Lite luksus og hard jobbing

Carl Fredrik Hagen (23) skal bli sykkelproff. Da må han ut på veien, på tynne hjul. Så enkelt er det.

Sist oppdatert: 9. oktober 2014 kl 00.54
LANDEVEISSYKLIST: Carl Fredrik Hagen (23) går til Team Sparebanken Sør fra og med sesongen 2015. Foto: Ingeborg Scheve
LANDEVEISSYKLIST: Carl Fredrik Hagen (23) går til Team Sparebanken Sør fra og med sesongen 2015. Foto: Ingeborg Scheve
Lesetid: 4 minutter

FAKTA

  • Navn: Carl Fredrik Hagen

  • Født: 26. september 1991

  • Sykkelklubb/Team: Sagene IF/Team Oslo Sportslager (går langrenn for Rustad IL og konkurrerer I duathlon/vintertriatlon for Royal Sport)

  • Utvalgte meritter: Vant NC maraton 2013 og 2014 sammenlagt, 2014: 11.plass UCI-WC mtb i Roc Laissagais (Frankrike), 12.plass UCI-WC mtb i Val di Fiemme (Italia), 13.plass EM Maraton i Ballyhoura (Irland), U23-verdensmester i vintertriathlon og VM-sølv vintertriatlon stafett (Cogne, Italia 2013)

  • Mer om Carl Fredrik Hagen 

– Valget var ikke spesielt vanskelig. Planen har hele tiden vært å gå over til landevei når tiden var inne for det, og jeg følte det rette tilbudet med de rette folkene kom, sier Hagen til terrengsykkel.no.

23-åringen fra Oppegård vant årets Norgescup i terrengsykkel maraton og leverte flere topp-15 plasseringer i verdenscupen denne sesongen. Men nå er det slutt.

– Jeg har hele tiden hatt et mål om å bli proff, og der har ikke terrengsykling i Norge noen utviklingstrapp. Jeg har vunnet nesten alt som er, men likevel skjer det ingenting på terrengsykling. Jeg får ikke tatt noen steg videre her i Norge, forklarer Hagen.

– Jeg synes terrengsykling er utrolig gøy, og trives bra i miljøet. Det er ikke noe stort miljø, men et godt sammensveiset miljø, sier Hagen, som mener tiden var moden for å ta en karrierebeslutning.

– Dessverre er det veldig få som tørr å satse fulltid på terrengsykling i Norge, og det er noe nivået også bærer preg av, sier Hagen.

Drømmer om proffkarriere
Hagen lot seg friste av Team Sparebanken Sør, et ungt og offensivt lag eid av Thor Hushovd og ledet av Atle Kvålsvoll.

– Det som var utslagsgivende var det sportslige opplegget, troen på at jeg skal kunne utvikle meg videre som klatrer, samt drømmen om å ta enda et steg om noen år, sier Hagen som ikke brukte spesielt lang tid på å bestemme seg da tilbudet kom.

Det er sykkelproff han vil bli, og da må det bli på tynne hjul.

– Jeg har tett dialog med mine foreldre og min trener, Erik Nordby. Men det endelige valget står jeg for selv, sier Hagen, og understreker at det er ingen som har presset ham den ene eller den andre veien.

– Det er et ungt lag, med stor kjørestyrke, godt miljø, bra støtteapparat og bra rittprogram, sier Hagen.

– Da Atle (Kvålsvoll) ringte og ønsket meg på laget, ble jeg smigret og glad. Veldig glad og litt stolt av meg selv. Det er hyggelig at folk legger merke til det jeg driver med, sier Hagen, som satser med hud og hår.

– Jeg går jo all in på dette. Mye blir bortprioritert. Jeg skal trene best, og ikke minst restituere best, sier han.

Der føler Hagen at han er i godt selskap. Laget har nettopp sendt Sondre Holst Enger ut i proffsirkuset for alvor, og tar inn fire nye ryttere for kommende sesong. Hagen er en av disse. I tillegg kommer Vegard Robinson Bugge, en allrounder, og spurterne Herman Dahl og Trond Håkon Trondsen.

– Jeg har noen kompiser i miljøet, og det er veldig trivelige karer. Jeg kjenner en på laget fra før, og gleder jeg meg veldig til å treffe de andre gutta og støtteapparatet, og bli kjent med dem, sier Hagen ivrig.

Myk overgang
Treningen blir litt mer landeveisspesifikk, men Hagen kommer ikke til å forandre treningsfilosofi.

– Mye av det jeg gjorde i vinter, skjer også til vinteren nå, sier Hagen.

Som syklister flest, har Hagen for vane å reise sørover et par ganger i løpet av vinteren. Dessuten slenger han gjerne med på NM og VM i vintertriatlon og annet som frister. Men noen endringer blir det likevel.

– Mengden må litt opp, og jeg skal rendyrke klatreferdighetene enda mer. Jeg skal bli enda sterkere i bakkene, øke terskelwatten og kapasiteten. Målet er å henge med de store gutta i de tøffeste rittene vi kjører, og på sikt vil jeg kjøre i fra dem, gliser Hagen, og røper at han ikke kommer til å selge terrengsyklene i morgen.

– Jeg kommer ikke til å slutte helt med terrengsykkeltrening, men det blir ikke hovedprioritet, sier Hagen.

Kondisen og kapasiteten er det få som kan matche, og Hagen tror årene i grovt terreng har gitt ham et godt grunnlag for videre satsing.

– Jeg har hvert fall god sykkelkontroll, teknikk, balanse og følelse for underlaget. Det tar jeg med meg videre!

Lite luksus
Inntil videre blir Hagen boende i Oppegård. Han vet godt at fulltidssyklister ikke tjener fett før varene er levert. Men det er Hagen innstilt på.

– Jeg må leve sparsomt og bo hjemme. Det viktigste er det sportslige opplegget! Jeg skal trene og prestere. Da kommer pengene etter hvert, sier han.

Publisert 9. oktober 2014 kl 00.55
Sist oppdatert 9. oktober 2014 kl 00.54
annonse
Relaterte artikler
annonse

Terrengsykkel.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Kristoffer Kippernes

Kommersiell leder: Alexander Hagen