Schurter hadde kontroll fra start til mål, og vant overbevisende nesten ett minutt foran Jaroslav Kulhavy fra Tsjekkia. Carlos Coloma fra Spania kom på tredjeplass, halvminuttet bak Kulhavy.

Schurter kjørte sitt tredje OL. I 2008 ble det bronse. I 2012 ble det sølv. I Rio ble det endelig gull på den 30 år gamle sveitseren. Fra før har han blant annet fem VM-gull, det siste fra årets VM i Nove Mesto og fire VM-sølv.

Annonse

I damerittet ble det svensk gull - les om Jenny Rissveds' rå seier. 

Det var den italienske bronse-vinneren fra London-OL, Marco Fontana som tok teten fra start, men han forsvant bakover allerede på slutten av den første runden. 

Det var knyttet stor spenning til om landveisverdensmesteren Peter Sagan ville blande seg inn i medaljestriden. Sagan måtte finne seg i å starte helt bakerst, men klarte å komme seg helt opp til tredje plass før det første smale partiet. Ekstremt imponerende av den tidligere junior-verdensmesteren i terrengsykling. Men det skulle ikke vare. På slutten av den første runden punkterte Sagan og tapte teten. Da satt Schurter og Kulhavy igjen i front og ga gass. Da Sagan senere punktere igjen, var løpet kjørt. 

Den doble OL-vinneren Julien Absalon ligger an til å vinne årets verdenscup sammenlagt, men kom seg aldri helt frem i teten av OL-rittet. Absalon kom til slutt på 8. plass. Nino Schurter og Jaroslav Kulhavy kjempet i teten i 5 av sju runder, før Nino rykket til og takket for seg. På slutten safet han inn til sitt første OL-gull. 

Har du rett taktikk? Lær noen triks her: 

Kulhavy trygget sølvet og fikk aldri spurte om gullet, slik han gjorde med suksess i 2012. 

Kampen om bronsen mellom Maxime Marotte fra Frankrike og spanske Carlos Coloma gikk begge veier. Marotte kom opp til Coloma på den femte runden og Coloma så kjørt ut. Men det var den store spanjolen som viste seg sterkest på slutten. 

Schurter har fra før fem gull medaljer i rundbane-VM som elitesyklist. I tillegg gull både som junior og U23-syklist. Han har også både sølv og bronse fra OL tidligere, fra henholdsvis London i 2012 og Beijing i 2008. Schurter vant senest VM i Tsjekkia i juli og kan fortsatt vinne årets verdenscup sammenlagt hvis han slår Julien Absalon med tilstrekkelig mange plasser i verdenscupfinalen i Andorra 3. september. Vinner Schurter rittet og Absalon blir nummer 9 eller dårligere vil Schurter også vinne verdenscupen sammenlagt. 

Schurter syklet akkurat som gårsdagens vinner i damerittet, på en ny Scott Spark. Nino på 29er, Jenny Rissveds på en med 27,5-hjul. Schurter har tidligere vært en av få herrer på 27,5-hjul, og var den som startet hele trenden med 27,5-hjul. Nå har også han gått over til 29er-hjul. Nino syklet også på SRAMs nye tolvdelte Eagle-gruppe med 12-delt kassett, med spenn fra 10-50 tenner. Det samme gjorde også Kulhavy på sølvplass og Carlos Coloma på bronseplass. I jenterittet syklet både gullvinner Rissveds og sølvinner Maja Włoszczowska med tolvdelt Eagle-gir. Bronsevinner blant damene, Catharine Pendrel syklet med Shimano XTR Di2. 

Les om Scotts nye sykler her: 

Topp 3 OL i terrengsykling i Rio menn
1. Nino Schurter, Sveits, 1:33:28
2. Jaroslav Kulhavy, Tsjekkia, 1:34:18
3. Carlos Coloma, Spania, 1:34:51

19 år gamle Simon Andreassen fra Danmark var eneste skandinaviske utøver i herrerittet. Han endte på en 34 plass og tida 1:47:44. Dansken var siste rytter som fikk fullføre alle runder rittet. Ingen norske eller svenske ryttere deltok i OL-rittet.

Spanske Jose Antonio Hermida Ramos debutert i OL-sammenheng i Sydney i 2000 og har deltatt i alle OL siden. Han har bronse fra Athen-OL og fikk med seg en 15. plass fra Rio.

Se Schurters rå styrkeøkt

RESULTATLISTA ETTER OL-RITTET I RIO
RESULTATLISTA ETTER OL-RITTET I RIO