Annonse

DEKKHAUG: Vi har pumpet opp en hel drøss med dekk med Flash Charger.

  • Bontrager Flash charger
  • 899 kroner
  • Trek.no

Pluss:

Blåser opp de fleste slangeløse løsninger på et blunk. Enkel i bruk, robust, ganske rimelig, lang slange, ventilhodet passer begge typer  ventiler. 

Minus: 

Veldig lite luft per pump når brukt som vanlig pumpe, mykt håndtak, låser seg litt ved energisk pumping. Litt grov trykkmåler. 

Fra frustrasjon til revolusjon

Alle som har montert dekk slangeløst på terrengsykkelhjulene har vært der. Du står der med pumpa og psyker deg opp til maks innsats. Du gyver løs på pumpehåndtaket som om livet ditt avhenger av det, og pumper så fort du bare klarer i et håp om at det slangeløse dekket skal ta luft og feste seg til felgkantene. Ofte går det med en energisk pumpeøkt. Og heldigvis har både dekk og felger blitt mer samarbeidsvillige de siste årene. Likevel oppstår det hyppig situasjoner der selv dekk som er merket Tubeless Ready eller Tubeless Easy ikke tar luft på de første 40 pumpene med gulvpumpa. Du masserer dekket opp i felgen, rister tetningsvæsken rundt, smører med oppvaskmiddel eller silikon, pumper det du er kar om, og banner. Banner, banner og banner. 

Etter noen harde pumpeøkter uten hell er du klar for å kaste skiten over gjerdet til naboen. Du går og henter en gasspatron i verktøykassa og krysser fingrene igjen. Går det i vasken, noe det ofte gjør, er siste utvei en tur på den lokale bensinstasjonen. Da er du avhengig av en adapter fra prestaventilen på hjulet til schrader-hodet på bensinstasjonkompressoren. Med litt hell smeller dekkene på plass på bensinstasjonen. Med litt mer hell holder de tett til du kommer hjem og kan fylle på med mer luft med pumpa. Sånn går dagene.

Tetningsvæske på klærne, på gulvet, i hagen, i bagasjerommet på bilen, på biltaket og andre unevnelige steder er bivirkningen av styret. 

Skjer alt dette kvelden før årets viktigste sykkeltur, eller før et ritt er det nok til å drive en syklist til vanvidd.

TOPPMONTERT: Med trykkmåleren på toppen av pumpa er det lett å lese av hvor høyt trykk du har i dekkene.

TOPPMONTERT: Med trykkmåleren på toppen av pumpa er det lett å lese av hvor høyt trykk du har i dekkene. 

 

Inn kommer Bontragers Flash Charger-pumpe med en fanfare lik Also Sprach Zarathustra. 

Bontragers Flash charger-pumpe er en oppfinnelse som i det store og det hele løser problemene med slangeløse dekk. En kompressor hjemme vil også løse problemet, men det krever strømuttak, og det er vanskelig å få den med seg på tur.

Bontragers genistrek av en pumpe, er en vanlig gulvpumpe med et stort luftkammer festet på. Ved hjelp av 40 pump på pumpa fyller du ekstrakammeret med 160 psi trykk. Så fester du pumpehodet på ventilen – pumpehodet passer både presta og schrader-ventiler uten å snu eller bytte noe i det. Med pumpehodet på plass og ventilen i hjulet åpen smeller du den store røde spaken på luftkammeret på pumpa i åpen stilling. Vush, bang, sprak, knatre, knatre så sitter dekket på felgen. Lufta fortsetter å gå fra luftkammeret til dekket helt til begge holder om lag 28-30 psi trykk. Holder dekket på lufta er alt i orden, lekker det litt kan du fortsette å pumpe litt med pumpa.

Les test av raske dekk til Birken og andre grusritt: 

 

Vi har testet Flash charger-pumpa i flere uker og har montert et 20-talls dekk slangeløst, flere ganger. De aller fleste dekkene smeller opp på første eller andre forsøk, også dekk vi har jobbet hardt med å få opp med en vanlig god pumpe.

Noen dekk måtte vi bruke 3-4 luftkammer-doser for å få til å sitte og da begynte frustrasjonen å melde seg også her. Men alt i alt løser Flash charger problemet med slangeløse dekk i de aller fleste tilfeller.

 

VENTIL: Du kan finjustere trykket i dekket etter oppblåsing ved å trykke på den lille røde knappen.

VENTIL: Du kan finjustere trykket i dekket etter oppblåsing ved å trykke på den lille røde knappen. 

Vi er dønn avhengig av slangeløse dekk. Har du vendt deg til å sykle uten slanger vil du aldri gå tilbake. De gangene vi har vært tvunget til å bruke slanger har det nesten uten unntak endt med punktering. Med Flash charger er vi nå mindre bekymret for å bytte dekk ved behov og kvier oss ikke for å gjøre dette kvelden, eller sågar på morgenen før et ritt eller en spesielt fin tur. Med Bontragers pumpe i hånd er du trygg på at du får opp dekkene i løpet av få minutter. En trygghet vi ikke før har hatt med slangeløse dekk. 

Følg forøvrig med i diskusjonen om slangeløse dekk på Forumet. 

Forbedringspotensial

Ideen og utførelsen fra Bontrager er en revolusjon, men alt er ikke perfekt med Flash charger-pumpa.

Fordi pumpa må pumpe opp luftkammeret til 160 psi er selve pumpa lite egnet til å følge opp en lekkasje hvis dekket nesten får tak på felgen. Det er veldig lite luft som kommer gjennom pumpa om gangen. Til tross for både alu-rør og alu-stag på pumpa er den litt slarkete i pumpefunksjonen. Flere ganger binder den seg litt i pumpinga, både under fylling av luftkammeret, men også ved vanlig pumping av allerede tette dekk.

Også plasthåndtaket på pumpa er litt mykt, og gir ikke helt den følelsen av solid utførelse vi ønsker oss av en pumpe til nesten tusen-lappen. Pumpa er også stor og ganske tung, noe som gjør den litt krevende å få med seg på flyturer. Trykkmåleren er også litt grov å lese av i de trykkene som er relevant for terrengsykkeldekk. Det er vanskelig å se om du har 23 eller 26 psi i dekket. 

Som ren pumpe til store terrengsykkeldekk finnes det flere, bedre modeller, både fra Bontrager selv, men også fra andre produsenter, som f. Eks Specialized sin luksus-pumpe Air Tool Pro som vi har testet her:

Av positive ting i tillegg til den fabelaktige funksjonen med luftkammeret, kan vi nevne et godt synlig manometer øverst på pumpa, stødig og stor fot, og hodet som lett sluker begge typer ventiler uten fikling.

Pumpa har lang slange som gjør det lett å pumpe opp dekk også mens sykkelen henger i mekkestativet.  

HØYTRYKK: Før du blåser opp dekket pumper du trykket i kammeret opp til 160 psi. Det tar 40 pump.

HØYTRYKK: Før du blåser opp dekket pumper du trykket i kammeret opp til 160 psi. Det tar 40 pump. 

Løp og kjøp!

Tross noen få smådetaljer som ikke er perfekte er vi villige til å kalle Bontragers Flash charger-pumpe en revolusjon. Kanskje er pumpa et av det siste tiårets aller beste og mest ønskede produkter. Flash charger er helt klart noe vi har ønsket oss helt siden vi startet å sykle med slangeløse løsninger i 2002-2003. Det mest irriterende med denne pumpa er at den ikke har blitt lansert før. Vi har produsert stresshormoner i bøtter og spann de siste ti årene over slangeløse dekk, og så viser det seg at løsningen er så enkel som en pumpe som Bontrager Flash charger. Alle andre pumper kan være så flotte og fine i bruk som de vil, men har de ikke luftkammer-funksjonen til Bontrager-pumpa så vil de ikke nå Flash charger til pumperøret en gang.

 

Er du terrengsyklist må du rett og slett ha en Flash charger i boden. 

Ryker du kjedet i skogen fikser du det fort. Se hvordan her: 

Se alle Rittklar-videoene her: