Furusjøen Rundt blir UCI World Series

Med status som UCI World Series i 2017 er Furusjøen Rundt ett steg nærmere målet om å arrangere VM i maraton 2019.

Sist oppdatert: 27. oktober 2016 kl 21.20
Furusjøen Rundt rittet er tildelt status som UCI MTB Marathon Series for 2017, tilsvarende verdenscup. Foto: Fredrik Weikle
Furusjøen Rundt rittet er tildelt status som UCI MTB Marathon Series for 2017, tilsvarende verdenscup. Foto: Fredrik Weikle
Lesetid: 4 minutter

– World Series vil være et ledd på veien for å kunne ta på seg større mesterskap i framtiden, der VM terreng maraton 2019 er hovedmålet, sier Anette Lunde i Furusjøen Rundt i en pressemelding torsdag.

Rittet arrangeres 22. juli 2017 og vil da være en del av UCI MTB Marathon Series, maratongrenens versjon av verdenscup.

– Furusjøen Rundt er ydmyke for tilliten fra UCI og de anbefalingene som Norges Cykleforbund og andre støttespillere har vist, fortsetter hun.

Lang prosess
Rittet og idrettslaget startet en dialog med Norges Cykleforbund om mulighetene for VM og World Series allerede i januar 2015.

Les også: Ønsker seg EM, VM og verdenscup 

Hever nivået og interessen
Arrangementsansvarlig i NCF Per Erik Mæhlum er positiv til VM-søknaden og håper Furusjøen Rundt når fram med søknaden hos UCI. Han trekker fram at mesterskap løfter sporten på flere plan.

– Store internasjonale arrangementer et positivt for norsk sykkelsport. Slike mesterskap vil potensielt  gi økt oppmerksomhet rundt terrengsykling, og derav større rekruttering til sporten. Samtidig er det viktig å ha internasjonale konkurranser i Norge for å sikre god matching for våre beste syklister. For Norges del vil det være betydelig markedsføringspotensialet med et VM, spesielt lokalt og regionalt, sier Mæhlum til Terrengsykkel.no.

Les også: Norge kan få maraton-VM i 2019 

Saken fortsetter under

FR-ritt 2014 Stig Haugen 1400x933
Furusjøen Rundt rittet har mye å by på både av utfordringer og høydemeter så vel som utsikt og unik natur. Foto: Stig Haugen

Furusjøen Rundt rittet har mye å by på både av utfordringer og høydemeter så vel som utsikt og unik natur. Foto: Stig Haugen

Samtidig understreker arrangøren at World Series status og et eventuelt VM ikke skal gå på bekostning av rittets breddeprofil.

– Selv om dette er en satsing på elitesyklister, skal Furusjøen Rundt fortsatt være et breddearrangement, der mosjonister, gladsyklister, barn og ungdom fortsatt skal ha sin plass på agendaen, sier Lunde.

Regionale ringvirkninger
Videre mener arrangøren at et World Series ritt og senere eventuelt et VM vil bidra til å sette regionen på reiselivskartet som en terrengsykkeldestinasjon.

– Dette vil være et stort løft, ikke bare for bygda og Kvamsfjellet, men for hele regionen. Furusjøen Rundt er avhengig av å få med seg regionale støttespillere for å ta det store løftet med å sette terrengsykling på reiselivskartet i Lillehammer/Gudbrandsdalsregionen. Analyser fra blant annet Visit Lillehammer viser at de reisende ønsker mer aktiviteter og opplevelser, der arrangement som Furusjøen Rundt kan være en drager for å skape den ønskede aktiviteten, sier Lunde.

Saken fortsetter under

FR-ritt 2015 Lars Tungen 1400x933
Furusjøen Rundt rittet skal fortsatt være et arrangement for barn, unge og bredden, selv om rittet er tildelt UCI-status. Foto: Lars Tungen

Furusjøen Rundt rittet skal fortsatt være et arrangement for barn, unge og bredden, selv om rittet er tildelt UCI-status. Foto: Lars Tungen

Les også: Stisykling sliter ikke mer på naturen enn andre aktiviteter 

Bærekraftig arrangement
Furusjøen Rundt understreker at det å skape ringvirkninger for reise-og næringsliv og bidra til bærekraftig bruk av stier og vegetasjon er et fokusområde for rittet. Det skal imidlertid skje på naturens premisser.

Derfor er rapporten til Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) som ble publisert denne uka viktig. Der skriver forskerne at stisykling ikke sliter mer på naturen enn andre aktiviteter.

Maraton-VM
Maraton har vært VM-gren i UCI med årlig mesterskap siden 2003. Da gikk mesterskapet i Lugano i Sveits. I 2005 var det Lillehammer som arrangerte maraton-VM og mesterskapet gikk i forbindelse med Birkebeinerrittet. Det er eneste gang Norge har hatt VM i maraton, men i 2014 arrangerte Norge VM i rundbane og utfor for elite og master, også det på Lillehammer. Gunn-Rita Dahle Flesjå er den som har vunnet flest VM-titler i maraton: seks av 14 mulige.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Publisert 27. oktober 2016 kl 21.20
Sist oppdatert 27. oktober 2016 kl 21.20
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen