Tom Pidcock ble olympisk mester i rundbane

Tom Pidcock ledet fra andre runde, gjorde ikke en eneste feil, og vant rundbanerittet i Tokyo i oppvisningsstil. Erik Hægstad kom på 25. plass. OL rundbane resultater.

Sist oppdatert 26. juli 2021 kl 09.37
21 år gamle Tom Pidcock fra Storbritannia vant rundbanerittet i OL i Tokyo
OLYMPISK MESTER: 21 år gamle Tom Pidcock fra Storbritannia vant rundbanerittet i OL i Tokyo. Foto: Cor Vos

Norges eneste rytter i rittet, Erik Hægstad, endte på 25. plass, seks minutter bak vinneren Tom Pidcock fra Storbritannia.

Dette skjedde
Tom Pidcock, den unge britiske kometen som dominerte VM i fjor og har fortsatt i samme spor i årets verdenscup, markerte seg raskt i teten.

21-åringen ledet store deler av rittet etter han passerte den sveitsiske favorittduoen med verdenscupleder Mathias Flückiger og tittelforsvarer fra OL 2016 Nino Schürter i ett stort magadrag på andre runde.

Da fikk Pidcock en luke på pluss/minus 5-6 sekunder ned til resten av feltet, og den holdt han på resten av rittet. Derifra til mål var det i realiteten kun en kamp om sølv og bronse, mens Pidcock tilsynelatende lekte seg gjennom løypa runde etter runde.

Flückiger gjorde et sterkt forsøk på å tette luka på femte runde, men spant ut på det støvete underlaget og endte med å øke Pidcocks forsprang.

Med fem kilometer til mål ledet briten med 10 sekunder. Ut på siste runde ledet han med 14 sekunder på Flückiger, med 2.5 kilometer til mål var luka økt til 18 sekunder. I mål skilte det 20 sekunder.

Bak Flückiger var det flere som kjempet om bronsen, inkludert tittelforsvarer Schürter, som måtte se seg avspist med den sure fjerdeplassen.

Uflaks for flere av favorittene
Matheu van der Poel, en av de andre store favorittene, krasjet hardt tidlig i rittet. Nederlenderen kjempet seg tilbake, men var aldri en del av medaljekampen.

Ondrej Cink fra Tsjekkia punkterte da han rykket for å komme seg opp i medaljekampen på femte runde

Teknisk og krevende
Ifølge både Hægstad og landslagssjefen Eddy Knudsen Storsæter var OL-løypa en bra match for Hægstads styrker

Løypa består hovedsakelig av bygde elementer, og sies å være svært grov og steinete, med en rekke knekkere uten. I løpet av drøyt fire kilometer er utøverne innom alle de klassiske elementene: rock garden med mye steiner og til dels svært store steiner: noen av dem på størrelse med en bil, samt svinger, hopp og dropp.

Alt om rundbaneløypa, forholdene og utfordringene i OL i Tokyo.

Fullstendige resultater kommer

Tom Pidcock er forøvrig regjernede U23-verdensmester i rundbane og regjerende verdensmester i el-terrengsykkel, samt at han sykler landevei på profflaget INEOS Grenadiers og er britisk nasjonal mester i cyclocross.

Klart for rundbanedamene
I morgen er det klart for kvinnenes rundbaneritt. De sykler i samme løype som Hægstad og herrene gjorde i dag. Norge har ingen ryttere med, for første gang siden rundbane ble en del av OL-programmet i 1996. Sverige er derimot godt representert: De stiller med tittelforsvarer Jenny Rissveds, som vant rundbanerittet under OL i Rio de Janeiro i 2016.

Hva kan du om sykling i OL? Her kan du teste kunnskapene dine.

25. PLASS: Erik Hægstad kom på 25.plass i OL-rundbanerittet i Tokyo. Foto: NCF