Stil-BIL fatbike arrangeres på palmelørdag og Gagga Fatbike på påskeaften, henholdsvis 24. og 31. mars.

– Vi arrangerte to prøveritt på fatbike i 2017. De ble kun annonsert på vår egen Facebook-side, så det var mest lokale ryttere som deltok, men der kom også utøvere fra Hammerfest Sykkelklubb og Nordlysbyen Sykkel fra Alta, inkludert Rakel Birkeli fra Team Terrengsykkel 2017, og Bjørnar Aronsen, som vant herreklassen med soleklar margin, sier rittleder Stig-Ronny Nilsen i Porsanger CK, som er arrangør av begge de to tjukksykkelrittene.

Annonse

Les også: Her sykler du fatbike i vinter 

– Det morsomme med fatbike ritt er at man aldri vet hvor teknisk en løype blir ettersom vær, temperatur og snøforhold endrer seg helt fram til konkurransen. Er det mildvær eller vind som skaper skavler blir løypa også teknisk vanskeligere, og det kan det lønnes å ha lite lufttrykk. Om det er mildvær noen dager før, men så blir frost døgnet før rittet, kanskje med 2mm "festesnø", blir tipset å sykle med knallharde dekk og lettrullende fatbikedekk på 4.0-tommers bredde. Da er det nesten som å sykle på grusvei med god feste.

Saken fortsetter under

gagga 2017 - Foto Arrangøren 1400x933
Gagga Fatbike er et rundbaneinspirert tjukksykkelritt med start og mål i hytteområdet. Foto: Arrangøren

Gagga Fatbike er et rundbaneinspirert tjukksykkelritt med start og mål i hytteområdet. Foto: Arrangøren

Påsken er prima
Nilsen er ikke bekymret for at de røde dagene i påsken skal skremme folk fra å delta. Snarere tvert i mot, sier han, og trekker fram at stadig flere arrangementer legges til nettopp slike dager:

– Vi ser at den tradisjonelle påskefeiringen er i stadig endring, og håper både ryttere og publikum finner veien til våre ritt. Gagga Fatbike går i forbindelse med Gagga Hytteforenings eget arrangement påskeaften, så det vil i den forbindelse kunne få mange publikummere og oppmerksomhet, sier Nilsen.

Les også: NCF: – Dette kan være starten på noe stort 

To unike ritt
Gagga Fatbike er et rundbaneritt der det kjøres to runder. Rittet har start og mål i hytteområdet, og traséen består av hovedsaklig av skuterspor, sti og dobbeltspor. 

STIL-BIL Fatbike er et A til B-ritt som byr på store naturopplevelser. Rittet arrangeres i samarbeid med IL STIL og Billefjord IL, som i mange år har arrangert turskirenn fra Igeldas til Billefjord. I Billefjord blir det premieutdeling på Billefjord IL's klubbhus. I fjor ble det i tillegg satt opp et tjukksykkelritt i samme trasé, som et prøveprosjekt.

– Vi syklistene følte oss veldig godt mottatt av ski folkene i fjor. Løypa går i fantastisk fin Finnmarksnatur, og alle var enige at dette rittet fortjener å komme med på terminlista, sier Nilsen. 

Les også: Tilbyr gjennomkjøring on demand 

Saken fortsetter under

Stil-BIL 2017 - Foto Arrangøren 1400x933
Fra starten på prøvearrangementet til Stil-BIL i 2017. Foto: Arragøren

Fra starten på prøvearrangementet til Stil-BIL i 2017. Foto: Arragøren

Stil-Bil Fatbike går i nøyaktig samme trase som ski turrenn og ski konkurranse. Fatbike starter en time etter ski konkurranse. Traseen starter men cirka 5 km i lysløypa som kjøres av tråkkemaskin, før den svinger av og går over fjellet til Billefjord. Denne delen av løypa tråkkes av snøskuter.

– Her gjelder det å sikre seg en god posisjon før løypa går over til smal sti og fortsetter slik til man er oppe på snaufjellet. Når en kommer opp, blir det kjørt opp "forbikjøringssoner" noen steder.