Kriblet i beina

Øyvind Aas tok en snarvisitt til hjemlandet for få med seg Terrengsykkelrittet. Vel å merke som organisator fra sidelinjen. Han er mannen bak årets løype. Den var hardere og med mer terreng enn noen sinne.

Sist oppdatert 31. mai 2014 kl 00.00
PÅ VISITT: Terrengsykkels redaktør og Terrengsykkelrittets far, Øyvind Aas, var på Norgesbesøk i anledning Terrengsykkelrittet. Han koste seg i solen, men innrømmer at det kribler i beina. Foto: Snorre Veggan.
PÅ VISITT: Terrengsykkels redaktør og Terrengsykkelrittets far, Øyvind Aas, var på Norgesbesøk i anledning Terrengsykkelrittet. Han koste seg i solen, men innrømmer at det kribler i beina. Foto: Snorre Veggan.

Terrengsykkels redaktør og Terrengsykkelrittets far, Øyvind Aas, bor for tiden i sydligere strøk, men denne helgen var han på snarvisitt i hjemlandet. Med strålende sol og over 20 varmegrader i Østmarka, ble ikke overgangen fra den spanske forsommeren altfor brå. Han tok seg tid til en liten prat mens syklistene suste forbi ved runding.

Det er syvende gang Terrengsykkelrittet arrangeres. For mange er det årets beste sykkelritt. Hva satte deg på ideen for syv år siden?

- Jeg savnet et skikkelig teknisk terrengsykkelritt. Jeg ville at flere skulle få oppleve stiene jeg har syklet siden jeg var liten.

Siden oppstarten har både terrengsykling og Terrengsykkelrittet blitt mer og mer populært. Årets deltakelse er på nivå med fjorårets rekordår, og det til tross for at rittet kolliderer med blant annet norgescupen i Trøndelag.

Hvordan er den typiske terrengsyklisten som er med i Terrengsykkelrittet?

- Det er alt fra de veldig ambisiøse rittsyklistene til de mer humørfylte stisyklistene som synes det er gøy å sykle i teknisk terreng. Dette er vel et av få ritt der de samles.

Nytt av året var at løypen var hemmelig. Hva var grunnen?

- Det var først og fremst for å appellere til alle dem som synes det blir mye slitasje av terrengsykling og av rittsyklingen spesielt. Ved å holde løypen hemmelig, slapp vi å få mye trening i løypen på forhånd og dermed mindre slitasje. Samtidig ønsket vi å gjøre det likt for alle. De som hadde hatt mulighet til å komme å trene i løypen på forhånd, har ikke mulighet til å dra fordel av det når ingen vet hvor løypen går. I en så teknisk løype er det en stor fordel å kjenne svingene og steinene.

Så du kommer til å gjenta det neste år?

- Ja, nå er jo løypen blitt veldig fin i år. Men vi kommer iallfall til å gjøre noen endringer.

Var det vanskelig å holde løypen hemmelig?

- Nei, den har ikke vært klar før den siste uken, så det har ikke vært så vanskelig. Iallfall ikke for meg som bor i utlandet.

Løypen er hardere enn før. Hvordan?

- Flere av klatringene i årets løype går i teknisk krevende terreng. Klatringene er brattere og vanskeligere. Dermed blir det hardere. Det er ikke mulig å hvile. Har du for tungt gir kommer du ikke opp i det hele tatt. Det er også mindre grus, for bare 7 km går på grusvei. Så hvis du bruker grusen til å hvile, er det mindre av det.

Helt tilslutt: I år må du nøye deg med å stå på sidelinjen. Kribler det i beina?

- Ja. Jeg var med de to første årene. Siden har jeg ikke klart å være med, men kanskje neste år.

Publisert 31. mai 2014 kl 00.00
Sist oppdatert 31. mai 2014 kl 00.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen