/ NCF

Forbundet har snudd

Landslagssjef Eddy Storsæter har snudd og lar likevel syklistene som har mer enn 20 UCI-poeng melde seg på som selvstendige ryttere til verdenscupen i Hafjell. Så nå kan både Fredrik Haraldseth og Henrik Kippernes se frem til å sykle verdenscup på hjemmebane.

Sist oppdatert: 24. august 2013 kl 00.00
HAR SNUDD: Forbundet kommer til å melde på syklistene som har nok UCI-poeng og ønsker å sykle verdenscupen i Hafjell. Foto: Ronny Nyhus.
HAR SNUDD: Forbundet kommer til å melde på syklistene som har nok UCI-poeng og ønsker å sykle verdenscupen i Hafjell. Foto: Ronny Nyhus.
Lesetid: 5 minutter

Norges Cykleforbund har tatt ut 16 norske ryttere (se liste nederst) til å delta på landslaget når det skal arrangeres verdenscup i Hafjell. Dette er syklister som i følge landslagssjef Eddy Storsæter er kvalifisert til en plass i den norske landslagstroppen fordi de har oppfylt forbundets uttakskriterier, eller har vært nær opptil disse.

- Forbundet har strukket strikken maks i forhold til hva vi kan håndtere rent praktisk og økonomisk, sier landslagssjef Eddy Storsæter til Terrengsykkel.

Les landslagssjefens begrunnelse for uttaket her!

Har nok UCI-poeng

I tillegg til de 16 utøverne som allerede er tatt ut til å sykle i landslagsdraktene, er det flere som har mer enn 20 UCI-poeng og dermed, ut i fra UCIs regelverk, har innfridd et av kravene fra UCI og kan meldes på som selvstendige ryttere.

- Det er ingen rettighet, men en betingelse om påmelding skal skje, presiserer Storsæter.

Ettersom ingen av de norske rytterne sykler for et UCI-lag, må de meldes på av NCF. Dette gjelder til sammen seks syklister: Lars Ragnar Manengen, Fredrik Haraldseth, Henrik Kippernes, Sven Kilander, Hallvar Barlaup og Jo Nordskar.

Kunne vært gøy 

Å få startnummer til verdenscupen på hjemmebane burde i utgangspunktet ikke være noe problem, dersom man har samlet nok UCI-poeng det siste året. Det viste seg likevel å være lettere sagt enn gjort.

Fredrik Haraldseth, Henrik Kippernes og Hallvar Barlaup har hele tiden ønsket å stille til start i Hafjell.

- Etter at jeg fikk poeng i NM, tenkte jeg på at det kunne vært artig å delta igjen siden det er ni år siden jeg var med sist i Livigno og 14 år siden jeg debuterte i verdenscupen. Når reglene er som de er, ser det ikke ut som om det er mulig. Jeg har innsett at det er like greit. Jeg har ikke noe i verdenscupen å gjøre, mener Barlaup.

Lars Ragnar Manengen roser oppfølgingen fra den nye landslagssjefen, men kommer ikke til å stille til start på hjemmebane.

- Kroppen har ikke vært helt god i sommer, så jeg har valgt å stå over, forteller Manengen.

I likhet med Manengen, er Sven Kilander satt ut av spill, etter å ha brukket bekkenet tre steder i juni.

- Jeg hadde nok ikke vært god nok på generell basis heller, mener han.

Har dårlig erfaring

For Fredrik Haraldseth, Johan Jørgen Lindgaard Strømberg og Henrik Kippernes var det lenge uklart om forbundet i det hele tatt kom til å la dem få melde seg på. Etter at Terrengsykkel tok kontakt med landslagssjefen i går har forbundet snudd, selv om de fortsatt mener rytterne burde vurdere hvorvidt dette er hensiktsmessig matching. Men dersom de likevel vil melde seg på, kommer ikke forbundet til å nekte dem, slik ordlyden kunne tolkes tidligere. Men de må stå for alle praktiske oppgaver selv: De må ha egen leder og eget støtteapparat. NCFs fokus skal være på landslagsrytterne.

- Vi har meldt på ryttere før i år i verdenscupen i utlandet med meget dårlige erfaringer. Dette har delvis også influert på de uttatte rytterne. Det er ikke ønskelig at skal skje igjen. Derfor har vi hatt en holdning som for noen kan ha blitt oppfattet som noe rigid, sier Eddy Storsæter til Terrengsykkel. Han avkrefter at det handlet om at det ville være «flaut» å la norske ryttere, som ikke kommer til å henge med særlig lenge, starte.

- Det er utelukkende en faglig vurdering, sier han.

Får melde seg på 

Nå har rytterne fått klarsignal til å melde seg på fra forbundet. At det kommer til å bli en utelukkende positiv opplevelse, tviler landslagssjefen på.

- Det er klart at det kan være stas å prøve seg mot de beste i verdenscupen. Når det er sagt, vil det etter forbundets oppfatning ikke være med på å bygge opp utøverne, snarere tvert imot. Jeg er heller ikke så sikker på hvor morsomt det er å starte nærmest sist i et felt på over 100 ryttere, men ønsker de å kjøre til tross for våre betraktninger, melder vi dem på.

Regler tilpasset de store sykkelnasjonene

Det er UCIs regelverk som gir ryttere som har mer enn 20 UCI-poeng og ikke er tatt ut på landslaget mulighet til å melde seg på gjennom det nasjonale forbundet.

- Denne regelen er laget med tanke på de store nasjonene der det er langt vanskeligere å få UCI-poeng. I en liten nasjon som Norge, slår dette litt feil ut i den forstand at det er relativt enkelt å få poeng i NM og norske UCI-ritt. Det er viktig å ha dette i bakhodet når man vurderer hvem som skal meldes på med kravet om 20 UCI poeng som grunnlag, mener landslagssjefen.

De rytterne som i utgangspunktet ikke ble tatt ut av NCF til å delta i verdenscupen i Hafjell, holder etter forbundets mening ikke et tilstrekkelig nivå til å delta i verdenscupen. De må blant annet finne seg i å starte bakerst.

- Forutsetningene for å få poeng eller enn positiv opplevelse er svært liten. Trosser de likevel dette rådet, melder vi dem på, avslutter Storsæter.

Folkefest

Norges Cykleforbund ønsker seg en skikkelig folkefest i Hafjell. De vil vise at norsk terrengsykling er populært, og et verdenscupritt på hjemmebane er utvilsomt en suveren mulighet til å rekkerutere flere – i alle aldre.

Disse rytterne er tatt ut til å representere landslaget i rundbane:

Kvinner junior:

Frida Helena Rønning

 

Kvinner U23:

Ingrid Sofie Bøe Jacobsen

 

Kvinner senior:

Lene Byberg

Elisabeth Sveum

Heidi Sandstø

Gunn Rita Dahle Flesjå 

 

Menn junior:

Eirik Augdal

Torjus Bern-Hansen

Erik Nordsæter Resell

Audun Øverbye Hansen

Eirik Hægstad

 

Menn U23:

Truls Engen Korsæth (har brukket armen, så får mest sannsynlig ikke delta)

Edvard Vea Iversen

Ole Hem

Sondre Kristiansen

 

Menn elite:

Ola Kjøren

Publisert 22. august 2013 kl 00.00
Sist oppdatert 24. august 2013 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen