Stisykling i Bodø

Nordlands største by Bodø ligger nord for polarsirkelen og har midnattssol fra den 4. juni til den 8. juli. Rett øst for byen finner du stisykling som tåler sammenligning med det meste. Terrenget er nybegynnervennlig, med enkle klatringer og transportetapper på grus, og relativt enkle stier. Du har storslagen utsikt overalt, spesielt over tregrensa, mot havet og Landegode i nord og Børvasstindene mot sør. På klare dager ser du også Lofotveggen mot nord. Hvis du er i området med sykkel, er det absolutt verdt et stopp.

Sist oppdatert: 29. mai 2019 kl 09.11
stisykling i nord-norge, stisykling i bodø, stisykling i norge, keiservarden
Bodø er en by med kortreiste sykkelmuligheter. Brødrene Wiktor Klette og Andreas Klette kjenner stiene godt. / Stisykling i Norge.
Lesetid: 2 minutter

Bodø byr på en kombinasjon av tradisjonell markasykling og toppturer.

Alle turene som er beskrevet her ligger innenfor et kompakt område med sykling fra Keiservarden på 366 moh. og ned til havnivå.

Hvis du bestemmer deg for å dra på Norgesferie med stisykkel bør Bodø absolutt være på lista over stopp.

Syklingen

De nærliggende og mest aktuelle områdene for stisykling byr ikke på høye topper, men lav tregrense og utsikt til flere øyer og fjell gir deg likevel høyfjellsfølelse. 

Innover i marka fra byen går det lysløype, og forsvaret har anlagt grusveier til luftvernstillinger på Keiservarden og Junkerfjellet. Disse fungerer utmerket for å ta noen billige høydemetre. Fra toppene går det flere lange og sammenhengende nedkjøringer på sti av varierende karakter. Parkeringsplassen ved murbygget Maskinisten er det beste utgangspunktet for alle turene som er beskrevet her.

Stiene

I Bodø finner du alt fra svabergsykling med skikkelig høyfjellsfølelse til tett skogssykling. Fellesnevneren for de fleste stiene er at det er mye flyt. Det meste av jordsmonnet består av sandbunn, som drenerer godt. Stiene er opprinnelig saue-tråkk, men nå er det primært turstier. Stinettet er kompakt og innfløkt, med mange valgmuligheter. De vedlikeholdes blant annet av pensjonistene i Bodømarkas Venner og Bodøs terrengsyklister.

Oversiktskart over Bodø med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Bodø med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.

Sykkelmiljøet

Byen har et lite stisykkelmiljø med en hard kjerne, men som tar imot besøk med åpne armer. Ildsjeler i miljøet har i flere år arrangert Bodø Bøddlenes Ball, som du finner mer informasjon om på Facebook og terrengsykkel.no. Arrangementet tar som regel form som en langhelg, med sykling, sosialt opplegg og grilling på kveldstid. De treningsorienterte har sitt miljø i Bodø Terrengsykkelklubb.

Lokalt stivett

I Bodø er det et godt forhold mellom syklister og turfolk ellers. Stisyklistene er opptatt av at harmonien må opprettholdes. «Framsia» er et populært lokalt turmål som brukes mye av turfolk. Her bør du vise hensyn og unngå de mest populære utfartsdagene. 

I Terrengskolen gir Aslak Mørstad deg en innføring i de 10 stivettreglene.

Sykkelbutikker

Sykkelhuset er syklistenes spesialbutikk, men flere av de andre sportsbutikkene har også verksted og kompetanse. 

Mer info: Les om Bodø Bøddlenes Ball og stisykling i Bodø på forumet til terrengsykkel.no. Bodø Terrengsykkelklubb har nettstedet btsk.no.

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Publisert 29. mai 2019 kl 09.11
Sist oppdatert 29. mai 2019 kl 09.11

Relaterte artikler

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen