Simon Andreassen hadde enorm suksess som juniorsyklist.

Både i 2014 og 2015 vant han VM-gull i rundbane. I 2015 tok han også VM-gull i cyclocross. 

Annonse

VM-rittet på Hafjell i 2014, vant han overlegent tross en punktering. Sølvet på Hafjell gikk til ikke ukjente Egan Bernal, som senere har vunnet Tour De France på landeveien. 

Simon Andreassen Hafjell
BARNESTJERNE: Simon Andreassen var kanskje verdens beste juniorsyklist i 2014 og 2015. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Etter mange år som en av Specializeds unge, profilerte frontfigurer går Andreassen nå over til Cannondales hardt satsende verdenscuplag, Cannondale factory racing, CFR. 

Simon Andreassens
BESTE U23-RITT: Tredjeplassen i Albstadt i 2016 var Andreassens beste verdenscupplassering som U23-syklist. Foto: Øyvind Aas

23-åringen har blitt spådd en karriere helt i verdenstoppen i flere år allerede. 

De siste årene har likevel vært tøffere enn forventet for det danske stortalentet. Som U23-syklist er det bronse i EM i 2017 og tredjeplass i U23-rittet under verdenscupen i Albstadt i 2016 som står igjen som hans beste resultat. Langt under forventet etter de eventyrlige junior-resultatene. 

Simon Andreassen
GJENNOMBRUDD: Simon Andreassen syklet fra bakerste startrekke til seier i 2020-sesongens første verdenscupritt i Nove Mesto.

Skader og sykdom har ofte kommet i veien, helt frem til i år. 

I 2020-sesongens avkortede verdenscupsesong fikk den unge dansken bevist at VM-titlene hans som junior ikke kom til å bli hans ettermæle. I det ene av to verdenscupritt i Nove Mesto i fjorårets corona-pregede sesong hang ikke bare Andreassen med helt i toppen, han knuste all motstand og gikk hen og tok sin første pallplass som senior ved å vinne hele rittet.  Seieren var også den første danske verdenscupseieren for herrer i terrengsykling noensinne. Skandalebefengte Michael Rasmussen vant VM-gull i Åre i 1999, men ingen dansk dreng har tidligere vunnet et seniorritt i rundbane. 

Med seg på CFR får Andreassen en annen stjerne som tok sin første verdenscupseier i rundbane i 2020, Henrique Avancini fra Brasil. Avancini er en superstjerne i hjemlandet og har tidligere tatt VM-gull i maraton, samt en rekke seiere i rundbane-sprint. I 2020 tok også Avancini sin første verdenscupseier i et rundbaneritt med seieren i det andre rittet i Nove Mesto. 

Henrique Avancini
STJERNELAG: Cannondales nye lag vil bestå av de to eneste som vant verdenscupritt i rundbane i 2020-sesongen. Avancini og Andreassen.

Også unge Alan Hatherly fra Sør-Afrika forlater Specializeds globale lag til fordel for CFR. Hatherly er fra før treningskamerat med Simon Andreassen og vant VM-gull i U23-klassen i 2018. Likevel er det kanskje VM-gullet i historiens første VM-ritt på elsykler i 2019 som Hatherly huskes best for

Alan Hatherly
HJEMMEBANE: Alan Hatherly er fra Durban men trener mye på stiene i Stellenbosch utenfor Cape Town - her på velkjente G-Spot med Manuel Fumic på hjul.

Også Hatherly fikk et gjennombrudd i seniorklassen i 2020-sesongen. I de to verdenscuprittene i Nove Mesto tok han sjette og femteplass. 

Simon Andreassen
NY DRAKT: Det blir uvant å se Simon i noe annet enn Specialized-klær, men nå sykler dansken for Cannondale.

Den tyske publikumsyndlingen Manuel Fumic forblir også på CFR i 2021-sesongen, mens franske Maxime Marotte har forlatt CFR til fordel for Santa Cruz sin nye verdenscupsatsing med det italienske Santa Cruz-FSA-laget. Specialized på sin side har satset på et helt sentral-europeisk lag. Med Jordan Sarrou, Gerhard Kerschbaumer, Sina Frei og Laura Stigger i stallen.