Slik skal Norge inn blant de topp 15 i verden

– Vi kan ikke være fornøyde før vi er en av de ledende nasjonene i rundbane.

Sist oppdatert 22. desember 2017 kl 07.00
Petter Fagerhaug,som er regjerende Norgesmester i rundbane og ranket blant de 40 beste i verden på UCIs eliteranking, jages av stadig flere norske utøvere. Foto: Simen Smestad
Petter Fagerhaug,som er regjerende Norgesmester i rundbane og ranket blant de 40 beste i verden på UCIs eliteranking, jages av stadig flere norske utøvere. Foto: Simen Smestad

Det sier Lars Stensløkken, som er trener på NTG Lillehammer og landslaget. 16. desember avsluttet de beste rundbanerytterne i Norge en felles treningssamling i Benidorm, der fokus har vært å gi samtlige ryttere matching på de områdene der de trenger å heve seg.

– Vi ser at de fleste ligger veldig godt an nå med tanke på til hvor i sesongen vi er. Vi har fått lagt ned mye god spesifikk konkurransetrening med en del mengde, noen anaerobe økter og noen langturer, og alle utøverne har fått bra matching på de områdene de selv ikke er aller best på, sier Stensløkken.

Skal få tre-fire ryttere blant de topp 15 i verden
Stensløkken er involvert i utviklingsprosjektet som landslaget driver i samarbeid med blant annet Høgskolen i Lillehammer, Olympiatoppen, sykkelforbundet og flere internasjonale utøvere.

I sommer har Stensløkken og forskerne på Høgskolen i Lillehammer testet og kartlagt en rekke topputøvere fra blant annet Storbritannia, New Zealand og Sveits på de samme parametere som de kjører på de norske utøverne. Utøverne har kjørt tester både på labsykkel og utendørs, og forskerne har fått samlet inn et stort datasett. Basert på den kartleggingen de har gjort så langt, er de norske utøverne generelt gode på kapasitet men mangler litt på å få det ut på sykkelen når det er store fartsforandringer.

Les også: Derfor er de beste de beste 

Saken fortsetter under

Petter Fagerhaug June 2017 - Foto Thomas Bonne
Petter Fagerhaug under testing på Høgskolen i Lillehammer i juni. Foto: Thomas Bonne

Petter Fagerhaug under testing på Høgskolen i Lillehammer i juni. Foto: Thomas Bonne

Utover vinteren skal de bruke mer tid på å sammenlikne og analysere dette materialet, men Stensløkken har allerede sett flere klare trender.

– Vi ser at våre beste U23-ryttere ligger veldig godt an på det fysiske, men vi må bli råere på de andre faktorene som er avgjørende i rundbane enn alle andre i verden. Hvis vi skal få til det så må de utøverne som har kapasiteten og det grunnleggende fysiologiske inne nå bruke mer av vinteren på å sykle ute slik at arbeidsøkonomien bedres og teknikken holdes ved like og utvikles gjennom hele vinteren, sier Stensløkken.

Les også: – Neste år skal jeg vinne 

Langsiktig prosjekt
– Vi har løftet oss mye de siste årene, og det er fordi vi har jobbet mye proffere inn mot de arbeidskravene som er avgjørende for å sykle fort internasjonalt. Vi er stolte av den kulturen vi har bygget, og vi skal ta med oss det vi vet fungerer, men samtidig må vi fortsette å tenke nytt. Derfor har det vært spennende å teste internasjonale ryttere på øverste nivå, slik at vi ser hva de er gode på og hva vi kan plukke opp fra dem, sier Stensløkken.

På sikt skal dette heve de norske rytterne opp til de aller beste på internasjonalt elitenivå, ikke bare i U23-klassen.

– Vi kan ikke være fornøyde før vi er en av de ledende nasjonene i rundbane. Det skjer ikke neste sommer, men det er kanskje realistisk å få til i løpet av fire til åtte år. Det som er spennende nå, er at det er flere som er aktuelle enn noen sinne, sier Stensløkken. 

