Les også: En topptur med dobbel betydning i Troms

 

Bikepacking som begrep er en fiks vending fra backpacking, altså å gå tur med sekk. På norsk finnes ingen like snedige begreper for denne typen sykling, men det kan jo i alle fall trygt kalles tursykling.

Men det som skiller bikepacking fra en hvilken som helst sykkeltur på, er måten du får med deg bagasjen på. Den festes til sykkelen med stropper og ulike spesialvesker. Akkurat som backpacking med ryggsekk kan gi en herlig frihetsfølelse for den som er vant til å pakke i kofferter og skuldervesker, får tursyklisten sin frihet ved å legge igjen ryggsekken hjemme og i stedet la sykkelen bære bagasjen. En godt pakket sykkel, der plassen i alle veskene er utnyttet maksimalt, gir en flott mestringsfølelse.

Hva du gjør ut av denne typen sykling er helt opp til deg. Det er overraskende hvor langt man kan komme seg ved god logistikk og planlegging, samtidig er korte turer gull verdt også. I stedet for to timer ute med fokus på å sykle fort på Strava, kan du ta med litt ved og god mat og tenne bål en høstkveld.

 

Bikepacking kan gjøres veldig enkelt ved å bare pakke en sekk og ta med seg det mest nødvendige. Du kan selvsagt sykle alle slags turer med sekk på ryggen. Jo større den er, desto mer kan du få med deg og desto mer ubehagelig blir det. Det er når du begynner å feste bagasjen på smartere måter til selve sykkelen at eventyret begynner.

Det finnes flere spesifikke produkter rettet mot denne typen sykling. Én metode er å bruke ekstra solide bagasjebærere fra Surly eller Tubus, eller «rack» på fint norsk, som du igjen kan feste ulike typer vesker til.

Et annet, og kanskje vel så bra eller bedre alternativ, er å bruke rammebager. Det er i stor grad dette som har vært med på å gjøre bikepacking populært og enkelt. Du kan montere og demontere med et lett håndgrep, og enkelt konvertere jobb- eller terrengsykkelen til et turredskap. Sykkelbager kommer i mange forskjellige former fra Revelate Designs, Apidura, Ortlieb, Alpkit og andre. Vi har likevel i hovedsak tre typer bager; styreveske, rammeveske, og seteveske. I tillegg finnes en del spesialvesker for annet utstyr.

Hva slags sykkel som er ideell for turen du skal på vil jo variere etter underlaget du skal sykle på. Du kan gjøre det veldig enkelt ved å bare bruke den sykkelen du har. Til og med en hybridsykkel til bybruk vil fungere greit, så lenge underlaget kun er grusvei. Men det finnes både spesiallagde grussykler og terrengsykler til formålet. De som kjøper en sykkel spesielt til bikepacking, velger gjerne en grussykkel, eller såkalt «gravel bike». Den ser ut og fungerer som en landeveissykkel, men har kraftigere dekk, ofte bedre bremser og en mer behagelig sittestilling. Et alternativ er en kraftig terrengsykkel, en halvdemper eller uten demping. Når du bikepacker er det uansett det å få med seg utstyret som er essensielt, og det finnes festeanordninger for de fleste typer sykler.

 

Siden det meste ideelt festes på sykkelen, er det om å gjøre å holde vekten lav. Pakker du uten omtanke vil du garantert ikke få plass i veskene. Du må tenke deg om hva du egentlig trenger. I neste omgang kommer superlette spesialprodukter, innen både klær, overnattingsutstyr og matlaging. Som i fjellsport ellers, er gramjag et tema man kan fortape seg i fort også ved bikepacking. Du kan lett gå amok med kredittkortet på høyfjellsbutikker på din søken etter lett utstyr for overnatting, matlaging og bekledning. 

Se hva Terrengsykkels spaltist og bikepacking-ekspert Mikkel Soya Bølstad har å si om bikepacking:  

 

Les også: Myteknusing om elsykler

  

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel