Offroad Finnmark er et av verdens hardeste terrengsykkelritt.

Mesteparten av rittet foregår på Finnmarksvidda, og syklistene må være selvforsynte, og være innom sjekkpunkter underveis.

Man kan velge mellom distanser på 150, 300 og 700 kilometer. Tor-Espen Jolma satte seg et mål ingen andre har klart før han:

Sykle alle de tre distansene, på én uke.

Han begynte lørdag 29. juli med å sykle 150-distansen. Så vant han solo-klassen i den vanvittige 700 kilometer-distansen, før han etter noen timer hvile torsdag kl 18 la ut på de siste 300 kilometerne.

På en uke har han da syklet en distanse som nesten tilsvarer Oslo-Bodø.

Og det er langt i fra fine landeveier rittet går på.

Syklistene må takle alt i fra stier, kjerreveier, ATV-spor og grusveier gjennom rittet.

Etter å ha fullført de tre distansene, hadde Jolma sittet nesten 100 timer på sykkelsetet på under én uke.

tor espen jolma offroad finnmark
BARE NESTEN I MÅL: Her sykler Tor-Espen Jolma i mål som vinner av OF700 Solo-distansen, bare timer før han la ut på ytterligere 300 kilometer på Finnmarksvidda. Foto: Anders H. Abrahamsen.

I mål ble Jolma møtt av følgende spørsmål fra speaker:

– 1150 kilometer på én uke Tor-Espen, kan du beskrive muskulaturen din?

– Nei, man kjenner det her, uten vil.

test sram eagle xx transmission axs t type gir elektronisk
Les også
SRAMs nye elektroniske girgruppe parkerer konkurrentene. Men Transmission AXS koster. 

– Hvor sikker var du på at du skulle klare dette?

– Aldri helt sikker, men jeg hadde aldri startet på det hvis jeg ikke trodde at det skulle gå, for jeg er en realist. Men jeg setter meg hårete mål, og forbereder meg godt, og da bruker det å gå.

– Hva har vært vanskeligst?

– Vi fikk litt harde forhold på 300 i år. Der fikk vi igjen for at vi er et lag, som står sammen om vanskeligheten, og står sammen i det.

Det er både lagkonkurranser og soloklasser i 300- og 700-distansene i Offroad Finnmark.

Jolma syklet de første 150 og 700 kilometerne alene, før han fullførte de siste 300 sammen med Ronny Andersen og Lars Harald Blomkvist.

Totalt var det fire ryttere som skulle bryne seg på den ekstreme utfordringen med å sykle alle distansene på én uke, og Jolma kom først i mål.

Han er en Offroad Finnmark-veteran, og har flere deltakelser bak seg, og legger ikke skjul på at erfaringen kommer godt med.

– Det er ikke hvem som helst som bør prøve på dette.

tor espen jolma offroad finnmark
SOLO: 700 kilometer syklet Tor-Espen Jolma alene på vidda før han kronet sykkeluken med ytterligere 300 kilometer. Foto: Morten Broks.
tobias foss
Les også
Årets sykkel-VM går fra 3. til 13. august i Glasgow i Skottland. Her tar vi deg igjennom norske ryttere, rittprogrammet, løypene, TV-tider og mye mer.