Slik gikk første etappe i Andalucia

Til tross for litt stang ut berget iHus førstelag seg inn på 16. plass i eliteklassen. Kate Aardal kom på femteplass i kvinner elite, og alle de norske herrelagene kom inn blant de 80 beste i eliteklassen.

Sist oppdatert 22. februar 2015 kl 20.24
I GANG: Søndag gikk første etappe i Andalucia Bike Race 2015. Foto: Arrangøren
I GANG: Søndag gikk første etappe i Andalucia Bike Race 2015. Foto: Arrangøren

Norske lag

 • iHus Racing 1: Lars Granberg og Søren Nissen med ambisjoner om topp 10

 • iHus Racing 2: Thomas Engelsgjerd, Otto Andreas Solberg – gjennomføre med stil

 • Trek Mesterhus 1: Knut Erik Nesteby, Martin Andersen – organisert treningsleir

 • Trek Mesterhus 2: Eirik Fiskvik, Christian Amdahl – organisert treningsleir

 • Team Johnsen: Joakim Johnsen, Johnny Johnsen – gjennomføre med stil

 • Team Trimtex: Kjell Karlsen, Frode Røsand – kan fort få store ambisjoner om starten er bra

 • FreakShow DeFeet powered by Coolmax Technology: Kate Aardal og Sonya Looney (USA) – hevde seg i toppen 

Lars Granberg og makker Søren Nissen i iHus Racing 1 kom i mål på 3:32:28, mens Extremadura Mtb Team med Luis Pinto og Pedro Romero vant etappen på 3:17:36.

Andalucia Bike Race

 • Etapperitt med UCI-klassifisering XCS1, ett av fire i verden med denne UCI- klassifiseringen.

 • Arrangeres for femte år på rad. Selv om rittet går i samme områder, er det alltid nye løyper.

 • Ny deltakerrekord med 375 team, totalt 750 ryttere, fra 31 nasjoner. Flere verdensmestere og nasjonale mestere, og flere kvinner både i eliteklassen og mixed klassen.

 • 17.000 Euro fordelt på kvinner og menn, like premiepenger for begge kjønn.

 • 419km med 13750 høydemeter fordelt på seks dager – den tøffeste løypa så langt. Etappene blir hardere og mer tekniske for hver dag.

 • Hjemmeside

Trek Mesterhus 2 (Eirik Fiskvik, Christian Amdahl) ble nummer 40 på 3:49:33, Trek Mesterhus 1 (Knut Erik Nesteby, Martin Andersen) ble nummer 44 på 3:53:02, iHus Racing 2 (Thomas Engelsgjerd, Otto Andreas Solberg) ble nummer 68 på 4:15:29 og Team Johnsen (Joakim Johnsen, Johnny Johnsen) ble nummer 77 på 4:24:07.

I kvinner elite ble Kate Aardal og Sonya Looney i FreakShow DeFeet powered by Coolmax Technology nummer fem, med tida 4:20:07, mens Tomas Belles Cannondale by Gaes-Femeni vant klassen på 4:12:10.

Team Trimtex med Kjell Karlsen og Frode Røsand ble nummer 20 i klassen master 40. De var inne på 4:33:11, mens klassevinnere Gold Nutrition fra Portugal var inne på 3:45:01.

Fullstendige resultater 

De 375 tomannslagene la ut på de første 89 kilometerne av årets 419km, og plukket ned 3.076 høydemeter av ukas 13.750 totalt.

Lars Granberg i iHus Racing var skuffet over egen innsats på rittets første etappe.

– Det var en ubrukelig første etappe av meg. Jeg hadde en elendig dag. Beina var helt daue. Det skjedde ingenting når jeg prøvde å trøkke til, sier han. 

– Det var ikke anna å gjøre enn å prøve å komme seg gjennom i en jevn fart uten for mye tidstap. Forhåpentligvis var dette en bra gjennomkjøring og utblåsning som jeg trengte for å kunne kjøre bedre de neste dagene, sier Granberg, og legger til at det alltid er noen lyspunkter.

– Vi hadde ingen tekniske problemer utover en liten sigepunktering på Søren på slutten, men det gikk fint å komme seg til mål uten å gjøre noe med det, sier Granberg.

–  Vi er allerede cirka 5 min bak plass nummer 10. Men det er langt til mål, og de fleste har en dårlig dag i løpet av rittet, så det er selvfølgelig mulig å komme blant de ti beste. Søren fikk i alle fall en lett dag og brukte ikke spesielt mye krefter, så hvis jeg kan klare litt bedre i morgen kan vi forhåpentligvis klatre litt på sammenlagtlista, sier Granberg.

Team Trimtex med Kjell Karlsen og Frode Røsand fikk også nok å bryne seg på.

– Vi startet bra i dag, og ledet master 40 i cirka 1 time. De neste 90 min hadde Frode store problemer med å holde fremdrift på sykkelen opp noen sammenhengende monsterstigninger som varte i nærmere tre mil, sier Karlsen.

– Han mistet rett og slett kraften i tråkket, og måtte innimellom gå av sykkelen for å tøye beina, til tross for at jeg dyttet på han mer eller mindre kontinuerlig, sier Karlsen, som ikke har noen innlysende forklaring.

– Han syntes ikke at åpningsfarten hadde vært for høy, og var egentlig litt overrasket over hvordan beina plutselig reagerte, sier Karlsen, og legger til at Cola gjorde susen.

– Vi fikk en mye bedre avslutning enn fryktet. Det hører med til historien at Frode hadde influensa for en uke siden, og forhåpentlig vil Frode få stigende form utover i rittet.

Geir Ole Reiakvam på iHus andrelag måtte stikke fingeren i jorda og innse at han fortsatt ikke er frisk. Dermed hentet Reiakvam inn Thomas Engelsgjerd fra Hardrocx-ABAX som makker til Otto Andreas Solberg. 

I morgen venter 61.46km og 2308 høydemeter. Rittets fire første dager går i terrenget rundt Jaén med lange, bratte og seige motbakker. Der skal rytterne opp i 1300-1400 meters høyde hver dag, og ingen av etappene har under 2000 høydemeter. De to siste etappene går rundt Cordoba. Der er det mer bølgende terreng, færre lange bakker, mindre høyde over havet og færre høydemeter. Det er totalt sju lag med norske deltakere i årets utgave av Andalucia Bike Race.

Se også: Rekordinteresse for Andalucia Bike Race 

ABR Stage 1- Foto ABR 1400x924
FJELL: Første etappe på 89km disket opp med høydemeter i rikelig monn. Foto: Arrangøren
Publisert 22. februar 2015 kl 20.24
Sist oppdatert 22. februar 2015 kl 20.24
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen