Den 19. august ble det kjent at Mathias Flückiger hadde testet positivt for det forbudte stoffet zeranol, og sveitseren ble umiddelbart suspendert fra konkurranse – dagen foran EM-rittet i München.

Noen uker senere kom imidlertid laget hans, Thömus Maxon, med en pressemelding, hvor de hevdet at den positive dopingprøven var feilaktig innrapportert som positiv.

Nå er han også blitt frikjent, skriver den sveitsiske avisen Le Matin.

Testen som ble rapportert som positiv inneholdt 0,3 nanogram per milliliter av zeranol, langt under grensen på 5,0 nanogram per milliliter, som Verdens antidopingbyrå (WADA) har satt som grensen for hva som gjelder som en positiv test.

Flückiger har i etterkant av prøven levert inn hår til en ny prøve, som viste seg negativ.

Mandag ble Flückigers suspensjon opphevet av disiplinærutvalget i Sveits' olympiske komité, og han står fritt til å konkurrere igjen.

– Jeg har aldri dopet meg. Denne avgjørelsen er en stor lettelse for meg. Det var de verste fem månedene i mitt liv. Etter måneder med tung venting ser jeg fremover med stor optimisme igjen. Jeg er veldig motivert og jobber hver dag for å komme tilbake, uttaler 34-åringen ifølge Radio Lac.

Swiss Sports Integrity (SSI), institusjonen som behandler dopingsaker i Sveits, har imidlertid ennå mulighet til å anke saken.

Flückiger tok sølv i OL i 2021, bak Tom Pidcock, og han vant også verdenscupen sammenlagt i 2021.