Jeg synder her hele tiden. Jeg har mange hjelmer, men få av dem har blitt vasket noe særlig det siste året. Hvis du da ikke regner sykling i regnvær som hjelmvask. Da har i hvert fall to av hjelmene fått en liten skyll.

Hjelmens puter og stropper suger til seg svette og salt under sykling. For putenes del er det rett og slett en del av stillingsskrivelsen for jobben som hjelmpute. For stroppenes del så befinner de seg bare i skuddlinjen for svette. Alle som har hjelmer med svarte stropper vil kunne se hvite saltrenner på dem etter mye sykling. Det er nesten litt rart at vi sykkeltur etter sykkeltur aksepterer å ta disse stroppene inn mot huden slik at fersk svette kan skylle løs den gamle å spre den utover kjakene våre.

Annonse

Å ta ut hjelmputene å putte dem i vaskemaskinen er en løsning som ofte fører til tapte puter og delaminering av de tynne polstringene. Ikke ønskelig.

Å løsne hjelmstroppene fra hjelmen er enda verre. Ofte er dette nesten en irreversibel engangsoperasjon som du ikke gjør igjen.

Heldigvis er løsningen både enkel og effektiv i en travel hverdag der vi forventer effektivitet og fortgang i viktige, men kjedelige prosesser.

Ta rett og slett med deg hjelmen i dusjen etter sykkelturen.

Behold gjerne hjelmen på når du tar av deg resten av klærne. Eller bare ta den med i hånda inn i dusjen. Vask håret, ta på hjelmen og la shampoen virke både på hår og hjelm. Eller bare gni inn hjelmens puter og stropper med dusjsåpe.

Trykk ut overflødig såpevann og la enten putene i hjelmen tørke i hjelmen, eller ta dem ut å la dem tørke for seg. Husk å skylle ut såpen først.

Nyt den neste sykkelturen med velduftende hjelm. Trygg på at det som renner fra puter og ned på stroppene kun er dagsfersk svette og ikke svetten etter fjorårets rakefisklag med gjengen.