Utflukt 2019 åpner torsdag 20. juni og avsluttes søndag 23. juni. 

Festivalen med base på Radisson Blu i Trysil åpner med fagdag, demo og turer fra torsdag kveld, og blant årets nyheter er yoga for stive syklister både torsdag, fredag og lørdag ettermiddag, enda mer afterbike, mer show og humor, elsykkeldebatt og Norgespremiere på filmen Return to Earth fra Anthill Films.

Annonse

I år lanseres også Mini-Utflukt på tirsdag, som er et tilbud til alle åttendeklassingene i Trysil. 

– Det er viktig for oss å være en fest for de lokale, og ikke bare alle andre som kommer hit. Derfor har vi gått inn for en dag med sykkelaktiviteter for alle åttendeklassingene i Trysil i år, i samarbeid med Trysilguidene. Vi håper det blir godt mottatt og kan bli noe å bygge videre på, sier Tonje Sameien, som er festivalsjef for Utflukt. 

Se hele festivalprogrammet dag for dag 

Se filmen fra Utflukt 2018 Saken forsetter under 

Flere sosiale arenaer 
En viktig grunn til å dra på festival er å henge med likesinnede, treffe gamle venner og stifte nye bekjentskaper. Tradisjonen tro blir det afterbike hos Sweet nede i sentrum lørdag ettermiddag, men i år blir det også flere muligheter.  

– Vi ønsker å legge til rette for gode sosiale arenaer. Mer afterbike er et forslag som går igjen blant tilbakemeldingene vi får, og det prøver vi å etterkomme. I år har vi derfor lagt opp til afterbike på Mt. Mocca på Radisson Blu, det som tidligere het Sagbruket. Vi håper det kan bli et godt samlingspunkt, et sted å henge etter syklingen, og få seg litt mat og drikke. Både torsdag og fredag ettermiddag har vi DJ der som står for musikk, sier Sameien. 

Fredag blir det for første gang arrangert Klunker Race for deltakere med sykler uten demping. Den høyst uhøytidelige konkurransen kjøres i regi av Utflukts danske søsterfestival MTB Festival Søhøjlandet. De stiller med sykler til utlån for arrangementet, eller ta med din egen. Eller still opp som heiagjeng. Sosialt og underholdende blir det garantert, mener Sameien.

Se hva som er i vente på Klunker Race  

Musikkbingoen på fredag kveld og nerdequizen på lørdag er programinnslag som oppfordrer til mingling, så vel som stand-up-showet til Henrik Fladseth og Magan Gallery fredag kveld. 

Elsykkeldebatten fredag kveld burde også åpne opp for dialog. 

Les mer om debatten: Fremtidens stisykkel eller en trussel mot stisykling? 

Saken fortsetter under

Sweet Afterbike er en tradisjon på Utflukt. Foto: Snorre Veggan
Sweet Afterbike er en tradisjon på Utflukt. Foto: Snorre Veggan

Trial, hopp og dropp
Trial-proffen Eirik Ulltang, kjent fra blant annet støntet med å hoppe Svolværgeita, hadde show under Utflukt i fjor og er tilbake i år. Denne gangen har han med seg en kompisen Joachim Skjævestad og 300 kvadratmeter rigg med elementer. I tillegg til showet holder de to også kurs for både barn og voksne. 

– Det Eirik og trialsyklistene driver med, er ikke bare for de ekstreme. Det er ferdigheter som er nyttige for alle syklister, og Eirik understreker at det handler om å bruke den sykkelen du har, så kom gjerne med stisykkel her, sier Sameien. 

Hun trekker også fram at dirtsyklistene Sindre Harbak og Adrian Tell også holder kurs, med hopp og dropp som tema. 

Les også: – Dirt er ikke dødt 

Videre blir det turer og kurs med ulike temaer og for alle nivåer hele helga gjennom. Sameien trekker spesielt fram Emil Carlssons Cyclotherapy-intervju på fredag kveld. I samtale med utfortalentet Mille Johnset vil Carlsson, som selv både er psykolog, utfor- og endurosyklist, reflektere rundt temaet frykt og hvordan mestre frykt. 

– Å mestre frykt handler ikke bare om å ignorere frykt og dunke på. Du må kjenne på den, og kjenne igjen signalene på at det er skummelt. Da kan du ta tak i frykten, og analysere hvorfor det kjennes skummelt. Er det fordi jeg har krasjet, eller fordi jeg ikke har gjort lignende ting før, sier Sameien. 

Se Milles ville ferd   

Saken fortsetter under

Mille Johnset er ikke lettskremt. Lær hvordan hun takler frykt på foredraget Cyclotherapy fredag kveld. Foto: Yasmeen Green/The Hills Are Alive
Mille Johnset er ikke lettskremt. Lær hvordan hun takler frykt på foredraget Cyclotherapy fredag kveld. Foto: Yasmeen Green/The Hills Are Alive

Stæsj
Årets festival har rekordmange utstillere, og Sameien gleder seg til å ønske dem alle velkommen - og også kanskje litt ekstra til Shimano som er med for første gang. Videre skal Specialized gi bort 100 ANGI-hjelmsensorer, 25 stykker hver dag, til Utflukts deltakere. 

– Hjelmsensorene er unike. Sensoren festes til hjelmen og kobles til en app. Når sensoren, som har en innebygget sporingsenhet, oppdager at syklisten har krasjet, vil den tilkalle hjelp. Det kan være uvurderlig i en ulykkessituasjon, og under Utflukt deler Specialized ut 100 slike sensorer, sier Sameien. 

Se hele programmet for Utflukt 

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: