnære og sympatiske syklistene i utforsirkuset. Sør-Afrikaneren har delt av sin rutine og er kjent for å feste med fansen etter store bragder. Det går fortsatt gjetord om festen etter hans VM-gull på hjemmebane i Sør-Afrika i 2013. Minnaar er ikke bare en superstjerne i hjemlandet han er også et forbilde og en helt for en lang rekke av hans argeste konkurrenter. 

«Det føles fortsatt surrealistisk morgenen etter, og jeg synes det er vanskelig å ta eierskap i seieren fullstendig når det så mange andre som har gitt alt og har hatt en vanskelig tid, men jeg vil gripe muligheten til å prøve og inspirere så mange mennesker som mulig til å komme seg ut på sykkelen - Uansett alder, rase, bakgrunn eller kjønn. Terrengsykling er og vil alltid være et flott miljø å være en del av,»skriver Minnaar på Instagram etter seieren.

Oh, and…age is just a number my brus. Greg Minnaar (39)

Greg Minnaar
BEST IGJEN: Man kan aldri avskrive Greg Minnaar. I VM var han igjen aller best. Foto: UCI

Utforsykling er en sport dominert av unge våghalser med lynraske reflekser, ungdommelig overmot og sykkelferdigheter langt utenom det vanlige. Samtidig har Greg Minnaar klart å henge med i den absolutte eliten i over 20 år. Sør-Afrikaneren har dominert sporten gjennom en ekstrem utvikling både hva gjelder løyper og sykkelteknologi. 

Allerede i 2001 vant han verdenscupen sammelagt for første gang. i 2003 tok han sitt første VM-gull. Siden da har han kommet tilbake fra flere alvorlig skader og taklet overgangen fra 26-tommers hjul, til 29-er hjul. Han har vunnet i bikepark-løyper med grushopp og konstruerte doseringer og han har vunnet i de bratteste naturløypene som den i Val Di Sole.

Uansett løype og forhold så er 39-åringen fra Pietermaritzbourg en å regne med i kampen om seieren. At han ikke er blitt gammel og stiv i leddene beviste han ettertrykkelig ved å ta sitt fjerde VM-gull, 18 år etter sitt første da han nok en gang viste ungdommen hvordan det skal gjøres i VM-rittet i Val Di Sole. 

Se runnet til Greg Minnaar her:

Greg Minnaar Val Di SOle
BEST PÅ SLUTTEN: Greg Minnaar fant de nødvendige tidelene på slutten av løypa i Val Di Sole.

Ned den 2,5 kilometer lange løypa la han bak lederen, franske Benoit Coulanges både på andre, tredje og fjerde mellomtid. Men den Sør-Afrikanske kjempen er kjent for å være sterkere enn noen andre. På de siste meterne ned mot mål fikk han bruk for kjempekreftene og rutinen. Han fant den raskeste linjen og klarte å hente ut mer av de få tråkkene det gikk an å klemme inn mellom hoppene rett før mål. I mål var han to tideler foran Coulange, men fortsatt var det unge sultne syklister igjen på toppen. 

Minnaars tidligere lagkamerat i Santa Cruz Syndicate, Loris Vergier var regnet som favoritt. Franskmannen som nå sykler for Trek er i kjempeform og vant det siste verdenscuprittet i Maribor i Slovenia for to uker siden. Verken Vergier eller de to andre franskmennene, den firedoble verdensmesteren Loic Bruni og verdenscuplederen Thibaut Daprela klarte å matche farten og presisjonen til Greg Minnaar. 

I mål kunne de ikke gjøre annet enn å annerkjenne at utforsykkelens eldste og beste gjennom tidene hadde klart det igjen. Loris Vergier kastet seg om halsen på sin gode venn og tidligere lagkamerat. Alle de andre som hadde blitt satt på plass av konkurransens eldste deltok i hyllesten.

Tidenes aller beste var best enda en gang. Om drøye tre måneder fyller Greg Minnaar 40 år. Neste år kan han igjen sette ungdommen på plass iført sykkelsportens gjeveste trøye - regnbuetrøya, som bevis på at også i utforsporten så kan de gamle være eldst, i hvert fall hvis den gamle er en 40 åring fra Sør-Afrika.

Publisert 30. august 2021 kl 13.22
Sist oppdatert 30. august 2021 kl 13.22
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen