For flaut å prøve?

Enduro-Blogg: Noen kunne jo se meg. Det er flaut å mislykkes. Det er like flaut å lykkes.

Sist oppdatert: 9. august 2017 kl 07.00
Alice Grindheim har sluttet å bry seg om hva andre eventuelt tenker om at hun øver seg, selv midt på gårdsplassen. Foto: Privat
Alice Grindheim har sluttet å bry seg om hva andre eventuelt tenker om at hun øver seg, selv midt på gårdsplassen. Foto: Privat
Lesetid: 4 minutter

Alice Grindheim ble nummer to i den norske 80/20-serien sammenlagt i 2016, og debuterte i Enduro World Series i Finale Ligure i Italia i fjor høst. Oppturen har gitt mersmak og motivasjon til å satse hardere. Alice blogger om enduro på Terrengsykkel.no.

Da jeg var yngre og spilte fotball, elsket jeg å stå ute å trikse med ballen. Jeg kunne stå timevis, og klarte lett 100 touch uten at ballen var i bakken. Den ferdigheten har jeg enda. Jeg og mange andre. Det er ikke noe spesielt med det.

FAKTA

Hvem: Alice Grindheim
Hvem: En av Norges beste endurojenter
Alder: 28 år
Fra: Stavanger
Bor: Oslo
Yrke: HMS-rådgiver i Ragn-Sells
Sykler på: Ibis Mojo HD3 og Ibis Ripley OG
Ambisjoner: Bli bedre enn nest best på resultatlista
Målet med livet: Utnytte hverdagene like bra som helgene
Beste sted å sykle: Lillomarka, Drammen, Traktor bike park og Nesbyen

Men jeg kunne blitt så mye bedre, om jeg bare hadde turt å øve på de «kule» triksene som de «kule» gutta gjorde. Det ble derimot for flaut. Ikke bare var det flaut å mislykkes, men også å lykkes. Jeg følte meg som en «show-off».

Merkelig nok var jeg aldri flau over å vise frem tegne- eller sy-ferdighetene mine. Denne flauheten dukket opp hver gang jeg drev med aktiviteter som var dominert av gutter.

Første steg: Ta et oppgjør
Når jeg tenker meg om, så tror jeg faktisk at jeg hadde passert 20-års alderen før jeg i det hele tatt turte å prøve meg på bakhjulssykling. For flaut å prøve. Noen kunne jo se meg.

Gjett om jeg angrer nå.

Men det var først da jeg flyttet til Oslo at jeg bestemte meg for at jeg ikke lenger skulle bry meg om hva andre synes. Da var jeg 21 år. Jeg skulle ikke lenger la flauheten hindre meg i å gjøre det jeg mest hadde lyst til.

Neste steg: Sykle med knebeskytterne på
En av mine første utfordringer var noe så simpelt som å sykle på gata, til og fra Marka, med knebeskyttere på. Hvem sykler med knebeskyttere på asfalten, liksom? Raringer.

For å ikke snakke om da jeg skulle bruke helhjelm for første gang. Det var nesten slik at jeg måtte ha en egen sekk for å gjemme hjelmen til og fra Frognerseteren. Jeg var jo ikke kul nok for helhjem, og langt fra rask nok. Bare «wanna-be-pros» og proffene bruker vel slikt, tenkte jeg. Det er selvsagt helt feil.

I dag bruker jeg helhjelm så ofte jeg får mulighet. Så slipper jeg å se sykkelansiktet mitt på bilder. Neida. Eller... kanskje litt derfor også.

Les også: Jeg går alltid inn for å vinne 

Saken fortsetter under

Alice Grindheim EWS Finale Ligure - Scheve 1000x1440
Tøff med helhjelm. Alice Grindheim på debuten i Enduro World Series i Finale Ligure høsten 2016. Foto: Ingeborg Scheve

Tøff med helhjelm. Alice Grindheim på debuten i Enduro World Series i Finale Ligure høsten 2016. Foto: Ingeborg Scheve

Må skape arenaer
Fra spøk til alvor. Har du noen gang sett en jente øve på å sykle på bakjulet, mens hun sykler helt alene uten noen kjente rundt seg? Tvilsomt. Jeg har aldri sett det. Men jeg har sett en god del gutter gjøre det.

Nettopp derfor er det viktig med egne jenteturer, egne jentesamlinger, egen jentepulje under konkurranser osv. Det er ikke det at vi ikke liker å sykle med gutter. Vi blir bare lettere inspirert og utfordret av andre jenter. Hvorfor vet jeg ikke, men en ting vet jeg: Gutter har syklet på bakhjulet siden de var små uten at vi jenter har blitt noe særlig inspirert av det.

Når vi jenter ser gutter sykle på bakhjulet, så tenker vi bare «ikke i dag - til helga. Kanskje?». Hvis en venninne derimot legger ut en video hvor hun sykler på bakhjulet, da er det noe helt annet. Plutselig har du planlagt å trene på bakhjulssykling en dag. En dag i denne uka.

Flere og flere jenter oppdager stisykling, og det er viktig at vi som er mer erfarne tar godt imot dem. Ikke fordi de ikke klarer seg på egenhånd, men for å vise dem at vi ikke er noe dårligere enn gutta, så sant vi tør å prøve. Like greit å få det inn fra starten av, for sikkerhetsskyld.

Les også Alices tidligere blogginnlegg
Blogg 1: Slik ble jeg endurosyklist
Blogg 2: Vinteren er bedre i Syden 

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

alice wheelie - Foto Privat 1200x800
Bakhjulskjøring, eller andre ferdigheter for den saks skyld, kommer ikke av seg selv. Du må tørre å prøve og tørre å øve, sier Terrengsykkels enduroblogger Alice Grindheim. Foto: Privat

Bakhjulskjøring, eller andre ferdigheter for den saks skyld, kommer ikke av seg selv. Du må tørre å prøve og tørre å øve, sier Terrengsykkels enduroblogger Alice Grindheim. Foto: Privat

Publisert 9. august 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 9. august 2017 kl 07.00
annonse

Relaterte artikler

annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Knut Andreas Lone, Sigurd Ekeli Grimsby

Kommersiell leder: Alexander Hagen