/ Fatbike

Ekstremritt på Hardangervidda

Ryttere fra 12 land skal sykle fatbikeritt i isete løyper med kuling og snøføyke på Hardangervidda.

Sist oppdatert 22. januar 2020 kl 19.00
Det blåser for tida hardt i området der det 150km lange fatbikerittet Fat Viking skal sykles i helga, og kommer det ikke mer snø, vil det bli ekstremt krevende i år selv om vinden løyer. Foto: Nina Gässler
Det blåser for tida hardt i området der det 150km lange fatbikerittet Fat Viking skal sykles i helga, og kommer det ikke mer snø, vil det bli ekstremt krevende i år selv om vinden løyer. Foto: Nina Gässler

Ekstremrittet Fat Viking på Geilo arrangeres i år for femte gang. Som ett av to europeiske kvalifiseringsritt til Iditarod Trail Invitational i Alaska i USA trekker Fat Viking ryttere fra et dusin land. Det som venter er 15 mil GPS-basert fatbikesykling i ofte svært utfordrende forhold over tregrensa. 

Av 55 påmeldte er det 44 som skal sykle den lengste etappen, inkludert ryttere fra Brasil, Australia og Russland. Blant årets deltakere er tidligere fatbikenorgesmester Emily Benham Kvåle, som skrev historie i sommer da hun vant fire gull i VM i sykkelorientering, samt fjorårsvinner Stian Ulberg fra Valdres. 

– Jeg har aldri syklet mer enn 100 kilometer før, og det var i 2010, men jeg har syklet flere lange turer i vinter og gleder meg til utfordringen, sier Fat Viking-debutant Benham Kvåle. 

Kuling og stålis
Distansen og terrenget skal i seg selv være en utfordring. Det er en del av konseptet til Fat Viking. I år har været gjort det ekstra krevende for rittarrangør og løypelegger Nina Gässler. 

Værmeldinga tyder på at det blir lite løype å snakke om. For øyeblikket blåser det kuling i området der løypa skal gå. Det skal det fortsette med fram til fredag formiddag, under ett døgn før start. Dersom det ikke kommer mer snø før rittstart på lørdag, kan det bli svært vanskelig å holde seg på hjulene i løypa.

Det er ikke første gang de har hatt utfordrende værforhold i Fat Viking. For to år siden var det så tøft at bare løypeleggeren fullførte lang løype. I 2017 var det hålkeføre. Men terskelen for å avlyse rittet er høy. 

Hva skal til for at dere avlyser? 
– Vi avlyser ikke. Det blåser kuling nå, men det er flinke folk fra hele verden som er med her. Det er glatt på Geilo, men fint på fjellet, og det er meldt litt mer snø de neste dagene. Men snør det ikke mer før rittet, må deltakerne bruke piggdekk. Det gjelder spesielt de som skal sykle 150 kilometer, sier Gässler. 

FAKTA: Fat Viking 2020

Hvor: Geilo 
Når: 25.-26. januar
Hva: 50km/100km/150km, GPS-basert ritt med start og mål på Geilo. Langdistansen på 150km er kvalifiseringsritt for det over 1500 kilometer lange fatbikerittet Iditarod Trail Invitational i Alaska, USA.
Hvem: 55 deltakere fra 12 nasjoner, derav 44 på 150km, tre på 100km og åtte på 50km.
Følg rittet her: Racetracker  

Fat Viking fatbikeritt på Geilo
Hålkeføret i Fat Viking 2017 sørget for ekstra utfordringer, spesielt i mørket. Foto: Mikkel Soya Bølstad
Publisert 22. januar 2020 kl 19.00
Sist oppdatert 22. januar 2020 kl 19.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen