Løyperekord i Tveit

Sesongåpning for utfor-norgescupen bød på topp prestasjoner i flere klaser. Aller raskest var Isak Leivsson med en solid ny løyperekord. Med video

Sist oppdatert: 7. mai 2012 kl 15.09
FINT I TVEIT:  Kristian Hodne var en av de som bidro til deltagerrekord i Tveit. Foto: Kristin Ellefsen
FINT I TVEIT: Kristian Hodne var en av de som bidro til deltagerrekord i Tveit. Foto: Kristin Ellefsen
Lesetid: 4 minutter

Norgescupåpningen i Tveit sørget ikke bare for rekordtider, både deltagelsen og publikumsoppmøtet nådde også nye rekorder og sørget for flott ramme rundt sesongstarten.

– Løypa i Tveit er kanskje kort, men den er likevel krevende og krever konsentrasjon hele veien ned, forteller ufornestor og assisterende rittleder Øyvind Østvedt. Det kan være lett å undervurdere den morsomme løypa i Tveit, men det som likevel sitter igjen etter helgens norgescup-åpning er et inntrykk av at nivået i norsk utforsykling er sterkt stigende. 

– For hvert år tar sporten noen steg fremover. Rytterne blir proffere. forteller Øyvind. 

– Det er hardt arbeid som skal til i utforsykling også. De som er i toppen nå legger veldig mye ned i det de driver med. Det er slutt på tiden hvor tilfeldigheter og gammel storhet avgjøre.

Det blomstrer i de yngre klassene og knives hardt i veteranklassen. At det står om halvsekunder og tideler i både senior-, junior og ungdomsklassene vitner om en tilspissing i toppen av norsk utforsykling. I klassen for gutta på 15-16 var det fire syklister innenfor ett halvsekund, noe som er fryktelig tett selv i en så kort løype. Severin Poppe Midteide (Hero) trakk det lengste strået i denne klassen. Men både Erik Nielsen fra arrangørklubben KCK, Christian Mong Hansen (Bergen) og Hans Petter Gjevik (Hafjell) var innen halvsekundet bak.I juniorklassen var lokalhåpet Håkon Pettersen best med et liten margin ned til Emil Jonsson fra Gävle i Sverige. Joachim Finne Schjøtt, også han fra lokalklubben KCK sørget for at hele juniorpallen klemte seg inn under minuttet.– Det var kanonforhold i år. Og det er vanskelig å sammenligne tider fra år til år, men det er tydelig at det sykles fort av de som er gode for tiden, sier Øyvind som selv er tidligere norgescupvinner.

–Isak kjørte på 52 sekunder og rekorden fra tidligere år var på 55 sekunder satt under tilsvarende forhold. I tillegg er det veldig jevnt fra 3. til 6. plass, sier han og påpeker at tidtagersystem som ble brukt er det samme som brukes under alpint på ski og dermed er dønn nøyaktig.

Generasjonsskiftet

Siden 2010 har det vært klart at det har kommet frem en ny generasjon nye utforsyklister. Mens Espen Johnsen, Emil Carslon og Øyvind Østvedt dominerte listene tidligere er det nå unge fremmadstormende og hardt satsende syklister som herjer i utforløypa. Raskest av den nye vinen denne helgen var Isak Leivsson fra Sandnes. Tiden hans på rett over 52 sekunder er flere sekunder fortere enn tidligere rekord i løypa og holdt til seier med nesten to sekunders margin. Regjerende norgesmester Zakarias Blom Johansen (Rye) tok andreplassen foran Lars Vatnebryn Sandviken fra Drammen. Espen Johnsen holder i høyeste grad fortsatt koken, men NM-gull og norgescup-grossisten måtte se seg slatt av sju syklister denne helgen.

17 syklister i seniorklassen klarte å skvise seg inn under minuttet i løypa i Tveit Skisenter. Dette gir et klart signal om at det ikke er rom for feil hvis man vil være med i toppen.

Rask jente og 13-åring

Marianne Ruud fra KCK er endelig junior, men fortsetter uansett å slå alle andre jenter som stiller, uansett klasse. Brage Evensen Vestavik er et annet stortalent som vi allerede har sett i noen år til tross for at han først i år har tatt steget opp i 13-14 årsklassen. Han presterer vel på høyde med de beste 15-16-åringen og leverer tider som også seniorer og rutinerte veteraner virkelig må få klaff for å slå. I både kvinner junior og senior deltok dessverre bare to jenter. Marianne Ruud i junior og Helene Thon Moland fra Hemsedal i senior. Begge ble dermed klassevinnere på dagen.

Klassisk veteranoppgjør:

Mye spenning var knyttet til oppgjøret i veteranklassen mellom Øyvind Østvedt og tidligere norgesmester Emil Carlson. Emil la opp for et par år siden, men har gjort comeback som veteran. Begge de rutinerte herrene har sin bakgrunn fra Kristiansand og det lå nok litt prestisje i duellen dem i mellom.

– Jeg er veldig fornøyd med egen kjøring sier Østvedt med syklisthatten på. Emil og jeg var ganske så like i kvaliken, men jeg fikk til en av de beste finaleomgangene jeg har syklet på lenge. Jeg hadde håpet å se 57-tallet, men da jeg havnet lavt på 56 var jeg kjempefornøyd. Jeg sykler veldig lite utfor for tiden, men holder koken med stisykling og landeveissykling.

Bak parhestene Øyvind og Emil lurer Jostein Hole. Jostein hadde ikke mulighet til å være med på trening på lørdag, men trente hele søndag morgen og fikk følge Østvedt ned løypa noen ganger. Innsatsen holdt til en 3. plass, tre tideler bak Emil og halvsekundet foran landslaget egen sjef Bjørn Ballangrud som har fått opp farta etter lang tids skadeavbrekk.

Publisert 7. mai 2012 kl 00.00
Sist oppdatert 7. mai 2012 kl 15.09
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen