Langsetløkka på Kjelsås i Oslo er et populært utfartssted for sykling i Lillomarka, og brukes jevnlig som arena for sykkelarrangementer.
Det er også herfra den etablerte Maridalsrunden begynner.
Nå har SK Rye og Maridalsrunden-prosjektet fått grønt lys fra byrådet i Oslo til å utbedre stier i en runde på to kilometer for sykling.
Selv om Oslo er landets største by og har et enormt stinettverk i de tilstøtende bymarkene, er det kun et begrenset tilbud med tilrettelagte stier. Maridalsrunden ble nettopp ferdig skiltet og er et tilskudd, og nå utredes mulighetene for et anlegg på Huken i Lillomarka.
Dette er saken
Langsetløkka er både utfartssted og arena for sykling på Kjelsås i Oslo.
Sykkelklubben Rye har allerede gjort små og enkle utbedringer for sykling.
Tidligere i 2022 hadde SK Rye finansiering på plass for en innstegssti, men prosessen stoppet opp.
Nå skal en innstegsløype på 2 kilometer bygges - det begynner med planleggingsarbeid.
Tidkrevende
Bevilgningen kommer sent, men godt. Finansiering var på plass våren 2022, men tillatelse manglet.
– Byrådspartiene trenerer saken og Rye står i fare for å miste 1,2 millioner vi har fått til anlegget. - uttalte Bern Hansen den gang.
Nå har det imidlertid vært fremgang, selv om det fortsatt er lang tid igjen til arbeidet eventuelt begynner, forteller han.
– Vi fikk klarsignal til å starte planleggingen for en uke siden. Først en muntlig henvendelse fra politisk hold, og så en formell henvendelse fra Bymiljøetaten. Vi har hatt et oppstartsmøte, og blitt enige om hva vi må gjøre. Det er et stykke igjen ennå. Siden det ligger innenfor markagrensen, har det vært store diskusjoner i byrådet om hva man kan gjøre eller ikke gjøre. Men nå har Bymiljøetaten fått klarsignal til å starte planlegging, sier Bern Hansen.
Ønsker oppstart til våren
Det skal gjøres befaringer i midten av november 2022 med Bymiljøetaten i Oslo og andre, og planen er i følge Bern Hansen oppstart våren 2023.
– Vi skal ha en befaring om cirka 14 dagers tid med andre interessenter, det vil for eksempel være Lillomarkas venner, DNT, Skiforeningen og flere. Så må vi sammenfatte det, og legge fram for Bymiljøetaten som skal hensynta ulike innspill, og til syvende og sist må Statsforvalteren inn i bildet, da dette ligger innenfor Lillomarka Landskapsvernområde. Ideelt sett håper vi å få gjort mye i vinter, slik at vi kan begynne arbeidet til våren, sier Bern Hansen.

TILRETTELEGGING: Dette er runden som er ønsket tilrettelagt for sykling på Langsetløkka. Skjermdump: Google.
Dette skal gjøres
Prosjektleder Tord Bern Hansen sier at det kun er snakk om å utbedre eksisterende stier, ikke etablere nye.
«Innstegsløypa kun går på eksisterende stier hvor store deler allerede i dag er utbedret siden dette har vært SK Ryes godkjente trenings- og konkurransearena i over 10 år» opplyses det på nettsiden til Maridalsrunden.
Stiene som skal utbedres vil også være tilgjengelige for alle brukergrupper, også funksjonshemmede med spesialsykler. Midlene som er skaffet skal gå til både planleggingsarbeid og selve arbeidet som en entreprenør kan gjøre. Bern Hansen forteller at de vil prioritere stier med grønn vanskelighetsgrad, med innslag av blått.
– Vi ønsker å senke terskelen for at spesielt barn som ikke har dyrt eller avansert utstyr kan komme og prøve stisykling, kanskje med foreldre også, og tilrettelegge for funksjonshemmede.

FORNØYD: Prosjektleder i Maridalsrunden, Tord Bern Hansen er fornøyd med å ha godkjenning av ny sti på plass. Her fra en dugnad i Maridalsrunden med skilting. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
– Et stort skritt for oss
– Det virker kanskje ikke sånn sett utenfra, men for oss er det et stort skritt i prosessen å endelig få dette klarsignalet. Inngrepene vi skal gjøre er jo ikke dramatiske. Arbeidet med Maridalsrunden har gitt oss gode erfaringer både med byggingen og dialog med andre, sier Bern Hansen.

NÆROMRÅDE: Stien vil gå fra Langsetløkka, i samme område som pilotstien SK Rye gjorde i samarbeid med Rekkje Stiutvikling.