– Det lyset du har i Nord-Norge rundt Sankt Hans med full midnattssol er helt unikt. Er det klarvær har vi utsikt helt ut til Lofotveggen og innover i landet til Surli. Det er spektakulært, sier Andreas Klette, som er rittleder i Bodø Enduro.

Han gleder seg til å vise fram Nord-Norges stieldorado med utsikt og atmosfære som bare Nord-Norge midtsommers kan tilby. 

Perfekt for enduro
– Å arrangere et enduroritt er noe vi har tenkt på lenge. Vi syns stiene og området her er helt fantastisk til enduro. Mesteparten av skogbunnen her er rød sand som drenerer veldig bra, så det skal veldig mye regn til før det blir trasig å sykle på dem. Noen steder går stiene over røde bergknauser, og forhåpentligvis får vi lagt etappene slik at vi kommer over noen av dem også, sier Klette.

Rittet er andre runde i 80/20-serien 2017 og arrangeres helga 17.-18 juni, der lørdagen blir offisiell treningsdag og selve rittet går søndagen.

Les også: DrammEnduro av og for syklister 

Saken fortsetter under

Flere av stiene rundt byen gir fin utsikt over byen. Foto: Kristoffer Kippernes

Fire eller fem etapper
Traséene er i hovedtrekk avklart, selv om det fortsatt gjenstår noen detaljer. Klette antyder at det blir fire eller fem fartsetapper med estimert vinnertid på mellom 20 og 30 minutter. Stiene favoriserer verken utforspesialister eller kondiskonger, men allsidige ryttere i god form vil gjøre det bra, mener rittlederen.  

– Det er ikke de vanskeligste stiene i landet. Det er mye flytsti og også en del tråkking, og ikke veldig mye bratt nedover, men du bør være god på svinger, sier Klette.  

Les også: Slik blir årets 80/20-serie 

Rikelig erfaring og NM i utfor
Selv om Bodø Enduro er ny på arrangørsiden i 80/20-serien, har gjengen bak arrangementet rikelig med erfaring, blant annet fra utfor. I 2012 arrangerte de Norgesmesterskap i utfor, og de siste 10 åra har de arrangert den årlige stifestivalen Bodø Bøddlenes Ball.

– Etter at vi hadde NM i 2012 hadde vi lyst til å arrangere flere utforkonkurranser, men så har enduro kommet sterkere og terrenget vi har her egner seg egentlig bedre til enduro. Vi har ikke heis til utforsyklistene, men Forsvaret har bygget haugevis av grusveger her som er ypperlige som transportetapper opp til toppene. Derifra er det tett i tett med fine flytstier, sier Klette. 

Les også: Enduro-interessen knekte systemet 

Generelt godt vær
Klette kan ikke love tropesommer, men frister med at det ofte er tørt og fint i juni.  

– Nord-Norge har generelt ustabilt vær, men normalt er det perfekt sykkelvær her i Bodø rundt Sankt Hans, med midnattssol og skyfri himmel. Vi har pleid å ha festivalen vår på samme tid av året, og bare ett år har vi hatt regn. De fleste gangene har det vært strålende sol, og er vi heldige blir det godt og varmt også, sier Klette.

Det er en fordel for de som vil benytte seg av teltleiren arrangøren vil legge til rette for i tilknytning til konkurransearenaen. De som vil ha tak over hodet kan satse på campinghytter eller hotell, og begge deler er også å finne innen ti minutters sykling fra start- og målområdet.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen. 

Rittleder Andreas Klette håper mange vil ta turen nordover i juni, og frister med et vell av turer utover de som vil inngå i endurorittet. Foto: Kristoffer Kippernes