Stien er bygget på en slik måte at man enten kan rulle over kuler - eller får luft under hjulene slik Steinar Ytrehus helst gjør. / Stisykling i Norge.
Stien er bygget på en slik måte at man enten kan rulle over kuler - eller får luft under hjulene slik Steinar Ytrehus helst gjør. / Stisykling i Norge.

Stiguide til Tungvekter-runden i Arendal

Tungvekteren i Arendal er ikke en sykkelløype – det er et flettverk av løyper bygget av syklister – for syklister. Her finner du krevende utforkjøringer med doserte svinger, og gode flytstier, men som navnet sier, løypene er tunge selv om det ikke er de lange bakkene. Runden starter på parkeringsplass ved Dråbelia.

HVOR?
  • Kommune: Arendal
  • Lengde: 0-10 km
  • Tidsbruk: ikke angitt
  • Vanskelighetsgrad: 3. middels krevende

Rutebeskrivelse

I Arendal har en gjeng entusiaster jobbet i flere år for å utvikle et rikt nettverk med stier.

Tungvekteren i Arendal er et fantastisk område hvor stiene er håndbygde - imponerende byggverk.

På denne runden er det tre utforkjøringer og disse er enveiskjørte. Resten av stiene er derimot ikke retningsbestemte, så du kan derfor hoppe inn i området og avslutte der det passer deg. Alle stiene er forutsigbare.

I motbakkene er stigningsgraden redusert til maks 10 prosent slik at alt skal være mulig å klatre. For å oppnå dette er det anlagt mange krappe svinger.

Løypa er merket med grønne skilt og hvit maling på trær. Sykler du i mørket er det reflekser som viser hvor traseen går. Skiltene sitter høyt på trærne, så løft blikket i alle stikryss.

  • Vanskelighetsgrad: Varierende vanskelighetsgrad etter hvilke stier man sykler. 2-3 – middels krevende

  • Lengde: Ca. 10 kilometer

  • Høydeforskjell: Ca. 300 meter

  • Startpunkt: Parkeringsplass ved Dråbelia. Adresse til GPS: Dråbelia 1

GPS-spor til alle turene finner du på gps.terrengsykkel.no. Disse kan du laste ned og se nærmere på. Har du en GPS med kartvisning, kan du følge sporet når du sykler.

Start fra parkeringsplassen ved krysset mellom Nordbødalen og Dråbelia. Her er det en brå og hard start opp til en mobilmast før du får en fin utforkjøring med flere korte trebroer og små hopp. Løypa krysser flere ganger en gammel skiløype (østkantløypa), så følg godt med slik at du ikke tar feil av stien. 

Nå kommer du til S-works, som er de beste klatresvingene i løypa. 

Følg svingene oppover, med en påfølgende morsom utforkjøring. I bunnen av utforkjøringen vender stien sørover igjen langs Froskedammen. 

Ved Froskedammen er en gigantisk gran felt, kløyvet og ligger over den lille dammen. Fra Froskedammen kommer du opp til starten på en liten men intens og morsom nedkjøring til Sinsenkrysset. I Sinsenkrysset møtes to ulike lysløyper og Tungvekteren. Dette kan være et bra startsted hvis du kommer østfra. 

Stipartiet ”Halv fire” starter i Sinsenkrysset og er først en morsom svingete klatring før du kommer til områdets kanskje beste (og letteste) nedkjøring. Fine små hopp og doserte svinger.

Nå skal du følge stien ”Parallelen” sørover mot Grillhytta. Her får du hvilt beina litt og kan tråkke på tungt gir over lange klopper inn til Grillhytta. 

Fra Grillhytta er det fortsatt relativt lett sykling vestover inn til en gammel ferdselsvei hvor grantrærne står som en allé, derav navnet Alleen. Men før du kommer så langt skal du krysse en gammel skiløype som heter 3-kilometeren. I enden av Alleén går stien ”Flatbankeren” rett frem. Denne runder Kremtoppen og ender i Gullrekka og videre ned i Hundremeterskogen, eller opp på Kremtoppen.

Tar du opp til venstre i enden av Alleén, kommer du opp på Kremtoppen. Her kan du snu og dundre ned Kamelen. Dette er en krevende og bratt utforkjøring med mulighet for luftige svev. I bunnen følger du 3-kilometeren noen hundre meter. Ta til venstre i retning Grillhytta, rett frem på en grusvei like vest for Dråbelia.

Utforen er en nydelig og teknisk nedkjøring med store doseringer. I bunnen er broen over bekken både dosert og krummet. Hold flyten over den lille toppen over en ny bro inn i Hundremeterskogen. Tar du til høyre ved siste dosering er du på vei opp mot Kremtoppen igjen. Her slutter også Flatbankeren.

Det går fine løyper på begge sider av store og lille Ribbervann. Begynn med å følg østsiden på spektakulære broer hengende utover vannet. Ved den sørlige enden av Store Ribbervann tar du til venstre på grusen og inn til venstre på sti opp mot Varden. Her skal du holde til venstre i første stikryss, og følge Rallarvegen til toppen. På toppen ved Varden skal du holde mot høyre og ned en fin utforkjøring mot Store Ribbervann igjen.

Nå skal du ta fatt på vestsiden av Store Ribbervann, som kalles Vestbredden. Stien krysser skiløypa ca. midtveis, og kommer tilbake til Gullrekka som du kjørte i stad. Ved 100-meterskogen tar du fatt på klatring opp til Kremtoppen og følger fin utforsti ned mot Alléen igjen. 

Ta fatt på 3-kilometeren og Transportløypa tilbake til parkeringsplassen i Dråbelia.

Hvis du ønsker å sykle andre turer i området, har vi her noen anbefalinger til stisykkelturer som vi har

syklet selv.

Oversiktskart over Arendal med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
Oversiktskart over Arendal med inntegnet rute. Fra Stisykling i Norge.
«Utforen» er bare ett av mange morsomme stiparti i Tungvekteren. Når sant skal sies, er egentlig hele stien morsom. / Stisykling i Norge.
«Utforen» er bare ett av mange morsomme stiparti i Tungvekteren. Når sant skal sies, er egentlig hele stien morsom. / Stisykling i Norge.
stisykling i norge, stisykling i arendal, tungvekteren, canvas hotel, canvas hove
Turområde

Stisykling i Arendal

Sørlandsbyen Arendal er med i denne boka på grunn av et helt spesielt stibyggeprosjekt. Tungvekteren er en runde som byr...
stisykling arendal tungvekteren sykkelmiljø
Stisykling

Arendal - et levende sykkelmiljø

En ny episode av serien Dedikasjon tar oss med til Arendal og noen av de mest lidenskapelige syklistene i landet...
TERRENGSYKKEL.NO
stisykling i Arendalsområdet i påska
Stisykling

Prima forhold for stisykling i Arendal i påsken

Stiene i Tungvekteren og omliggende områder er helt snø- og isfrie, tørre og fine, og med 18 grader, sol og...
TERRENGSYKKEL.NO
Tungvekteren har jobbet med det nye parkanlegget hele høsten, og snart er to hovedlinjer med hopp og dropp og tabletops klare. Foto: Steinar Ytrehus
Arendal

– Her kan folk komme og prøve ting de har sett på YouTube

Åpner maskinbygget parkanlegg i Tungvekteren utenfor Arendal. Her kan du drive med stisykling og øve deg på dropp og hopp...
stisykling tungvekteren arendal
Stisykling

Jula kom tidlig til Arendal Singletrack

Ildsjelene bak Tungvekteren fikk 400.000 kroner til nye stiprosjekter.
Festivalsjef Jan Fasting tråkker igang årets Lowcamp med lyktetur. Foto: Thomas Brynjulf Svendsen
Tungvekteren

Høy stemning på Lowcamp i Arendal

Stifestivalen åpnet med lyktetur i Tungvekteren fredag og fortsatte med kurs, stiturer, konsert og bålkos utover helga.
Her blir det hodelykttur under Oktoberfest. Løypa merkes med refleks og hvitmaling, hopp og sprett er frivillig. Foto: Thomas Brynjulf Svendsen
Tungvekteren

Åpner Oktoberfest med hodelykttur i Tungvekteren.

Arendals Singletrack inviterer til Oktoberfest, der hodelykttur på refleksmerket løype i Tungvekteren er første post.
stisykling arendal tungvektern
Stisykling

Sykkelfest for stisyklister i Arendal

Rundt 60 syklister fikk boltre seg på stien Tungvektern i Arendal i helgen - se bildene!
stisykling arendal tungvekteren tungvektern
Stisykling

Vårslipp i Tungvekteren utenfor Arendal

Arendals stisykkelperle, Tungvekteren, står arena for en liten sykkelfestival i slutten april. Årets første?