I fjor satset Frank Wøien Mo på å få inn 150.000 kroner til MS-forskning og fikk inn 40.000 kroner. I år er ambisjonen å slå fjorårets resultat, både i løypa og på konto. 

– Vi gjør et nytt forsøk på å fullføre lang løype i Offroad Valdres på 150 kilometer, sier Mo.

Annonse

Se stort bildegalleri fra Offroad Valdres 2016: Dagen det var så bratt 

Går for rekord
– Målet er ikke å vinne Offroad Valdres, men å vise at ting er mulig og ikke minst få inn noen kroner til MS-forskning. Jeg tror det skal gå bra om ikke noe spesielt skjer, sa Mo i forkant av det 15 mil lange rittet i fjor.

Slik gikk det ikke. I fjor fikk Mo samlet inn en tredjedel av den summen han opprinnelig hadde satt seg som mål, og måtte gi seg etter en tredjedel av rittdistansen. Til tross for nesten optimal oppkjøring var det en veps som satte stopper for laget før det var gått fem mil.

– I et skogholt like før Gomobu ble jeg stukket av en veps, og jeg er dødelig allergisk mot veps. Jeg hadde med meg motgift og adrenalinsprøyte, og så gikk det med blålys til Fagernes på intravenøs behandling. Det skjer ikke i år, forteller Mo, som mener uflakskvoten for dette rittet må være brukt opp.

I tillegg til gode lagkamerater og støttespillere fra i fjor, har Mo fått med seg Skør’n sykler som sponsor for prosjektet #syklemedMS, samt PrivatMegleren Valdres og Bioracer Norge.

Les også: Offroad Valdres lanserer kortversjon 

Etter løyperekognosering tidligere i uka gleder Mo seg til drøyt 10 timer på sykkelsetet og flere tusen høydemeter i grovt terreng.

– Steinar og jeg var ute testet den nordre sløyfen av årets ritt. Den er helt magisk. Det er så mye snaufjell, fjelltopper og smale stier at du blir helt svimmel, sier han.

Saken fortsetter under

Frank 1400x933
Frank Wøien Mo sykler Offroad Valdres for #syklemedMS og gleder seg til utfordringen, både fysisk og finansielt. Foto: Frank Wøien Mo

Frank Wøien Mo sykler Offroad Valdres for #syklemedMS og gleder seg til utfordringen, både fysisk og finansielt. Foto: Frank Wøien Mo

Les også: Offroad Valdres blir seedingsritt til Ultrabirken 

Nytt perspektiv
For drøyt fire år siden fikk Frank Wøien Mo diagnosen multippel sklerose (MS), en sykdom som angriper sentralnervesystemet og som det ikke finnes noen helbredende behandling for. Det ga ham et nytt perspektiv på livet.

– Ting skjer så fort, så en må nyte dagen, for det er vanskelig å si hva som skjer i morgen. Da jeg fikk det første attakket, var jeg heldigvis godt trent, og god fysikk er det beste utgangspunktet for å leve nesten som normalt med MS. Jeg trente mye da jeg fikk MS, og jeg trener enda mer nå, sier Mo, og forklarer at trening er den beste medisinen for å holde sjukdommen i sjakk.

– I starten var jeg veldig dårlig, og i tillegg får du en psykisk reaksjon av en slik diagnose. Du vet at du vil bli svakere og svakere, og at dette blir din bane på sikt. Men jeg satte meg to mål fra sjukesenga den gangen jeg fikk det første attakket. Det ene var at jeg skulle trene mer enn før, og det andre var at jeg skulle tilbake i 100 prosent jobb. Jeg har greid begge deler.

Ekstremt på flere plan
Ekstremrittet Offroad Valdres er på rundt 150km og arrangeres 22. juli med start og mål i Fagernes. Rittet kjøres med lag på to- til tre ryttere og kjøres utelukkende på GPS spor og minimalt med tradisjonell merking.

Les også: 15 mil fritt for gel og sportsdrikk   

– I år flytter vi rittet ut i litt annerledes terreng. Det blir mindre myr, til fordel for partier med noe mer stein i noen partier, og en rekke partier med herlige flytstier. Folk sa de likte å kjøre på snaufjellet, så det skal de få. Og nedkjøringen til bygda vil bli minnerik. Den er enda lengre og enda bedre enn i år, sier Nymoen.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste TERRENGSYKKEL-innholdet hjem i postkassen.