I Stryn/Nordfjord finner du noen av de lengste og mest spektakulære stiene i Norge.

Lengre ut ved Nordfjorden ligger Sandane.

Der er terrengformasjonene litt snillere, og mulighetene for å oppleve flyt i stisyklingen enda større. Til sammen gjør dette at regionen er en av de absolutt fremste i landet.

Syklingen

Stisyklingen i Nordfjord må betegnes som bratt og teknisk krevende.  De fleste turene i området er toppturer, og innebærer trilling eller dytting opp og sykling ned. Unntak i dette kapittelet er Erdalen, som er en flatere tur der du holder deg ved foten av fjellene.

Turene i området byr på alt fra høyfjellssykling til skogssykling. Er du i området, har du også tilgang til heisbasert sykling på Harpefossen Skisenter i Eid kommune. Her finner du enkle maskinbygde løyper og mulighet for å leie utforsykler. 

Stiene

Det meste er turstier eller gamle seterstier. Stien i Erdalen som er beskrevet her er en eldgammel ferdselsåre mellom Nordfjord og Sogn. Vi har plukket ut to turer fra Stryn og to turer i Sandane til dette kapittelet. Samtlige har høy vanskelighetsgrad, og det anbefales å ha syklet en del sti før du prøver seg på dem.

Oversiktskart over Stryn/Nordfjord med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge
Oversiktskart over Stryn/Nordfjord med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge

Sykkelmiljøet

Det har vært syklet på fjellstier i Stryn og omegn i godt over ti år, og flere stier er beskrevet i boka Bergtatt Stryn fra 2004. Men noe stort miljø er det ikke blitt. Størst aktivitet har det vært i miljøet rundt Folven Camping i Oppstryn, som har dratt i gang egen stisykkelfestival og guidede turer i forbindelse med skiarrangementet Strynefestivalen. Reiselivet har nå satt i gang «Stisykkelprosjektet i Nordfjord», der noen av målene er bedre merking og tilrettelegging for stisykling. 

Lokalt stivett

Det er ikke meldt om konflikter knyttet til stisykling i Stryn og Sandane. Men vis hensyn til turgåere og beitedyr. Erdalen går inn i Jostedalsbreen Nasjonalpark, slik at du bør være spesielt nøye med å holde deg på stien.

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker 

Ytre-Eide Sport i Stryn sentrum satser på sykkel og er førstevalg for verksted og deler. G-sport-butikkene i Stryn og Sandane kan også hjelpe til. Folven camping har sykkelutleie.

Mer info: Stinordfjord.blogspot.no har turbeskrivelser fra området. 

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.