Les også: – Finnes ikke bedre løype for meg 

Saken fortsetter under

Petter Fagerhaug - Finestrat - Dec 2017 - Foto Simen Smestad 1400x933
Petter Fagerhaug med fullt fokus på oppgavene under treningssamlingen i Spania nylig. Foto: Simen Smestad

Petter Fagerhaug med fullt fokus på oppgavene under treningssamlingen i Spania nylig. Foto: Simen Smestad

Mer spesifikt på vinteren
Mange av øktene på Spania-samlingen gikk i en sykkelpark der man kan trene på akkurat de elementene som må forbedres fram mot sommeren.

– Vi har blant annet tilrettelagt en løype der vi kan kjøre drag på cirka 15 minutter, og som blir veldig lik norske rundbaneløyper. Den har 120 til 125 høydemeter per runde, masse dropp, hopp og knekkere som gjør at de må holde trøkket gjennom hele draget, de får trent på svingteknikk og andre elementer som det er vanskelig å få til hjemme om vinteren, sier Stensløkken.

Samtidig bidrar slike samlinger til å spre kompetansen fra høgskolen og NTG-miljøet i Lillehammer til flere miljøer i landet. Slik vil Norge på sikt få fram enda flere gode ryttere, sier Stensløkken.

– Vi har tatt initiativet til å samle flere av de beste rytterne i Norge på samme samling for at flere skal få matching på det aller høyeste nivået. Slik vil vi dele den kompetansen vi har, for at alle skal bli bedre, sier Stensløkken.

Han forklarer at de ulike rundbanemiljøene i Norge er preget av ryttere med litt ulike kvaliteter og styrker.

– Petter (Fagerhaug) er den som er mest komplett per dags dato, men Soon-gutta Anders og Tobias (Johannessen) er utrolig gode på det eksplosive. Eskil (Evensen-Lie) og Martin (Siggerud) er også veldig gode, og det bidrar til at alle får matche seg, sier Stensløkken.

Les også: Fagerhaug vant verdenscupen  

Saken fortsetter under

Intervals Foto Simen Smestad 1400x867
Klart for tetsritt under samlingen i Spania i begynnelsen av desember. Foto: Simen Smestad

Klart for tetsritt under samlingen i Spania i begynnelsen av desember. Foto: Simen Smestad

Kompetanseoverføring
Stensløkken ser også at satsingen på å matche de beste bidrar til å heve hele terrengsykkelmiljøet, også de som ikke nødvendigvis er med på samlingene. Når utøverne er tilbake i sine miljøer, blir en del av det rytterne har lært av de andre på samlingene automatisk overført. Det ser Stensløkken tydelige resultater av.

– Det de bringer med seg blir forsterket og spredt til flere, og da kommer vi inn i en god spiral. Vi har utøvere som kommer inn i førsteklasse på NTG nå, som har kommet lenger enn det Petter (Fagerhaug) var på samme alder. Det kan være basiskunnskap som å spise og drikke under økta, at de forbereder seg mentalt til økta og at de allerede er gode til å lage seg arbeidsoppgaver for økta, sier han.

Stensløkken er ikke redd for at leken og sykkelgleden skal forsvinne selv om en tar eliterytternes fokus ned til yngre utøvere.

– Det vi ser, er at de unge rytterne tilpasser seg gradvis og tilegner seg erfaring i sitt tempo. Det er motiverende å gjøre ting godt, og det ønsker samtlige som har hode til å bli gode i denne brutale idretten. 

Petter Fagerhaug - Finestrat - trail - Foto Simen Smestad 1000x
Petter Fagerhaug er seriøs på sykkelen men har likevel beholdt sykkelgleden, og det smitter over på de yngre, sier trener Lars Stensløkken. Foto: Simen Smestad

Petter Fagerhaug er seriøs på sykkelen men har likevel beholdt sykkelgleden, og det smitter over på de yngre, sier trener Lars Stensløkken. Foto: Simen Smestad

Publisert 22. desember 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 22. desember 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen