Alt om Red Bull Rampage 2019

I morgen arrangeres free ride konkurransen Red Bull Rampage i Utah i USA for 14. gang. Se hva som venter de 21 deltakerne i en av verdens mest spektakulære ekstremritt.

Sist oppdatert: 24. oktober 2019 kl 07.00
Fjorårsvinner Brett Rheeder fra Canada er på plass i Utah for å forsvare seieren i Red Bull Rampage i morgen. Foto: Paris Gore
Fjorårsvinner Brett Rheeder fra Canada er på plass i Utah for å forsvare seieren i Red Bull Rampage i morgen. Foto: Paris Gore
Lesetid: 3 minutter

Siden Red Bull Rampage ble lansert i 2001 har poenget vært å flytte grensene for hva som er mulig å utføre på to hjul. Slik er det fortsatt, nesten to tiår senere, og fredag går den 14. utgaven av konkurransen av stabelen i Virgin i Utah i USA. 

Les også: 
Makken til Rampage 
Kommentar: Må noen dø?  

Se høydepunktene fra de foregående Red Bull Rampage konkurransene  Saken fortsetter under 

Dette er Red Bull Rampage

  • 21 spesielt inviterte ryttere fra hele verden deltar i konkurransen. Ti av dem var plukket ut av arrangøren, åtte av dem ble invitert via wild card-trekning, og de siste tre ble tatt ut etter en kvalifiseringskonkurranse i september, som ble innført i år.  

  • Hver rytter får to runs, og har frie tøyler til å kjøre de triksene de har lyst til. De bedømmes av et dommerpanel, og rytteren med høyest poengsum vinner. 

  • Det er rytterne selv som bestemmer hvordan løypa skal være. Arrangøren fastsetter hvor løypa skal starte og hvor den skal ende, og deretter får deltakerne fire dager på seg til å bygge en spektakulær og utfordrende løype. De får spader og håndverktøy til rådighet, men ingen maskiner. 

  • Løypa har 237 høydemeter nedover, og har ingen trær eller andre elementer som beskytter rytterne mot de sterke sidevindene. 

  • I fjor var det canadiske Brett Rheeder som vant Red Bull Rampage etter et prikkfritt run nær Zion National Park der løypa ble lagt da. 

  • Første utgave av Red Bull Rampage ble arrangert i 2001, da free riding virkelig begynte å få fotfeste i sykkelmiljøet. Også den gang var det en canadier som vant: ikke helt ukjente Wade Simmons. Canada har så langt dominert Red Bull Rampage med åtte seiere i løpet av de totalt 13 konkurransene som har vært arrangert, inkludert de siste fire. 

  • Det er en rekke tidligere vinnere med i årets Red Bull Rampage, inkludert fjorårsvinner Rheeder, Kurt Sorge fra Canada som har vunnet tre ganger tidligere, Kyle Strait fra USA og Andreu Lacondeguy fra Spania. Strait var tidenes yngste Rampage-vinner da han vant som 17-åring tilbake i 2004. Strait var også med i den aller første Rampage-konkurransen i 2001, og i 2013 ble han den første som hadde vunnet mer enn en gang.  

Les også: Aron Huckeforening: – Ingen hopp eller dropp er for små 

Saken fortsetter under

Red-Bull rampage 2019
Gravere i arbeid med årets løype til Red Bull Rampage. Foto: Christian Pondella

Dette er startlista for Red Bull Rampage 2019: 
- Kurt Sorge  (Canada)
- Cameron Zink (USA)
- Ethan Neil (USA)
- Brandon Semenuk  (Canada)  
- Brett Rheeder (Canada) 
- Thomas Genon  (Belgia) 
- Carson Storch  (USA)
- Kyle Strait (USA) 
- Tyler McCaul (USA)
- Tom van Steenbergen (Canada)
- Bienvenido Aguado Alba (Spania)
- Andreu Lacondeguy (Spania)
- Brednan Fairclough (Storbritannia)
- DJ Brandt (USA)
- Graham Agissez (Canada)
- Reece Wallace (Canada)
- Emil  Johansson (Sverige)
- Reed Boggs (USA)
- Juan Diego Aalido (Mexico)
- Szymon Godziek (Polen)
- Vincent Tupin (Frankrike)

I tillegg var også utforproffen Gee Atherton og  Antoine Bizet hadde også fått wild card til årets Red Bull Rampage men begge har skadet seg de siste ukene og kan derfor ikke stille i år. 

Red Bull Rampage kan ses live på nett her 

Kurt Sorge under trening i løypa til årets Red Bull Rampage i går. Foto: Garth Milan
Kurt Sorge under trening i løypa til årets Red Bull Rampage i går. Foto: Garth Milan
Publisert 24. oktober 2019 kl 07.00
Sist oppdatert 24. oktober 2019 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen