OVERBEVISTE NOK: Det var først og fremst sesongstarten til Sondre Rokke som banet vei for ham inn i et italienske proffkonsept. 20-åringen mener han har funnet en arbeidsgiver som virkelig har trua på det han og trener Ove Sollie holder på med. Foto: Ingrid B. Helljesen / Helljesen Foto
Lesetid: 8 minutter
Sesongen startet på best mulig vis da 20 år gamle Sondre Rokke bestemte seg for å legge turen innom verdenscupåpningen i Brasil. For i det hele tatt å få det til, var han nødt til å betale turen ut av egen lomme.
Belønningen kom i kraft av en solid sportslig opptur: 3.-plass i kortbane i Mairipora, og 7.-plass i rundbane noen dager senere.
I Araxá var IF Frøy-rytteren på ball igjen, og tok med seg 5.-plass i kortbane og 10.-plass i rundbane.
Prestasjonene ble lagt merke til internasjonalt. Kort tid senere begynte han å snakke med Loredana Manzoni som er team manager for proffsatsingen til Team Berria-Polimedical.
– Det er et italiensk profflag som er midt i et skifte. Det er et anerkjent lag fra maraton, men nå ønsker de å bytte fokus mot rundbanen. Det har med å gjøre at maraton er i ferd med å bli mindre populært, mens rundbane bare ser ut til å bli større og større, sier Sondre Rokke til terrengsykkel.no.
Han har nå skrevet under en toårig proffkontrakt med den italienske satsinga.
– Jeg mener jeg har funnet et lag og en teamsjef som har veldig trua på meg og hvordan jeg gjør ting. Jeg tror jeg har vært heldig der. Jeg opplever at hun støtter meg og opplegget til treneren min Ove (Sollie, vår anm.). At de har gitt meg en toårig avtale, gjør også at jeg kan sykle uten press neste år, sier han.
Forberedelser med joggesko
Brasil-turen ble nøkkelen. Spesielt ettersom mye annet ikke har gått helt etter planen for nordmannen i etterkant.
Det er blant annet sykdom, men også symptomer på overtrening som gjort forberedelsene hans til ritt vanskeligere.
– Jeg har slitt litt med overtrening som har satt seg i kneet. Det har gjort det vondt å sykle, men jeg har heldigvis ikke kjent noe til det når jeg har vært ute og løpt. Men det er jo ikke helt ideelt å løpe mye inn mot ritt i verdenscupen, forklarer han.
I forbindelse med konkurranser i Val di Sole pådro han seg et virus som gjorde at han mistet rittene i Crans Montana, NM og Les Gets.
– Det var nok litt for mange uker det ikke ble noe trening. Jeg har forsøkt å løse det med å gjøre mye alternativ trening, slik at det ikke har gått så mye utover timeantallet og prøvd å minimere skaden på den måten.
Interessen fra Berria-Polimedical vedvarte, i mellomtiden jobbet også Sports Entertainment Group (SEG) med å finne gode alternativer for ham blant profflagene. Rokke mener imidlertid at timingen ikke var den beste, og at det italienske laget etter hvert skilte seg ut som det beste alternativet.
– Jeg signerte med SEG først og fremst for å holde styr på min egen karriere når det gjelder kontrakter og et profesjonelt samarbeid. De har tatt en lang runde rundt på mine vegne, men det har også være vanskelig for meg. Jeg har hatt mye trøbbel etter Brasil ikke prestert jevnt nok. I tillegg har vært omtrent 95 prosent av feltet vært på utgående kontrakter med tanke på OL, og det har ikke akkurat gjort det enklere. Det har vært veldig fint at Berria har vist interesse for meg, og nå har jeg veldig trua på at det kan bli fryktelig bra.
– Det var med andre ord ikke så dumt å legge inn den langturen til Brasil? Hvor mye måtte du ut med av egen lomme?
– Jeg tipper jeg brukte en 45-50 000 kroner på Brasil-turen. Heldigvis syklet jeg bra, så min return var at jeg kom i kontakt med både SEG og Berria. Jeg fikk også vist for meg selv at jeg kan sykle veldig fort, sier han.
– Hvor store blir endringene for deg neste år, når du nå kan satse som proff?
– Når det gjelder det sportslige opplegget, så håper jeg det ser veldig likt ut som i år. Når det gjelder det økonomiske, blir det veldig mye lettere. Selv om jeg har hatt gode priser på sykler og deler og sånn, så er det jo egentlig reisingen som koster aller mest, forteller han.
Etter flere solide prestasjoner i kortbane denne sesongen, klarte Knut Røhme endelig å sprenge seg innenfor topp 10.
Økonomisk uavhengig
Rokke har i år konkurrert på Orbea, og går neste år over til Berria. Et konkurrerende merke på det spanske markedet.
– De har faktisk Girona som sitt hovedsete begge to, mens sykkellaget har sin base i Milano. Det er litt forskjell på syklene, men jeg regner samtidig med at det blir mye av det samme. Teamsjefen virker relativt opptatt av utstyret, så jeg tror det blir bra.
