Furusjøen Rundt var opprinnelig tildelt maraton-NM i år, men på grunn av koronapandemien måtte mesterskapet utsettes og ble flyttet til Helterittet på Rjukan i august.  

Det er langt fra første gang at Furusjøen Rundt har tatt på seg å arrangere mesterskap og store ritt. I 2019 arrangerte de maraton-EM for både elite og master, og i 2017 var rittet en del av UCIs World Series. Furusjøen Rundt arrangerte også NM maraton i 2014 og har vært en del av Norgescup maraton seks ganger. 

Nå ser arrangøren fram til nok et mesterskap, og skal bruke tida fram mot maraton-NM til å korona-sikre mesterskapet, slik at det kan gjennomføres på en trygg måte og innenfor gjeldende smittevernregler. 

– Furusjøen Rundt er svært glade for å få tildelt NM i 2021 etter at vi måtte avlyse rittet i 2020 grunnet koronapandemien. Nå får vi en fin gjennomkjøring av nødvendig smittevernarbeid med Furusjøen Rundt-rennet i februar. Rennet vil gi oss god erfaring med et «annerledes» arrangement, men vi håper det blir mer normale forhold til sommeren igjen, velkommen til NM og eventyret i Rondane, Ole-Petter Brendstuen, daglig leder Kvam IL og Furusjøen Rundt AS. 

Maraton-NM arrangeres 10. juli 2021, men Furusjøen Rundt legger ikke skjul på at de har enda større ambisjoner på sikt. 

– EM i 2019 ga mersmak, så litt der framme i tid er målet å arrangere VM her, sier Brendstuen. 

Sju mil med varierende terreng
Løypa i Furusjøen Rundt er kjent som både teknisk og fysisk krevende, og forbindelse med at rittet arrangerte EM i fjor, ble traséen også utvidet med nesten to mil, fra 73 til over 90 kilometer. Basert på tilbakemeldingene fra EM, vil arrangøren legge om løypa til NM 2021 noe. 

Hoveddelen av løypa og den tekniske nedkjøringen til Kvam blir som før, men den siste delen som ble lagt inn i anledning EM fjernes. Traséen for NM 2021 ender da på rundt 70 kilometer. 

– Målet er at den syklisten som best mestrer forskjellige typer terreng og utfordringer vinner, sier Brendstuen.