Terrengsykkelrittets hemmelige løype

Terrengsykkelrittets trasé har vært hemmelig helt frem til i dag. Nå er løypa offentliggjort og mange godbiter venter deltagerne.

Sist oppdatert 30. mai 2014 kl 00.00
VARIERT LØYPE: Årets Terrengsykkelritt-løype inneholder mange flotte stipartier med god flyt.
VARIERT LØYPE: Årets Terrengsykkelritt-løype inneholder mange flotte stipartier med god flyt.

Lørdag går et Norges mest prestisjetunge og krevende terrengsykkelritt av stabelen. Årets løype for Terrengsykkelrittet i Østmarka i Oslo har blitt holdt hemmelig frem til nå.

Løypa er både fysisk og teknisk krevende, men inneholder også mange fabelaktige stipartier med flyt, fart og moro.

Se Terrengsykkelrittets hjemmeside for mer informasjon om starttider osv.

 

Start som i fjor

Løypa starter som vanlig med en runde rundt Haraløkka før man dundrer inn i det såkalte Bukkeberget. I fjor var denne runden mellom Ulsrudvann og Nøklevann ganske enkel, i år blir det tyngre, men også morsommere. Sløyfa byr på flere kvikke svinger og mange nivåforskjeller, men i hovedsak på tilgivende furubunn og gripevillig svaberg. Stiene her er breie og passeringer er fullt muli.

Ute på grusveien igjen skal du ikke ta korteste vei til Sarabråten som i fjor, men sykle opp Trulsrunden i motsatt retning av det som er vanlig. Traseen tar en gjestevisitt innom NOTS sin håndbygde sykkelsti og fortsetter videre opp bekken. Litt gåing må påregnes her, men NOTS har utbedret dette partiet så mye at det kun blir noen få meter.

 

Første endurosegment.

Traseen fortsetter oppover på klassiske Østmarkasvaberg før den dreier tilbake til Trulsen og følger den til nordenden av Solbergvann. Her blir det en 180 graders vending og ned på den lekre stien langs vannet, som gir deg digg flyt og full gass ned mange høydemetre helt tilbake til grusveien like ovenfor Korketrekkeren.

Da kan du feire at du har gjort unna første endurosegment med litt hvile og drikke på grusveien bort til Sarabråten før stigningene starter opp til Hestehullet. Her blir du så tilbudt svært populære segment som Samuelsen, Vidars korridor og Godbiten som ble åpnet i forbindelse med rittet i fjor. (Takk til Endre (aka Løvsteik) for de lange, flotte kloppene som fremdeles er like fine!)

Så følger klassikerne To’ern og Slettfjell nord og sør som i 2013. For eventuelle debutanter kan det opplyses at 2’ern og Slettfjell sør gir deg raske nedkjøringer med noen innlagte tekniske elementer (særlig sistnevnte), mens klatringen opp Slettfjell nord er en relativt krevende affære hvor de aller, aller fleste må av sykkelen en eller flere ganger.

Andre Endurosegment

Nedkjøringen fra Slettfjell utgjør andre endurosegment, så ikke slit deg ut på vei opp hvis du mener nedturen er oppturen.

Vel ute på grusveien igjen, like ovenfor Øgården, svinger vi rett inn på tunet til Øgården og tar en liten sving gjennom skogen før vi dumper ut på grusveien rundt Nøklevann. Her bør du absolutt ta til deg næring og drikke, for like etterpå starter klatringen opp såkalte Swahili, det vil si stien som følger den gamle lysløypa opp til Skullerudplatået.

Mat og drikkestasjonen er i bunnen av denne lange bakken. Du trenger ikke å være en finslepen tekniker for å komme opp uten å ta føttene av pedalene, men bakken er seig og drøy. Har du spart på kreftene kan du avansere mange plasser her.

Finkilometer'n

Oppe på toppen kan du glede til en godbit som ganske få stisyklister har hatt gleden av å prøve, nemlig Finkilometer’n. Litt gåing og knot i starten, men så starter en svært leken etappe som garantert vil sette smilehullene på prøve. Bare pass på å ikke trykke inn forbremsen for mye når du kommer til et lite dropp, sånn cirka halvveis. Finn balansen og slipp deg kontrollert ned og like etterpå spretter du ut av bjørkeskogen og ned på en bred grusvei. Finkilometer'n krysser også Flyktningeruta til Sverige så her kan du la deg inspirere av helter som har tatt seg sammen før.

Grusveien videre byr på noen krevende klatringer, men bare ta det pent og kompenser væsketapet for snart begynner stimoroa igjen. Når du får et vann på høyre side (Rundvann, that is) bør du begynne å ta deg sammen og skjerpe blikket for nå er det ikke lenge før utforsegmentet og siste enduroetappe venter.

Utforprisen og siste endurosegment

Opp fra Rundvann får du først en halvteknisk klatring før du begynner på den brede blåstien bort til begynnelsen av Grønmo Ekspress, som utgjør starten på utforpartiet. Den første delen går på svært leken furunålssti og svaberg og er en Skullerudåsens aller flotteste stipartier.

Før du vet ordet av det treffer du på blåstien som har utgjort utfortraseen i Terrengsykkelrittet tidligere (så nær som i fjor) og denne følger du helt ned til Vannverket og videre til Ljanselva hvor vi klokker deg inn på siste endurosegment og utforprisen. Har du vært med på TSR tidligere kjenner du sannsynligvis godt til dette partiet.

Fra Skullerudstua og inn svinger du innom Skullerudrittets trase i bjørkeskogen sør for Skullerud skole før du kjemper deg opp grusveien mot Nøklevann skole og kan tråkke ut de allers siste kreftene gjennom Stallerudåsen bort til publikum og målgang på Haraløkka. Med mindre du er så heldig at du skal gjøre det hele en gang til da. Lykke til!

Runden er ganske nøyaktig 30 km lang og inneholder rett under 700 høydemeter med morsomme utforkjøringer og tilsvarende mengde med til dels sugende klatringer. Totalt for runden har du om lag 7 kilometer med grusvei som du bør benytte til å spise og drikke.

Arrangørene oppfordrer alle til å ha hensyn til hverandre og selvfølgelig til å holde sin sti ren når det kommer til søppel. Kasting av tomme gele-pakninger, sjokoladepapir eller sykkelflasker vil kunne føre til diskvalifikasjon.

Publisert 30. mai 2014 kl 00.00
Sist oppdatert 30. mai 2014 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen