Stisykling i Kristiansand

Sjø og skjærgård lokker mange til Sørlandet, men når du besøker Kristiansand, bør du også ta med stisykkelen. Her finner du variert terreng og nå kan du også sykle heisbasert i Kristiansand Sykkelpark i Tveit Skisenter, bare 15 minutter med bil fra sentrum.

Sist oppdatert: 28. mai 2019 kl 12.06
stisykling i norge, stisykling i kristiansand, tveit skisenter, kristiansand sykkelpark
Stiene i Bymarka utenfor Kristiansand krysser gamle ferdselsårer hvor trapper er anlagt i bratte helninger. / Stisykling i Norge.
Lesetid: 2 minutter

Her finner du variert terreng og topografi.

Stiene går gjennom barnålsskog og over svaberg.

Stisyklingen rundt Kristiansand kan deles i tre; Jegersberg i øst, Bymarka nord for byen og Kjerrane på vestsiden av sentrum. I tillegg finnes det bra stisykling i Søgne litt lenger sør.

Det er et stort nett av stier, og blir du bedre kjent i området, vil du stadig oppdage nye varianter av turene. Selv om det er tett skog og mange veivalg er det forholdsvis greit å holde oversikt, siden de fleste stiene går innom høydedrag. 

Syklingen

Stinettet rundt Kristiansand er veldig variert og krever sitt av syklisten. Stiene har massevis av tekniske passasjer hvor du må være fullt konsentrert. Ikke la deg skremme av dette, men regn med lav snittfart og utfordringer som gjør at du blir en bedre stisyklist. Liker du crux, både oppover og nedover, byr Kristiansand på utallige gleder. Utforkjøringene er sjelden lange, men som regel morsomme og egnet til å gi deg mestringsfølelse når teknikken sitter. Har du først kommet deg ut i marka, er det ikke mange transportetapper på grus. Så godt som all sykling foregår under tregrensa. 

Stiene

Stiene på Kalkheia er gamle stier fra gruvedrift. Ellers er det meste vanlige blåmerkedeturstier. Bedriftskarusell i løping gjør at noen stier friseres og holdes åpne i perioder. 

Her finner du noen forslag til stisykling i Kristiansand.

Sykkelmiljøet

Stisykkelmiljøet er relativt lite, men Kristiansands Cykleklubb har et veldig aktivt terrengsykkelmiljø med syklister på nasjonalt nivå både i rundbane, enduro og utfor.  I sommerhalvåret har KCK ukentlige treninger, som er en fin mulighet til å bli med på stitur. 

Lokalt stivett

Sommerstid oppholder mange sørlendinger seg i skjærgården, men markene rundt byen blir likevel brukt på fine sommerdager. 

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker 

Både Intersport, XXL og G-MAX har sykkelverksteder. Har du trøbbel med en Fox-gaffel er hjelpen nær, da importøren Cyklon holder til her. Sykkelproffen i sentrum har både deler og kompetanse. 

Mer info: Info om tilbudet til Kristiansands Cykleklubb finner du på kck.no. Facebookgruppen Stisykling i Kristiansand brukes til å avtale turer.

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 28. mai 2019 kl 12.06
Sist oppdatert 28. mai 2019 kl 12.06
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen