TERRENGSYKKEL.NO

Kamphaugåsen - Helgerenhøgda - Fortjernkollen

Sørenden av Skjærsjøen

HVOR?
  • Kommune: Oslo - Nordmarka
  • Lengde: ikke angitt
  • Tidsbruk: ikke angitt
  • Vanskelighetsgrad: 6. ikke angitt

Slik kommer du dit

Startpunktet er Skjærsjødemningen like øst for Ullevålseter, tre kilometer fra Hammeren i Maridalen. Du kan også komme hit ved å sykle ned fra Ullevålseter og holde til venstre mot demningen, den ligger bare en kilometer nedenfor.

Endepunkt

Fortjern, to kilometer sør for Kikut på østsida av Bjørnsjøen. Herfra sykler du grusvei rake veien i ni kilometer tilbake til Skjærsjøen.

Terreng

Denne turen passer best for deg som er en erfaren stisyklist. Selv om store deler av stiene er relativt lettsyklet, er det mange teknisk krevende partier underveis - og noe gåing i de bratteste delene.

Turen er beskrevet som tre etapper. Hver av disse tre etappene kan godt sykles hver for seg, siden de forbindes av Nordmarkas grusveier. Her beskriver vi dem samlet som en lang tur som går utelukkende på smal sti.

Den første etappen er den lengste, den begynner med et par kilometer stigning i til dels teknisk terreng - men byr snart på svært underholdende og raskt terreng.

Den andre etappen krever noe bæring helt til å begynne med og helt til slutt, men byr på en utfordrende og lite brukt sti gjennom både åpne høydedrag og dyp barskog.

Den tredje etappen er ikke lang, men er en kort og intens etappe gjennom supersmale stier - topp underholdning og en fin avrunding på ekspedisjonen.

Rutebeskrivelse

Etappe 1: Skjærsjødammen - Kamphaug - Gåslungen

Stien tar av veien noen hundre meter nord for sørenden av Skjærsjøen. Hit kommer du enten langs grusveien mot Kikut fra Hammeren, innerst ved Maridalsvannet - eller fra Ullevålseter, der du bare følger veien nedover og holder til venstre over demningen i enden av Skjærsjøen.

Stien er bratt, steinete og slitsom de første hundre metrene opp fra grusveien. Siden får du bredere sti på tørr skogsbunn med noe røtter, med et teknisk vrient parti opp de siste metrene til Kamphaug. Fortsett på stien rett fram over det grønne jordet, og inn i skogen på den andre siden. Her er det mørk skog og mye røtter, litt vel mye i enkelte partier - men greit kjørbart for de trassige. Hold til høyre oppover i stikrysset (Y-kryss) etter ca 7-800 meter. Her stiger det igjen på vei opp på Kamphaugåsen, og etter en kort stigning begynner moroa for alvor.

Straks du er oppe går stien over til lettkjørt og raskt modus bortover det åpne landskapet med mye svaberg langs myrene. Stien krysser bare et par mindre myrhull, resten er fast og fint med noe stein innimellom. Stien fortsetter gjennom noe mer tekniske skogspartier, krysser en grusvei (OBS: Kjør bare rett over og fortsett på den andre sida) og holder det gående i slak helling og flatt helt bort til grusveien sør for vannet Rottungen.

Etappe 2: Gåslungen/Liggeren - Helgerendammen

Her kan det hende at du snart oppdager stien som går sørover igjen vest for Øyungen, ned til demningen i enden av vannet. Ikke ta den. Den er ille. Nok om det.

Ute på grusveien tar du til høyre mot øst, og sykler forbi gården Gåslungen og får snart et glimt av vannet Øyungen nedover på høyre hånd. Etter omkring en kilometer ser du en steinete renne gå oppover skråningen på venstre hånd, like før veien krysser et gjengrodd bekkefar. Her er det skiltet på høyre side av veien til Tømte og til Helgeren dam i hver sin retning. Du skal til Helgeren dam.

Det ser fullstendig uaktuelt å ta med sykkelen opp her, men gjør det likevel. Etter bare 20 meter står et blåmerket pilskilt mot venstre, og du vil snart se at dette har noe for seg. Meget bratt, smal sti et par-tre hundre meter herfra opp mot ryggen på Helgerenhøgda.

Der flater stien ut og følger høyden, smal og småsteinete - men fint tagbar. Her kommer turens vanskeligste partier, med enkelte steiner som kan være ugreie å hamle opp med. Inne i barskogen er det nesten kanadisk stemning, og mye fin kjøring på tørr barnålbunn.

Når du kommer ned til en bekk med mye gjørme og et tjern på venstre hånd, er det snart slutt på denne etappen. Du vil etter hundre meter se en knapt synlig sti gå opp en skråningen på fem meter. Du kan like gjerne bære sykkelen opp her, da kommer du ut på en skogsbilvei som du kan følge hundre meter mot venstre før du kommer ut på veien mellom Bjørnsjøen og Hakadal, der Helgeren renner ut i en liten elv ned til Myrtjernet.

For å gå videre til neste etappe sykler du over brua, stikker inn den lille stien til høyre like etter brua og over en liten, murt demning inntil vannet. Da ser du stien fortsette opp skråningen nede til venstre.

Etappe 3: Helgerendammen - Fortjern - Bjørnsjøen

Etappe tre begynner langt bedre enn den forrige, selv om denne også er så bratt i starten at bare de aller trassigste, sterkeste og dyktigste kommer opp uten å skyve. Men snart begynner et lekkert lite stykke singletrack. Stien er smal og lettkjørt, omkring 40 cm bred med fast underlag, og formelig sniker seg av gårde gjennom lyngen.

Straks du har gjort unna høydemetrene oppover, ruller den slakt bort mot Fortjernbråtan, med bare et par utagbare småsteder. Når du næmer deg skråningen ned mot Fortjern, sykler du nærmest på en liten jordhylle på tvers i skråningen - her er det en klar fordel å ha god kontroll på forhjulet ditt.

Når du triller inn på tunet til Fortjernbråtan, er skiltingen litt forvirrende: Skiltet «Kikut 3 km» står slik at det er lett å tro at det peker videre oppover en bratt sti. Dit skal du ikke. Stien du skal inn på, går ned på utsiden av koia med et informasjonsskilt i metall på veggen. Der krysser den et lite hogstfelt, men blir snart en brillefin sti bort langs nordkanten av Fortjern. Du kommer ut på veien akkurat der Bjørnsjøen og Fortjern møtes.

Herfra er det rundt 11 kilometer på grusvei tilbake til Hammeren i Maridalen, det er unnagjort på en halvtimes tid i jevnt god fart. Ikke fortvil over den første kilometeren, som stort sett går bratt oppover. Fra toppen av bakken og ned til Maridalen er det jevnt over utforbakke, med bare noen korte, greie stigninger av og til.

Tips

Anbefalt kart: Turkart «Oslo Nordmark Sommer» - Statens Kartverk 1997 - Best.nr. 2423. Fås i alle gode bokhandler i Oslo og omegn.

Dersom du bare vil prøve én av etappene, anbefales den første. Nybegynnere vil oppleve nummer to som slitsom, mens nummer tre er enklere - men betydelig kortere enn de andre to.

TERRENGSYKKEL.NO
stisykling nybegynner oslo nordmarka
Stisykling

Fire fine steder å sykle for nybegynnere i Oslo

Bor du i hovedstaden har du kanskje landets beste stinettverk innen kort avstand. Men hvor er det best å begynne...
TERRENGSYKKEL.NO
stisykling østmarka nasjonalpark
Nasjonalpark i Østmarka

Dette sier NOTS og IF Frøy om positive signaler til stisykling i Østmarka

– Må sørge for levelige forhold, sier Jørn Michalsen i IF Frøy om det videre arbeidet med nasjonalparken i Østmarka....
TERRENGSYKKEL.NO
SYKLING I ØSTMARKA: Oslo-syklistene elsker å sykle i Østmarka, og håper å kunne fortsette som normalt selv om marka blir nasjonalpark. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Nasjonalpark i Østmarka

Tydelig beskjed fra Miljødirektoratet om «sykkelforbud»: – Er glade for at vi har fått gehør for vårt syn

Etter at Statsforvalteren i Oslo og Viken la frem sin anbefaling til nasjonalpark i Østmarka, har Miljødirektoratet kommet med en...
TERRENGSYKKEL.NO
maridalsrunden skilt merking
Stisykling

Skilt på plass i Maridalsrunden

Maridalsrunden i Oslo har på kort tid blitt en populær rundtur for stisyklister i hovedstaden. Nå har ildsjelene fått grønt...
TERRENGSYKKEL.NO
maridalsrunden oslo tips gps spor guide parkering
Stisykling

Guide til Maridalsrunden i Lillomarka i Oslo

Maridalsrunden er en etablert runde for stisykling i Lillomarka i Oslo. Her finner du tips til hvordan du finner fram,...
TERRENGSYKKEL.NO
stisykling østmarka oslo tips guide
Stipatruljen

– Stisykling i Østmarka er helt i verdensklassen

Våre sykkeleksperter hevder hardnakket av stiene Østmarka i Oslo er på høyden med det beste i utlandet. Bli med på...
TERRENGSYKKEL.NO
stisykling pioneren oslo
Stisykling

Alt du trenger å vite om stisykling i Pioneren i Østmarka utenfor Oslo.

Alt du trenger å vite om Pioneren, stien som ligger i Østmarka i Oslo. Her får du tips til hvordan...
TERRENGSYKKEL.NO
pioneren østmarka nasjonalpark
Nasjonalpark i Østmarka

Østmarkas Venner vil ikke svare på hva de mener om stisykling i framtidig nasjonalpark

Nasjonalpark i Østmarka kan gjøre stisykling ulovlig. Men Østmarkas Venner vil ikke svare på hva de mener om forslaget.
TERRENGSYKKEL.NO
OSLOMARKA: Oslo er omgitt av skog i øst, vest og nord. Tar med Ekeberg som en del av Østmarka, så er det utvilsomt den mest sentrumsnære marka vi har. Bilde: Christian Nerdrum
OSLOGUIDE

På stier til Oslomarka fra sentrum

Her skal du se hvordan du kan sykle til og fra Nordmarka og Østmarka fra Oslo sentrum – på sti...
TERRENGSYKKEL.NO
Kortbane-NM 2020
Stopp på Langsetløkka

Alt lå til rette for at Oslos største terrengsykkelmiljø skulle få nye løyper. – En svært krevende prosess, sier prosjektleder for anleggsutvikling i NCF.

SK Rye har fått 1,2 millioner for å etablere sykkelanlegg på Langsetløkka, men kommer ingen vei. Politisk trenering, hevder klubben.
TERRENGSYKKEL.NO
østmarka pioneren nots nasjonalpark miljødirektoratet
Nasjonalpark i Østmarka

NOTS-lederen optimistisk etter Østmarka-møte med Miljødirektoratet

Miljødirektoratet er i gang med sin gjennomgang av Statsforvalterens forslag til nasjonalpark i Østmarka. Forrige uke var NOTS i møte...
TERRENGSYKKEL.NO
kommentar stisykling slitasje NINA forskning
Nasjonalpark i Østmarka

Skiforeningen: – Vi må klare å bevare friluftslivet i Østmarka

En nasjonalpark i Østmarka kan ikke bare bli inngripende for stisykling, men også med tanke på skiløyper. Skiforeningen ønsker å...
TERRENGSYKKEL.NO
SYKLING I ØSTMARKA: Det kan bli restriksjoner på stisykling i følge med nasjonalpark i Østmarka. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Nasjonalpark i Østmarka

Den norske turistforening: – Sykling kan være krevende med tanke på terrengslitasje

Den norske turistforeningen (DNT) er i utgangspunktet positive til stisykling i Østmarka, men vil støtte at enkelte traseer får forbud,...
TERRENGSYKKEL.NO
MDG-NESTLEDER: Arild Hermstad er både stisyklist, Østmarka-beboer og MDG-nestleder. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Nasjonalpark i Østmarka

MDG-nestleder Arild Hermstad: – Et rent forbud kan og bør unngås

Nestleder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), Arild Hermstad, gleder seg stort over etableringen av en nasjonalpark i Østmarka. Samtidig er...
TERRENGSYKKEL.NO
stisykling lillomarka oslo tips tur guide
STIPATRULJEN

Lillomarka: Oslos minste mark byr på stor stisykling

Den lille Lillomarka byr på fantastisk og variert sykling. Dette er blant de mest populære områdene å sykle sti i...
TERRENGSYKKEL.NO
østmarka nasjonalpark forbud sykling stisykling
Stisykling

Sykling kan bli forbudt i deler av Østmarka

Statsforvalteren har utredet alternativer for nasjonalpark i Østmarka. Forslaget innebærer at sykling kan bli forbudt i deler av Østmarka hvor...
TERRENGSYKKEL.NO
Når kan man sykle sammen
Kan bli forbud mot sykling i deler av Østmarka:

Frykter nasjonalpark i Østmarka får dramatiske konsekvenser for stisykling

Norsk Organisasjon for Terrengsykling og IF Frøy frykter konsekvensene av forslaget til nasjonalpark i Østmarka. Det legges opp til at...
TERRENGSYKKEL.NO
stisykling oslo tips tur utsikt
stisykling

7 turmål med utsikt du kan gjøre med stisykkel i Oslomarka

Liker du å komme til et utsiktspunkt når du sykler sti? Det er det gode muligheter for i Oslomarka. Her...
TERRENGSYKKEL.NO
sykkelpark i oslo
Stisykling

NOTS, Rye og Frøy vil bidra til å få på plass sykkelpark i Oslo

Det finnes sykkelparker, pumptracks og sykkelanlegg i både kriker og kroker hele Norge rundt, utenom hovedstaden. Det vil NOTS og...
TERRENGSYKKEL.NO
stisykling i maridalsrunden i oslo
Stisykling

Strålende forhold for vintersykling i Maridalsrunden

Med lite snø og kald temperatur er det veldig fine forhold for stisykling i Oslo. Terrengsykkels utsendte tok turen i...
TERRENGSYKKEL.NO
JUNGEL: ... eller det nærmeste man kommer noe slikt i nærheten av Ring 3. Ola Paaske Gulbrandsen finner veien i det grønne på Røverkollen.
Stisykling

Stisykling på Røverkollen i Oslo

Fra et av landemerkene i Lillomarka finner du noen av de beste stiene i Oslo-området. Bli med til Røverkollen.
TERRENGSYKKEL.NO
stisykling nordmarka tips oslo
STIPATRULJEN

På guidet stitur i Nordmarka

Bli med på langtur med stisykkel i Nordmarka fra Sognsvann til Bjørnholt og over fantastiske Vindernhøgda til Ullevålseter, Fuglemyrhytta, Vettakollen...
TERRENGSYKKEL.NO
Maridalsrunden stisykling oslo tips gps logg spor tips tur
STIBYGGING

Nå er Maridalsrunden i Oslo ferdig merket

Den nymerkede Maridalsrunden i Oslo knytter sammen seks utbedrede stier på østsiden av Maridalsvannet, og frister nå med over 20...
TERRENGSYKKEL.NO
trulsrunden guide tips oslo
Stisykling

Dette er Trulsrunden i Østmarka

Her tar vi for oss stisykkel-runden i Østmarka som heter Trulsrunden. Hvordan finner du frem, hvordan kommer du deg dit....
stisykling pioneren oslo tips tur stipatruljen
Stipatruljen

Stipatruljen på tur i Pioneren i Østmarka

STIPATRULJEN (EP6): Vi sjekker ut området rundt Pioneren i Østmarka og møter Bjørn Enoksen fra NOTS som står bak.
TERRENGSYKKEL.NO
stisykling lillomarka statsforvalteren
Stisykling

Glad for at Statsforvalteren ser på tiltak

Nestleder i NOTS, Kjell Ivar Moland ønsker velkommen initiativet fra Statsforvalteren i Oslo og Viken om å se på muligheten...
TERRENGSYKKEL.NO
stisykling lillomarka lillomarkas venner
Stisykling

Lillomarkas venner bekymret for sykling i naturreservater i Lillomarka utenfor Oslo.

Lillomarkas Venner er bekymret for stisykling i to naturreservater i Lillomarka og nærliggende områder der de mener syklistene gir blaffen...
stisykling vinter østmarka Trulsrunden
Stisykling

– Det er fantastiske forhold i Østmarka

Vintersyklistene koser seg. Remi Lelievre var en av dem som utnyttet gode forhold i Østmarka på stisykkel i helga.