/ NCF

– OL er ikke et sted å lære

Reaksjonene lot ikke vente på seg da det ble klart at Norge gir fra seg en av to OL-plasser i terrengsykling for kvinner. Norges Cykleforbund ble raskt utpekt som ulven, og belyser nå sentrale punkter i problemstillingen.

Sist oppdatert: 19. juni 2012 kl 00.00
FØLSOMT: Det ble kanskje mer følsomt enn forventet, at Elisabeth Sveum ikke ble sendt til OL i London. Man må gå gradene. OL er ikke et sted å lære, dit reiser man for å prestere, sier president i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen.
FØLSOMT: Det ble kanskje mer følsomt enn forventet, at Elisabeth Sveum ikke ble sendt til OL i London. Man må gå gradene. OL er ikke et sted å lære, dit reiser man for å prestere, sier president i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen.
Lesetid: 3 minutter

Når Olympiatoppen nå presenterer nye utøvere til sommerens OL i London, vil Norge i terrengsykling kun sende Gunn-Rita Dahle Flesjaa. I den forbindelse har engasjerte terrengsyklister opplevd en kontrovers; Norge har med sine kvinnelige ryttere kjørt seg opp som sjette beste nasjon i verden, og således fått tildelt to OL-plasser. Norges Cykleforbund har kun innstilt en utøver til lekene, og således gitt bort den andre OL-plassen. Dog ikke uten grunn

Strenge krav for å kommet til OL

Norges antatt sterkeste kort etter Dahle Flesjaa, Lene Byberg, skadet seg og brakk håndleddet nylig, og er således ikke aktuell for London-lekene. Igjen sto da det 23 år gamle supertalentet Elisabeth Sveum, som da avgjørelsen falt hadde en bedre ranking enn Lene Byberg, dog har hun mindre internasjonal erfaring. Mange så det da som naturlig å sende Sveum, men her er sakens kjerne: Elisabeth Sveum har ikke nådd de kravene Olympiatoppen stiller.

Etter Olympiatoppens uttakskriterier må utøveren ha levert et resultat blant de seks beste i verdenscupen, eller to resultater blant de tolv beste, i løpet av de siste to årene. Dette har Sveum, som førsteårs senior, ikke klart.

– Vi har fulgt den prosessen, og de kravene som Olympiatoppen har satt, og vi må forholde oss til det. Det er Norges Cykleforbund, i samarbeid med Olympiatoppen som har satt disse kravene i forkant. For å klarere langt tid i forveien, har vi i samarbeid med Olympiatoppen, gått gjennom hvilke uttakskrav vi vil stille til utøverne for å kunne kvalifisere seg til OL. Olympiatoppen setter uttakskrav, og det er vår oppgave å innstille utøvere. Jeg vil legge til at utøverne har kjent til disse kravene i lang tid, sier president i Norges Cykleforbund, Harald Tiedeman Hansen.

Selv om kravet er tydelig og lettfattelig, har det vekket mye følelser at Norge velger å ikke benytte OL-plassen, når Sveum er marginalt bak kravet. Tiedemann Hansen mener det er vanskelig å vurdere om ikke Norge prinsipielt bør benytte OL-plassen sin, heller enn å gi denne til en dårligere utøver fra en annen nasjon.

– Både ja og nei. Ja vi skulle gjerne hatt med flere utøvere, og det hadde vært aktuelt med Lene. Men ut ifra de krav Olympiatoppen har satt, så har vi ingen. Det er jo saken. Det var ikke henne som var førstekandidat, men det var Lene, sier han.

Tiedemann Hansen er også klar på at OL er et sted for prestasjoner, og ikke undervisning.

– Min personlige mening, er at OL er ikke et sted å lære. Det er mange andre mesterskap. Man må gå gradene. OL er ikke et sted å lære, dit reiser man for å prestere, avslutter han.

Publisert 19. juni 2012 kl 00.00
Sist oppdatert 19. juni 2012 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen