Du har hørt begrepet bikepacking mange ganger, men er fortsatt litt usikker på hva det egentlig betyr? Her er alt du trenger å vite om tursykling, og kanskje verdens fineste måte å dra på sykkeltur på.
NYE EVENTYR: Bickepacking kan gjøres veldig enkelt med å pakke det du trenger i en sekk, og sykle inn i marka. Det er når du begynner å feste bagasjen på smartere måter på sykkelen at eventyret begynner - og komforten går opp.
Lesetid: 4 minutter
Bikepacking som begrep er en fiks vending fra backpacking, altså å gå tur med sekk. På norsk finnes ingen like snedige begreper for denne typen sykling, men det kan jo i alle fall trygt kalles tursykling.
Men det som skiller bikepacking fra en hvilken som helst sykkeltur på, er måten du får med deg bagasjen på. Den festes til sykkelen med stropper og ulike spesialvesker. Akkurat som backpacking med ryggsekk kan gi en herlig frihetsfølelse for den som er vant til å pakke i kofferter og skuldervesker, får tursyklisten sin frihet ved å legge igjen ryggsekken hjemme og i stedet la sykkelen bære bagasjen.
Hva du gjør ut av denne typen sykling er helt opp til deg. Det er overraskende hvor langt man kan komme seg ved god logistikk og planlegging, samtidig er korte turer gull verdt også. I stedet for to timer ute med fokus på å sykle fort på Strava, kan du ta med litt ved og god mat og tenne bål en høstkveld.
Bikepacking kan gjøres veldig enkelt ved å bare pakke en sekk og ta med seg det mest nødvendige. Du kan selvsagt sykle alle slags turer med sekk på ryggen. Jo større den er, desto mer kan du få med deg og desto mer ubehagelig blir det. Det er når du begynner å feste bagasjen på smartere måter til selve sykkelen at eventyret begynner.
Slik fester du bagasje på sykkelen
Det finnes flere spesifikke produkter rettet mot denne typen sykling. Én metode er å bruke ekstra solide bagasjebærere fra Surly eller Tubus, eller «rack» på fint norsk, som du igjen kan feste ulike typer vesker til.
Et annet, og kanskje vel så bra eller bedre alternativ, er å bruke rammebager. Det er i stor grad dette som har vært med på å gjøre bikepacking populært og enkelt. Du kan montere og demontere med et lett håndgrep, og enkelt konvertere jobb- eller terrengsykkelen til et turredskap. Sykkelbager kommer i mange forskjellige former fra Revelate Designs, Apidura, Ortlieb, Alpkit og andre. Vi har likevel i hovedsak tre typer bager; styreveske, rammeveske, og seteveske. I tillegg finnes en del spesialvesker for annet utstyr.
Dette er syklene du kan bruke til bikepacking
Hva slags sykkel som er ideell for turen du skal på vil jo variere etter underlaget du skal sykle på. Du kan gjøre det veldig enkelt ved å bare bruke den sykkelen du har. Til og med en hybridsykkel til bybruk vil fungere greit, så lenge underlaget kun er grusvei. Men det finnes både spesiallagde grussykler og terrengsykler til formålet. De som kjøper en sykkel spesielt til bikepacking, velger gjerne en grussykkel, eller såkalt «gravel bike». Den ser ut og fungerer som en landeveissykkel, men har kraftigere dekk, ofte bedre bremser og en mer behagelig sittestilling. Et alternativ er en kraftig terrengsykkel, en halvdemper eller uten demping. Når du bikepacker er det uansett det å få med seg utstyret som er essensielt, og det finnes festeanordninger for de fleste typer sykler.
Siden det meste ideelt festes på sykkelen, er det om å gjøre å holde vekten lav. Pakker du uten omtanke vil du garantert ikke få plass i veskene. Du må tenke deg om hva du egentlig trenger. I neste omgang kommer superlette spesialprodukter, innen både klær, overnattingsutstyr og matlaging. Som i fjellsport ellers, er gramjag et tema man kan fortape seg i fort også ved bikepacking. Du kan lett gå amok med kredittkortet på høyfjellsbutikker på din søken etter lett utstyr for overnatting, matlaging og bekledning.
Se hva Terrengsykkels spaltist og bikepacking-ekspert Mikkel Soya Bølstad har å si om bikepacking:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.