Syklistene har bygget opp anlegget, som går under navnet Njå Bike Park, med dugnadsarbeid der de har lagt stein for stein og flere hundre tusen kroner i løpet av de siste ti åra. Uten ny leieavtale med skogeierne er det slutt på all bruk av anlegget fra og med 1.mars.
Etter 28. februar er det slutt på sykling i Njå Bike Park. Alle løypene som dugandsgjengen i Bryne CK og andre ildsjeler har anlagt i Njåskogen - bygde elementer, klopper, bruer og annen tilrettelegging - må nå rives og området settes tilbake til sin naturlige tilstand.
Det innebærer også at hele den såkalte «Rio-løypa», området som ble bygget for å gi Gunn-Rita Dahle Flesjå en replika av den løypa hun skulle konkurrere i under OL i 2016 hvor hun kunne trene inn mot lekene i Rio de Janeiro, må fjernes.

FEST: Gunn-Rita Dahle Flesjå feiret åpningen av Rio-Løypa. Foto: Bjørn Kjetil Ånesen
Det var ved årsskiftet, da Bryne CK skulle fornye avtalen med skogeierlaget, at problemet dukket opp. Bryne CK har tidligere betalt en årlig leie for å bruke området. Da fikk sykkelklubben sjokk: Jæren Skoglag ville sette opp leieavgiften på området som Njå Bike Park disponerer fra 22.000 kroner i året i 2020 til mellom 60.000 og 100.000 kroner i 2021.
– Vi hadde forventet at leien ville øke noe når kontrakten vår går ut i slutten av februar, men ikke at den skulle gå opp med tre-fire ganger det beløpet vi betalte i 2020, sier Håvard Erga, som er leder i Bryne CK.
Sykkelklubben forsøkte da å forhandle med skogeierlaget, uten hell. Det er styret i skogeierlaget som bestemte at leien måtte kraftig opp dersom syklistene skulle få fortsette å bruke området.
– De (skogeierlaget) sendte oss et forslag som de senere trakk tilbake, og har nå gitt beskjed om at de ikke vil ha en avtale. Dermed er det dessverre kjørt nå, og vi har prøvd alt. Jeg tror egentlig ikke at de har vært interessert i å gi oss muligheten. De ville ha slutt på syklingen, sier Erga til Terrengsykkel.
Det bekreftet skogeierlaget. Da Terrengsykkel snakket med skogeierlaget tidligere vinter, uttalte skogsjefen, som også sitter i styret i Jæren Skoglag, at syklistene ødelegger verdier for millioner av kroner.
– Den avtalen var ikke inngått med tanke på at de skulle sykle over hele skogen. Syklistene gir fullstendig beng i stier og skilting. Det er provokativt. De sykler overalt og akkurat der de vil, og forholder seg ikke til avtalen i det hele tatt. De ødelegger tømmer for millionverdier, sa David Njå til Terrengsykkel.
Etter at dialogen mellom Bryne CK og skogeierlaget strandet, satte klubben sin lit til at kommunen kunne bidra til å forhandle fram en løsning. Kommunen er en av medeierne i skogeierlaget, men sitter ikke i styret i skogeierlaget. Men heller ikke kommunen kom til noen løsning med skogeierlaget, og dermed må anlegget stenges fra og med 1. mars.

TI ÅRS ARBEID: Stiene i Njå Bike Park er bygget på dugnad over ti år, nå må alt rives. Foto: Terrengavdelingen