Jenny Rissveds syklet etterhvert et perfekt taktisk og teknisk ritt til terrengsykkelsportens mest prestisjefylte seier. 22-åringen viste ro og styrke da hun kom seg tilbake i teten etter mekaniske problemer tidlig i rittet. Fra halvkjørt løp var hun i ledelsen og viste seg sterkest og tryggest i den krevende løypa. 

Se Terrengsykkel-TV: Tester OL-sykkelen til Gunn-Rita 

22-år gamle Rissveds var feltets yngste, men kjørte smart hele veien. I tillegg hadde den regjerende verdensmesteren i U23-klassen gjort smarte utstyrsvalg. Rissveds som til daglig sykler på Scott-Odlo-laget, var en av få jenter i rittet som syklet med fulldemper. Noe hun klart dro fordeler av etterhvert som det dro seg til. Rissveds gikk skikkelig på trynet tidligere i uka og måtte sy kneet, hun viste likevel stor selvtillit både nedover og oppover, noe kanskje også bruken av en fjernstyrt senkepinne kan ha bidratt til. 

Løypa i Rio har raskt underlag, men de tøffe partiene er realt krevende og med fulldemper og senkepinne kunne Rissveds virkelig utnytte sine ekstreme utforferdigheter til sin fordel. Jenny Rissveds er en super teknikker, men er også et kondisjonsfenomen som i tester har scoret høyere på maks 02-verdier enn noen annen svensk kvinne, alle langrennsstjernene inkludert. Det sier mye om kapasiteten til den unge svensken, i en idrett der det meste av jobben gjøres med beina. 

– Jag känner mig så himla liten här jämfört med alla andra som är så rutinerade. Jag vann just OS, det är helt galet, jag fattar inte, sa en overlykkelig Jenny Rissveds til svensk TV etter gull-rittet. 

Rissveds rykket fra konkurrentene i den første klatringen på den siste runden. Det var polske Maja Wloszczowska som fulgte nærmest, men Wloszczowska klarte ikke å svare da Rissveds ga gass. Canadiske Catharine Pendrel kom veldig sterkt mot slutten og hadde størst fart i feltet på både fjerde og femte av de seks rundene. Men Pendrel satt inn turboen litt for sent til å komme seg helt frem. Det holdt likevel til bronse for verdensmesteren fra Hafjell i 2014. 

Jenny Rissveds har med OL-gullet virkelig satt prikken over i-en på en helt rå sesong. Hun tok i juli sin første verdenscupseier i eliteklassen. I tillegg har hun vunnet VM og EM-gull i U23. 
Allerede i mai tok hun sin første pallplassering i senior-verdenscupen i Albstadt, også da med rå teknisk sykling. 

Rissveds vant også EM på hjemmebane tidligere i år: 

Gunn-Rita Dahle Flesjå kom veldig godt i gang i OL-rittet og var flere ganger oppe blant de 4-5 som kjempet om medaljene. Gunn-Rita fikk det dessverre tøft på slutten. Hun kom til slutt på 10. plass og var egentlig OK fornøyd med det. 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.

– Planen min var å kjøre alt jeg kunne og få tatt ut alt. Jeg merket tidlig at jeg ikke hadde det ekstra og råe giret i bakkene. Men jeg kjørte ganske feilfritt teknisk, det er jeg stolt over. Jeg har nok hatt råere dager de siste ukene på trening og intervaller. Men jeg fikk tatt ut alt og er egentlig ganske fornøyd etter å ha mestret denne løypa, sa Gunn-Rita Dahle Flesjå til Aftenbladet etter løpet. 

De to største favorittene til gullet, danske Annika Langvad og sveitsiske Jolanda Neff skuffet litt. Neff var ved et par anledninger helt i tet, men det holdt ikke inn. Langvad kom aldri helt opp til teten. 

I morgen sykler herrene i Rio. Der tror vi super-stjernen Peter Sagan er sjanseløs på gullet. Det kan bli Rissveds lagkamerat i Scott-Odlo, Nino Schurter som vinner den medaljen. 

Jenny Rissveds skriver seg med dagens ritt inn i historiebøkene som den femte kvinnelige vinneren av OL-gull i terrengsykling. 

Tidligere gullvinnere i OL i terrengsykling for kvinner:

  • Paola Pezzo (ITA) gull i 1996 og 2000

  • Gunn-Rita Dahle Flesjå (NOR) gull i 2004

  • Sabine Spitz (TYS) gull i 2008

  • Juliet Bresset (FRA) gull i 2012

Gunn-Rita Dahle Flesjå var den eneste i dagens ritt som også deltok i historiens første OL-ritt i terrengsykling i Atlanta i 1996. 

Resultatene for OL-rittet for kvinner i Rio 2016

RESULTATENE FRA OL-RITTET FOR KVINNER
RESULTATENE FRA OL-RITTET FOR KVINNER