- Det var artig å vinne i dag. Ting har gått litt dårlig i det siste, så nå var det deilig at noe gikk bra, forteller Hildegunn Gjertrud Hovdenak etter debuten i Grenserittet.

Under NM landevei i Grimstad falt hun og pådro seg en hjernerystelse. Dermed røk blant annet VM-maraton i Østerrike. Først for to uker siden var Hildegunn 100% tilbake i vanlig trening.

Annonse

- Da syklet jeg Molde Challenge og merket at det meste stemte, forteller hun.

Merker du noe til hjernerystelsen?

- Nei, ikke når jeg presser meg på ritt eller trening. Men når jeg kjører bil, blir jeg fortere sliten.

Raskest i spurten

Etterhvert som løpet utviklet seg, dannet seg en trio: Borghild Løvset, Heidi Rosasen Sandstø og Hildegunn.

- Det var ikke akkurat sånn at vi støtet i fra de andre jentene, eller hadde en form for planlagt taktikk. De hang bare ikke med, sier Hildegunn.

De tre jentene samarbeidet hele veien for å holde farten oppe. Den 80 km lange løypen i Grenserittet er forholdsvis flat, og seige klatringer glimrer med sitt fravær. Borghild Løvset fikk med andre ord ikke utnyttet sine suverene klatregenskaper. Dermed var det duket for en spurt i den siste bakken opp mot festningen i Halden.

- Vi byttet på å dra helt frem til den siste bakken. Der ga jeg alt og kjørte smart. Det skulle vise seg at det var jeg som trakk det lengste strået, sier Hildegunn.

Når skjønte du at det kom til å bli seier?

- Da det gjensto omtrent 10 meter, kom jeg opp på siden av Heidi. Jeg hadde større fart og smatt forbi. Da skjønte jeg at seieren var sikret.

Borhild Løvset er ikke kjent for å være den beste spurteren i feltet, og måtte slippe de to andre jentene i den siste bakken. I mål var hun 7 sekunder bak.

Vil på pallen i Birken

Hildegunn Gjertrud Hovdnakk har kommet som en komet etter at hun begynte å staste på sykling for alvor i 2011.

I 2010 ble jeg med på noen lokale ritt og i 2011 syklet jeg en del landevei, forteller hun.

Som frikjører er Hildegunn en uredd type, en klar fordel når man er terrengsyklist.

I fjor måtte du nøye deg med den litt sure fjerdeplassen i Birken. Er pallen målet i år?

- Ja, pallen i eliten burde være innenfor rekkevidde, svarer den glade vinneren.

Knusktørt

Flere steder på Østlandet kunne det virke som om all nedbøren som skulle falt i juli hadde samlet seg opp, for så å falle ned i dag. De fleste syklistene, iallfall de som startet tidlig, slapp unna regnet i Grenserittet.

- Det var knusktørt hele veien. Jeg tror ikke jeg så en eneste sølepytt, forteller dagens vinner.

Snakk om flaks, for da rytterne var vel i mål kom regnet. Heldigvis var det bare premieutdelingen måtte utsettes på grunn av tordenvær.

Svensk dominans i år igjen

Svenske syklister ser ut til å ha sansen for å krysse grensen til nabolandet. Og som i fjor var det svensker som dominerte i herreklassen. Etter å ha samarbeidet for å holde unna for konkurrentene, gjorde Matthias Wengelin og Johan Landström opp om seieren i den siste harde bakken opp mot mål på festningen i Halden. Wengelin hadde mest å gi på slutten og tok en knapp seier foran landsmannen. Fredrik Ericsson ble nummer tre.

Med god hjelp fra lagkameraten på Team Fuji Toyota, Lars Granberg, ble Vidar Mehl beste nordmann på femteplass. Ola Kjøren fulgte på plassen bak, 2 minutter og 44 sekunder bak den svenske vinneren.

 

Resultatene fra Grenserittet finner du her!