Les også: Stor test av lette toppturstøvler

For tre år siden fikk Reidar Kaland Olsen det for seg at han skulle begynne å sykle på enhjuling. I år stilte han til start i Fredagsbirken for andre gang med enhjulingen. Det endte med at fjorårets personlig rekord ble slått med 25 minutter.

– Jeg sleit litt i bakkene og fikk vondt i rumpa, men bortsett fra partiet etter Djuposet, så syklet jeg faktisk det meste av veien, smilte Kaland Olsen.

Det var mange som var interessert i sykkelen til Kaland Olsen etter målgang.

– Man bør ha 36 tommers hjul for å få stor nok fart. Med små hjul så er det ikke mulig å komme seg gjennom, forklarte han til Terrengsykkel.

LES OGSÅ: FEIT FULLDEMPER PÅ FEIT STI

– Enhjulingen har ingen gir og fast nav. Utvekslingen blir en til en, men det er noen enhjulssykler som har gir og de har også utveksling en til halvannen.

– Hvordan stopper du?

– Det er brems, men den er der mest for å spare knærne ettersom det er fast nav. Jeg kan bremse med pedalene, men det blir omtrent som å forsøke å stoppe på en spinningsykkel. Det kjennes i knær og lår.

– Og hvordan kommer du deg på sykkelen?

- Når jeg skal opp på sykkelen, så ser jeg meg etter et sted med slak nedoverbakke. Da er det lett å hoppe på og trille i gang, sa han og fikk det til å høres forbausende enkelt ut. 

Og tiden?

Den ble rett under syv timer og førti minutter på de 92 kilometerne fra Rena til Lillehammer.

Les også: Slik velger du rett sykkel

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel