– Det er ingen annen sykling som slår den naturopplevelsen man får på fatbike. Å sykle på trange stier mellom snøtunge trær og med lys som glitrer i snøen er helt fantastisk, sier Ole Christian Fagerli. 

Team Terrengsykkeltreneren har fått fart på både pulsen og motivasjonen med snøfallet de siste par ukene. 

Annonse

– Treningen i høst har vært dårlig, men nå som snøen har kommet er sykling blitt gøy igjen. De siste dagene er det blitt fire turer på rappen. Det er jo så utrolig fint ute, sier Fagerli. 

Saken fortsetter under

For Ole Christian Fagerli gir fatbiketurene både naturopplevelser og treningsmotivasjon . Foto: Ole Christian Fagerli

Fatbike var skikkelig teit
Det var riktignok ikke kjærlighet ved første blikk da den tidligere terrengproffen så en tjukksykkel for første gang. 

– For noen år siden syntes jeg fatbike var noe av det teiteste man kunne finne på. Men nå som jeg har gått sansen for det, er fatbike noe av det beste jeg gjør, og jeg er overrasket over at jeg ikke treffer flere ute og sykler om vinteren, sier Fagerli, som ble uoffisiell norgesmester på fatbike i 2017. 

Dette er Fagerlis visuelle julekort. Saken fortsetter under 

Måtte knekke vinterkoden
Aha-opplevelsen som snudde Fagerlis holdning til vintersykling var da han knekte koden for påkledning og lysføring. 

– Det var noen små justeringer som skulle til, men de forandret vintersykling for meg, sier Fagerli, som villig deler sine tips. 

Å fryse dreper sykkelgleden. Derfor anbefaler Fagerli å bruke barmitts i stedet for store votter eller hansker, og å skaffe seg skikkelige vintersko med plass til gode ullsokker. 

– Slik har jeg eliminert de to største problemområdene når det gjelder kulde. Med barmitts holder man seg varm på hendene uten å måtte sykle med klumpete hansker som ødelegger feelingen og med ullsokker i vinterskoene holder jeg føttene varme. 

Når det gjelder lysføring, foretrekker Fagerli to lykter i stedet for en, særlig hvis det er mye snø. 

– Jeg sykler som regel med to lykter: en på styret og en på hjelmen. Når det er snø trenger man ikke så mye lys, men det er utrolig deilig å ha lys både på hjelm og styre. Og min erfaring er at det fungerer bedre med to mindre lykter enn en stor. 

Les mer om klær og utstyr til vintersykling og den store vinterguiden i Terrengsykkel nr. 78/Utgave 7 2018, i salg nå. 

Med riktig lyssetting blir fatbiketurene enda bedre. Foto: Ole Christian Fagerli