Stisykling i Stryn og Nordfjord

I Stryn stiger fjellene fra Nordfjorden og opp til 2000 meters høyde. Det ser ikke umiddelbart ut som det er enkelt å ta seg fram med sykkel. Men i disse bratte fjellsidene finnes det også stier, og noen av dem egner seg faktisk svært godt til moro på to hjul.

Sist oppdatert 28. mai 2019 kl 13.22
stisykling i norge, stisykling på stryn, stisykling i nordfjord, strynefestivalen, stisykling i sandane
Det er lett å skjønne at utenlandske turister blir bergtatt av vestlandsk natur. Halvard Avdem og Sigleif Myklebust på vei ned Erdalen. / Stisykling i Norge.

I Stryn/Nordfjord finner du noen av de lengste og mest spektakulære stiene i Norge.

Lengre ut ved Nordfjorden ligger Sandane.

Der er terrengformasjonene litt snillere, og mulighetene for å oppleve flyt i stisyklingen enda større. Til sammen gjør dette at regionen er en av de absolutt fremste i landet.

Syklingen

Stisyklingen i Nordfjord må betegnes som bratt og teknisk krevende.  De fleste turene i området er toppturer, og innebærer trilling eller dytting opp og sykling ned. Unntak i dette kapittelet er Erdalen, som er en flatere tur der du holder deg ved foten av fjellene.

Turene i området byr på alt fra høyfjellssykling til skogssykling. Er du i området, har du også tilgang til heisbasert sykling på Harpefossen Skisenter i Eid kommune. Her finner du enkle maskinbygde løyper og mulighet for å leie utforsykler. 

Stiene

Det meste er turstier eller gamle seterstier. Stien i Erdalen som er beskrevet her er en eldgammel ferdselsåre mellom Nordfjord og Sogn. Vi har plukket ut to turer fra Stryn og to turer i Sandane til dette kapittelet. Samtlige har høy vanskelighetsgrad, og det anbefales å ha syklet en del sti før du prøver seg på dem.

Oversiktskart over Stryn/Nordfjord med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge
Oversiktskart over Stryn/Nordfjord med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge

Sykkelmiljøet

Det har vært syklet på fjellstier i Stryn og omegn i godt over ti år, og flere stier er beskrevet i boka Bergtatt Stryn fra 2004. Men noe stort miljø er det ikke blitt. Størst aktivitet har det vært i miljøet rundt Folven Camping i Oppstryn, som har dratt i gang egen stisykkelfestival og guidede turer i forbindelse med skiarrangementet Strynefestivalen. Reiselivet har nå satt i gang «Stisykkelprosjektet i Nordfjord», der noen av målene er bedre merking og tilrettelegging for stisykling. 

Lokalt stivett

Det er ikke meldt om konflikter knyttet til stisykling i Stryn og Sandane. Men vis hensyn til turgåere og beitedyr. Erdalen går inn i Jostedalsbreen Nasjonalpark, slik at du bør være spesielt nøye med å holde deg på stien.

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker 

Ytre-Eide Sport i Stryn sentrum satser på sykkel og er førstevalg for verksted og deler. G-sport-butikkene i Stryn og Sandane kan også hjelpe til. Folven camping har sykkelutleie.

Mer info: Stinordfjord.blogspot.no har turbeskrivelser fra området. 

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 28. mai 2019 kl 13.22
Sist oppdatert 28. mai 2019 kl 13.22
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen