Uslåelig over grensen

Mathias Wengelin har vunnet Grenserittet fire ganger tidligere. I dag gikk han for sin femte seier, og med fullklaff i spurten i Halden kunne svensken nok en gang krones som Grensekungen. Svenske Jennie Stenerhag spurtslo Hildegunn Hovdenak på målstreken.

Sist oppdatert: 2. august 2014 kl 13.52
Mathias Wengelin vant Grenserittet for femte gang og var strålende fornøyd. Foto: Karianne Haga
Mathias Wengelin vant Grenserittet for femte gang og var strålende fornøyd. Foto: Karianne Haga
Lesetid: 5 minutter

Mørke skyer truet i nord, men deltakerne i Grenserittet slapp unna det kraftige regnskyllet som for over Osloområdet i morgentimene på lørdag. I målbyen, Halden, var det perfekt sykkelvær: lett overskyet og godt over 20 grader. Forholdne kunne ikke vært bedre for de 7.500 startende. Fortjent etter fjorårets uvær med regn, lyn og torden.

Grenserittet har siden 1998 etablert seg som et av landets største maratonritt. For mange markerer det starten på høstsesongen, andre har det som sesongens hovedmål. Løypen mellom Strømstad og Halden er kjent for å være morsom med korte, bratte bakker og en del svinger. Men tro ikke at det er mindre slitsomt av den grunn; 80 km og 1250 høydemeter med utallige fartsøkninger og terreng er ingen spøk. Syklistene kjører over lokale gårdstun og jorder. Stemningen er avslappet og publikum heier de tapre utøverne frem gjennom to land. Å sykle Grenserittet skal være en opplevelse; ikke bare et sykkelritt der det gjelder å komme først til mål.

grenserittet-2371a
grenserittet-2371a

I FRONT: Omtrent halvveis ved Prestebakke var 19 ryttere samlet i eliten. Dagens vinner Mathias Wengelin lå foran i feltet hele veien. Her er han ved siden av Greg Saw (startnr. 5). Foto: Snorre Veggan.

Grensekungen

Det gikk raskt i eliten, men perfekte forhold til tross, Hallvor Barlaups løyerekord på 2 timer og 18 minutter fra 2004 står fortsatt fjellstøtt. Da teten passerte Prestebakke etter 42 km, lå 19 ryttere samlet innenfor 10 sekunder. I front jaget storfavoritt Mathias Wengelin, som hadde vunnet Grenserittet fire ganger tidligere. I dag jaktet svensken sin femte. Etter hvert som teten nærmet seg Halden og målgang ble tetgruppen stadig mindre. Etter 57 km var det 11 mann igjen, etter nesten 70 km hadde enda fire falt av. Syv mann kom samlet mot mål.

Opp den siste bakken var svenskene sterkest. Mathias Wengelin gjorde alt riktig og tok sin femte seier i Grenserittet på tiden 2:26:15.

– Fem seire. Nå kan du vel kalle deg Gensekungen?

– Ja, kanskje det.

– Hva er seiersoppskriften?

– Jeg trives veldig godt her. Det er alltid gøy å komme tilbake. Jeg vet at jeg er god på slutten. Det er et alltid et positivt kikk å komme inn mot mål. Da jeg klarte å komme forbi Fredrik Edin i den siste svingen før mål, kjente jeg at jeg hadde mer å gi og jeg klarte å holde unna. Det var herlig, sier Wengelin som lover å komme tilbake neste år for å forsvare seieren.

Nok en gang ble det svensk dominans i Grenserittet: Mathias Wengelin på første, Fredrik Edin på andre og Fredrik Ericsson på tredje. Til tross for at han ble spurtslått på målstreken, var Edin storfornøyd.

– Det er kult å komme hit. Jeg er veldig fornøyd, sier svensken som trives godt i Grenserittløypen. Lars Granberg ble beste nordmann på fjerdeplass.

grenserittet-2619a
grenserittet-2619a

SEIER PÅ FØRSTE FORSØK: Svenske Jennie Stenerhag vant Grenserittet på første forsøk. Ved Prestebakke lå hun like bak Borghild Løvset, Heidi Sandstø og Hildegunn Hovdenak. De fire jentene holdt sammen hele veien mot mål. Foto: Snorre Veggan.

Etterlyser egen damestart

Damene startet sammen med den tredje herrepuljen, noe jentene ikke satte særlig stor pris på. Neste år håper de arrangørene tar grep. Oppfordringen fra Hildegunn Hovdenak er enkel:

– Vi vil ha vår egen damestart og vår egen spurtpris. Jeg trener like mye som gutta i toppen og sykkelen er like dyr. Det skal ikke være forskjellig, mener hun.

Ved Prestebakke, litt over halvveis, var de fire jenter som lå sammen. Fjorårets seierspall med Hildegunn Hovdenak, Borghild Løvset og Heidi Sandstø, samt svenske Jennie Stenerhag (bildet). Ville årets Grenseritt bli en kopi av fjorårets med et spurtoppgjør mellom Løvset, Sandstø og Hovdenakk? I så fall; hvem ville være sterkest?

Jentene holdt sammen hele veien til mål. Alt lå tilrette for en skikkelig spurt. Men det skulle vise seg at de ikke var alene opp den siste bakken, for der måtte de konkurrere om plassen med mange andre herrer. Det ble mest klabb og babb for Borghild Løvset og Heidi Sandstø. For årets norgesmester i maraton, Borghild Løvset, endte det med ispose, forslått albue og tredjeplass.

Med Sandstø og Løvset ute ble det en ren spurtduell mellom Hovdenak og Jenni Stenerhage. Svensken trakk det lengste strået og tok første seier i Grenserittet - på første forsøk og på tiden 2:45:39.

–Jeg var nervøs før spurten for vi var fire stykker samlet hele veien. Det er alltid spennende med en spurt. Det kan være andre i veien. Man kan ha flaks, man kan ha uflaks. Jeg hadde en plan i hodet og fulgte den. Det lykkes jeg med, sier Stenerhag.

Hildegunn Hovdenak vant Grenserittet i fjor. I dag måtte hun nøye deg med andreplassen, men hun skulle gjerne vært først.

– Jeg liker ikke at jeg ikke vinner, men formen er ikke helt på topp og jeg dro ikke mest undervveis heller, forteller hun. 

Resultater fra Grenserittet finner du her!

Publisert 2. august 2014 kl 13.52
Sist oppdatert 2. august 2014 kl 13.52
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen