/ Enduro

Luster Enduro står klar

Til helgen er scenen satt for 8020 Enduro Series' aller drøyeste naturopplevelse, på beste vestkant.

Sist oppdatert 26. juni 2015 kl 07.00
Ned. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Ned. Foto: Kristoffer H. Kippernes

Innerst i Sognefjorden ligger fjellrike Luster kommune, med postkortmotiver rund baut. Til helgen skal asiatiske cruisepassasjerer og tyske bobilturister blandes med endurosyklister, som skal samles ved Lustrafjorden for å kjøre det midtre rittet i 8020-serien.

Vi har pratet med løypegeneral Nils Einar Berget, og fått litt beta for helgen, samt noen bevingede ord til de selvhøytidelige.  

Les også: Fartsfesten på Trysil

11-25-01_fancybox
11-25-01_fancybox

Billedskjønt: Som seg hør og bør på Vestlandet er det nok av grunner til å se opp fra styrefremspringet. Foto: Kristoffer H. Kippernes

- Alt klart for Luster Enduro? 

-  Alt som bør være klart nå, er klart. Noen småting gjenstår naturligvis. Men det går bra.

- Er det nyheter for året? Nye løyper, nye elementer eller nye steder?

- Løypene er hovedsakelig de samme. Vi har teipet litt slik at det noen plasser er snevret inn og noen plasser åpnet opp for kreative linjer. Førsteetappe er nok litt lengre. Den går i år helt ned til grusen på Mollandsmarki. Samtidig starter den lengre nede på grunn av snø. Det gjelder også FE2. Begge går litt lenger ned og starter litt lenger nede. FE3 blir nok ganske lik. Vi vurderer om den skal gå helt ned i byggefeltet, slik som i fjor.

- Om været klaffer med meldingene, så er det jo nytt at det blir veldig mye mindre gjørmete og vesentlig mer moro, samt enklere. Der det ikke er vannsig er det nå støvtørt – oh la la. Konseptet er nok sårbart sånn sett. Det skal nok ikke mye negativitet til før arrangører kan bli fristet til å trekke inn årene. Heldigvis har ikke vi opplevd noe slikt. Men det kan jo være noe å tenke på.

Les også: Sognefjorden på langs

Traktor-resultatene-endelig-klare_ordinary_1200
Traktor-resultatene-endelig-klare_ordinary_1200

Favoritt: Espen Bergli-Johnsen vant forrige runde i Traktor Enduro. Og er allerede på plass ved Lustrafjorden. Foto: Kristoffer H. Kippernes

- Kan du beskrive terrenget i Luster og for enduroen spesielt?

- Når det gjelder stiene i Luster kommune, så er det ikke så mange å ta av. Ryktene skal ha det til at det er vel verdt turen til Vorfjellet. Jeg har sett noen filmklipp derfra. Det ser magisk ut. Ellers ryktes det om andre kremstier. Men det er først og fremst stiene på Molden som er kjent. Og de leverer til gjengjeld varene til gagns. Jeg begynte faktisk med stisykling etter en fottur på Molden. Jeg visste akkurat nok om terrengsykling til å skjønne at man må skaffe seg fulldempet sykkel om man flytter hit. Så det gjorde jeg. På Molden får man hele pakken.

- Variasjon med mye flyt og fart er vel stikkordet. Første etappe er litt sånn DH-aktig i stilen. Bredt med ulike linjer. Men ikke brutalt. Min favoritt når det er tørt. Turen fra Molden til Marifjøra er alle andres favoritt. Den er laaang og enda mer variert. Smalere. Denne blir i overkant bratt mot slutten. Vi har derfor valgt å dele den i to, slik at vi ikke sykler i rittfart forbi det bratteste partiene. Siste etappe går ned på superrask gjengrodd traktorvei før man kommer inn på grusvei. Her kommer pulsen, om ikke før! Litt oppover før det går ned igjen til Marifjøra.

- Hvem passer løypene best for?

- Jeg vil si løypene passer for alle som ikke er helt nybegynnere. Det er mye å kose seg med uansett ferdighetsnivå. Jeg har hatt med rimelig ferske folk ned til Marifjøra. De koste seg de, men måtte gå av sykkelen noen ganger. Kvaliteten på stien gjør det verdt det uansett.

Les også: Filmen fra Traktor Enduro er her!

11-26-50_fancybox
11-26-50_fancybox

Flyt og fart: Kan forventes å ha vært nøkkelord etter endt ritt. Foto: Kristoffer H. Kippernes

- Hvordan har du kommet inn i endurosykling, og hva fikk deg til å ønske å organisere et ritt som dette?

- En kombinasjon av Strava og Jan Helge Aalbu. Han arrangerte det for "Fjell- og fjordmoro". Jeg ble med neste år. Jeg liker å konkurrere - derav strava - men hater egentlig konkurranser. Jobber med det siste.

- Ritt er en fin anledning til å lære å ikke ta seg selv så høytidelig.

- Hvem er dere som driver Luster Enduro?

- Vi er fire stykker i år. Otto Eikeset, Lars Kvisgaard Melbye og Kristian Ertnes skal prøve - om mulig - å erstatte Jan Helge.

- Er det ren dugnadsånd, eller litt entreprenørskap?

- Dugnadsånd har jeg hørt om. Det har vi.

Les også: Reinebringen får sherpasti

13-42-09_lightboxorg
13-42-09_lightboxorg

Parasolldrinker: Svenn Fjeldheim, som tok andreplassen på Traktor, er på ferie i Syden. Muligheter for litt omrokkering i sammenlagtoppgjøret der, altså. Foto: Kristoffer H. Kippernes

- Det er litt av et sirkus som ruller inn i byen. Er det et blodslit å ønske velkomment, eller er det utelukkende moro?

- Tjaaa... Mitt inntrykk er at vi synes det går greit. Det blir jo litt styr siste ukene. Men når folk er fornøyde, så føler man jo at det er verdt det. Så det så!

- Luster og omegn har mye å by på for de som starter sommerferien i disse dager. Hva vil du anbefale å gjøre videre etter enduroen?

- Jeg ville tatt med meg skiene og gått noen turer i området rundt Sognefjellet og Turtagrø. Og så ville jeg naturligvis syklet mye på Kaupanger. Og spist Kinder Maxi. De lokale butikken har veldig god Kinder Maxi!

Les også: Resultatene fra Traktor Enduro 

Publisert 26. juni 2015 kl 07.00
Sist oppdatert 26. juni 2015 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen