Når sekundene teller må de hentes i alle deler av rittet. Alle har sine styrker og svakheter, og for å være en komplett syklist må teknikken sitte, også i utforbakkene. Redaktør Øyvind Aas viser at en hardtail også kan tynes i tøffe bakker og hvordan du kan gjøre det samme. 

– Det er ikke noen tvil om at et terrengsykkelritt avgjøres i klatringene. Men hvis du kjører som en sinke nedover, så vil du tape masse tid og du går glipp av muligheten til å passere masse folk og ta plasser, sier Aas.

Det er viktig å både tenke fort når du er i en utforkjøring, og øve på det på trening. Tenk som en utforkjører på ski: Hver sving er et sted du kan spare sekunder, trekke linjer. 

Det gjelder å fokusere, kjøre smooth, treffe linjene. Jobb med linjene for å unngå punkteringer. 

– Vær bevisst på at nedover skal du kappe tid hele veien. Tar du igjen noen, må du være våken, se langt fram og se etter muligheter til å sykle forbi. Det som kanskje bare blir sekunder i en utforkjøring, kan bli mange hundre meter når du kommer ned på flatene, og senere utvikle seg til minutter underveis i rittet, forklarer Aas.  

Se alle episodene av Rittklar her.

RITTKLAR

Det er mye tid og frustrasjon å spare i forkant av, under og etter konkurranser. Rittklar gir råd til ambisiøse syklister, enten de er nybegynnere eller på elitenivå. Serien tar for seg temaer som trening, teknikk, reparasjoner og forberedelser til ritt.