Rokke forteller at han kommer til å reise på samling i Spania til vinteren slik han pleier, men at han kanskje også kommer til å bli litt værende i Milano mellom noen av rundene i verdenscupsirkuset.
Den største forskjellen blir nå at laget plukker opp regninga i forbindelse med trening, reising og konkurranser – samtidig som det også frigir en landslagsplass i U23-klassen neste sesong.
Noen andre som har grunn til å juble er trolig hans foreldre.
– Jeg er på selvsagt fornøyd med å bli mindre økonomisk avhengig av mamma og pappa. Og de er nok de også glade for, legger han til.
– Hvor lenge kunne dere ha fortsatt med å «satse fra egen lomme»?
– Jeg hadde nok greid meg ett år til. Jeg er fortsatt innafor U23-klassen, og følte ikke at «måtte signere» noe sånn sett. Nå har jeg fått en toårig kontrakt, og det gjør at jeg også er «good» inn i det første året mitt i eliteklassen. Det tror jeg er veldig viktig.
– Fordi?
– Jeg trenger ikke legge alle kortene rundt at jeg skal sykle fryktelig fort neste år. Jeg har veldig trua på at jeg har en sikkerhet rundt meg også inn i det første året i eliteklassen. Sånn sett tror jeg det er fordelaktig å sykle på et litt mindre lag, og ikke sitte i et av de aller største lagene med alles øyne rettet mot deg, forteller han.
Tok bakveien via sprint
For å komme dit han er nå, har Rokke gått en litt annerledes vei. For to år siden kastet han seg rundt og konkurrerte i MTB Eliminator World Cup – også kjent som sprint – for å plukke poeng som skulle gi ham bedre muligheter til å komme seg inn i rittene han ønsket å kjøre i rundbane.
Seier i Belgia åpnet opp nye muligheter for Sondre Rokke. Men aller helst vil han gjøre det skarpt i rundbane.
Og det fungerte. Han fikk blant annet oppleve å ta bronsemedalje under VM i Indonesia.
Der han endte opp med å spasere over målstreken med sykkelen over skuldra.
– Jeg starta med det for å få nok UCI-poeng til å sykle kortbane i verdenscupen, og jeg har fortsatt med det. Det er jo moro, og det har vært veldig positivt med tanke på å skape et navn for seg selv, og å gå en litt annen vei.
Framover er det likevel ikke eliminator som vil få mest fokus. Målsettingene for neste sesong er relativt klare:
– Målet er å at jeg skal etablere meg helt i toppen av U23 World Cup og kjempe for en av regnbuetrøyene som deles ut i kortbane og rundbane. Jeg antar at det utover det blir fokus på verdenscupen, samt EM og VM i rundbane. Dersom det skulle passe seg å legge inn noen ritt i MTB Eliminator underveis, vil jeg gjerne gjøre det og, forteller han.
– Veldig stolt
De endelige planene skal naturligvis legges i samråd med Team Berria. Trolig kan det også bli aktuelt å sykle noen ritt i den italienske cupen neste sesong.
– Vi gleder oss veldig til den kommende sesongen. Vi ønsker å kaste oss ut i rundbane, og har stor tiltro til Sondre Rokkes potensial. Hans energi og entusiasme blir viktig for å takle denne utfordringen på en god måte Vi er klare for å skrive et nytt kapittel i vår idrettshistorie, med mål om å fortsette med å vokse og gjøre oss synlige, uttaler Loredana Manzoni om overgangen.
Rokke forteller at avtalen hans med laget ble underskrevet i forkant av VM i Andorra. Nå som nyheten endelig er offentlig, ser han ingen grunn til å legge skjul på at det også er forbundet med en del personlig lettelse og prestisje at han endelig nå får proffdrømmen oppfylt.
– For det første er jeg jo veldig stolt. Man trener jo først og fremst for å vinne ritt, men i det litt lengre perspektiv er du også nødt til å ha et lag rundt deg og få orden på det rent økonomiske.
Han tror ikke det blir nevneverdig mye press på ham selv, utover det han legger på seg selv foran hver konkurranse han starter.
– Jeg vet jo med meg selv hva jeg vil oppnå og hvor fort jeg ønsker å sykle, men nå vet jeg også at jeg har et sted å sykle. Jeg har jo også lyst til å vinne ritt, og det ønsker selvsagt også laget at jeg skal gjøre. Men sånn var det jo i år og, så det blir ikke noen stor forskjell akkurat der. Den økonomiske biten gjør det mulig for meg å satse på egenhånd. Jeg kan ikke flytte ut hjemmefra helt ennå, men det er på et såpass nivå at det går an å leve på dette på litt lengre sikt, sier Rokke.
Pappa Ketil står parat i det tekniske området, mens barna Oda og Aksel jakter marginer og gode resultater i løypa. Slik er hverdagen hos familien LaForce.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.