Sykkelenern, som skulle vært arrangert 10. august, ble tvunget til å avlyse da de lå 200 deltakere bak skjema ti dager før rittdagen.
– Det er utrolig synd at det ikke ble noe ritt, men vi var tvunget til å avlyse da vi var 200 færre påmeldte enn på samme tid i fjor. Nedgangen var såpass stor at for et lite idrettslag som Oppdal Sykkelklubb var det ikke økonomisk forsvarlig å arrangere rittet med et potensielt underskudd på 60 000 kroner, forklarer Margrete Vognild Blokshus som er prosjektleder for Enern på Oppdal.
Rytterne satt på gjerdet så lenge at arrangøren ikke turte tro på nok deltakere til å kunne gjennomføre rittet. Men da avlysningen var et faktum, rant det inn med eposter fra skuffede deltakere, folk som beklaget at de ikke hadde meldt seg på i tide, og folk som uttrykte støtte til arrangøren.
– Vi er lei for at vi måtte avlyse, men det er veldig vanskelig å være arrangør og planlegge når vi ikke vet om det kommer nok deltakere til å gå i pluss, eller i hvert fall ikke i minus, sier Vognild Blokshus.
Samtidig understreker hun at Enern ikke ønsker seg tilbake til tida da rittet trakk 2000 ryttere.
– Målet er ikke nødvendigvis flest mulig deltakere. Den tida da grusrittene hadde tusenvis av deltakere er forbi. Men vi har ikke klart å skalere kostnadene ned tilstrekkelig, sier Vognild Blokshus.
Les også: – Vi makter ikke å få det til
Saken fortsetter under

SykkelEnern rullet ut den nye traséen til rittet i fjor, og fikk mye skryt for løypa. Derfor er arrangøren overrasket over deltakersvikten i år. Foto: Stinius Skjøtskift/Enern Oppdal
Må starte på nytt
Nå skal Enern bruke ukene fram til strategisamlingen i oktober til å evaluere konseptet og analysere trender for å finne fram til et arrangement for neste år.
– Vi tror at Oppdal trenger et sykkelarrangement, og det blir det i 2020, sier Vognild Blokshus.
Nøyaktig hva dette arrangementet skal være, er foreløpig ikke spikret.
– Vi har hatt SykkelEnern i 12 år. Vi visste at vi måtte fornye oss, og endret en del, men vi endret kanskje ikke nok. Vi har veldig trua på den nye traséen vår og har fått mye skryt for løypa på de gjennomkjøringene vi har hatt i den, så det er dumt å skrote den. Men vi er i tenkeboksen på hvilken form et sykkelarrangement på Oppdal skal ha for å utløse flere deltakere. Skal det bli en festival, der folk kan komme og sykle men ikke nødvendigvis konkurrere? Eller skal vi tilbake til mer grus igjen? Vi trodde vi hadde funnet formatet med et rent stisykkelritt, men vi må nok begynne litt på nytt, sier hun.
Les også:
Enduro er blitt den nye folkesporten
Dette mener rytterne om Norgescupen
– Vi følger utviklingen i sykling tett, og er i dialog med flere aktører, blant annet Furusjøen Rundt og Oppdal stisykkelcamp, for å se om vi kan få til noe felles. Vi er også lydhøre overfor ryttere og enkeltpersoner som vil komme med innspill og forslag, og håper vi finner et format som gjør at vi kan bruke den nye løypa, sier Vognild Blokshus.
Les også: Femundrittet legges ned
Interessert i ritt? Her har vi samlet alt om norske ritt og ritt i utlandet, rittresultater, nyhetssaker og rittreportasjer fra rundbane, maraton, enduro og utfor.
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel

Er det grus og hardtail som i gamle dager som skal til for å lokke deltakerne tilbake til SykkelEnern? Foto: Enern Oppdal