GRIPER SJANSEN? Både landslagssjefen og konkurrentene tror Emil Hasund Eid blir en lei nøtt å knekke under norgescupåpningen i helga.
Lesetid: 7 minutter
– Det er krise for en terrengsyklist, egentlig, sier Emil Hasund Eid.
Hjemme på Harestua er det nemlig fremdeles klister og marka-ski som gjelder. Det er kun de nederste partiene av stinettet som er snøfrie.
Foran Norgescup-åpningen i regi av Soon CK lørdag, har han derfor avtalt å legge inn en skikkelig økt med utgangspunkt fra Bjerke og Lillomarka. Med guide og lokal kjentmann: Eskil Evensen-Lie.
– Jeg tror også det kan være til hjelp å ha litt tryggere rammer rundt seg. Ut i fra hva jeg hører, virker det ikke som Knut Røhme og Mats Glende har fått en helt optimal inngang til helgas ritt. Det blir hardt for kroppen å få det der like før en konkurransehelg, sier Hasund Eid til terrengsykkel.no - men regner likevel med å få hard motstand både lørdag og søndag:
– Men jeg tror likevel de kan være med og kjempe om seieren. De er sterke begge to, og har kanskje ikke fått vist helt fram 100 prosent hva som bor i dem i de siste, legger han til.
– Ganske seig da jeg kom hjem
Andre deler av terrenglandslaget har nylig kommet hjem fra langtur. Både Røhme og Glende ankom Norge først sent tirsdag kveld, etter å ha tilbrakt drøye to en halv uke i Brasil.
– Jeg avsluttet siste konkurranse søndag ettermiddag. Rett etterpå måtte jeg pakke ned sykkelen og slet med å få sove. Dagen etter begynte reisen klokka sju om morgenen. Etter syv timer i bil, var det 4-5 timer å vente på flyplassen. Eddy (landslagssjefen) var stresset på grunn av trafikken, så vi var ute i god tid, sier Mats Glende.
Det ble klokket inn nye ti timer på flyet mellom Sao Paulo og Lisboa. To timers venting på flyplassen, før siste flygning hjem tok varte 4,5 timer.
– Jeg var ganske seig da jeg kom hjem, innrømmer Glende.
Totalt hadde den norske gjengen passert 32 timers reisetid.
– Hvordan er status nå da?
– Jeg er på vei mot noe, men jeg sovner fortsatt litt seint og er veldig trøtt om morgenen, sier han med et smil.
Sondre Rokke har hatt en forrykende start på verdensupen i terrengsykling, og i årets andre runde i Brasil var han nok en gang i toppen.
Holder en knapp på Hasund Eid
Landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter var selv ombord og fikk dermed kjenne belastningen på kroppen.
– Jeg tror en utøver som Emil har en fordel i nettopp denne konkurransen. De andre var ikke hjemme før sent tirsdag og kroppen har en jobb å gjøre når det gjelder døgnvillhet. Hvis de (Knut Røhme, Mats Glende, Stian Rokke og Willam Handley, vår anm.) presterer godt, vil jeg faktisk bli litt overrasket, sier landslagssjefen.
Han får støtte av Glende:
– Emil stiller nok som favoritt, det gjør han. Uansett hvordan det går, er det lurt å kjøre fort. Men han har kanskje litt mer press på seg enn det vi andre har.
– Han regner med å få god motstand fra dere to tross den lange reisen. Hvordan tror du det vil prege dere?
– Hvis det går dårlig har jeg en god unnskyldning. Jeg tror ikke det er noen fordel, sier Glende.
Trente mens andre reiste til Brasil
Hasund Eid slo tidlig fra seg tanken på å stille i de to konkurransene i Mairipora og Araxá. Det dreide seg blant annet om lang reisevei og økonomi.
– I tillegg fikk jeg inn en bra grunnperiode med trening, forklarer han.
Andre utøvere er nødt til å snekre sammen satsinga på egenhånd.
– Det er klart det hjelper på med litt støtte, men jeg får også de sjansene jeg ønsker meg. Jeg reiser ned til verdenscupen i Nove Mesto, og det blir en viktig test for meg. Der får man sjekket om man henger med eller ikke. Hvis det er veldig, veldig bra, regner jeg med å kjøre alt av verdenscup videre, forteller han.
I fjor var konkurransen i de tsjekkiske skoger et ritt han valgte å hoppe bukk over, etter at han opplevde at kroppen ikke spilte helt på lag.
– Men jeg føler selv at jeg er ganske mye bedre denne våren, enn jeg var i fjor. påpeker han.
– Kroppen havner i vinterdvale
Sammen med blant andre Glende og Røhme, har 28-åringen oppholdt seg i Spania store deler av den norske vinteren.
Han har også lagt konkurranser i Spania og Hellas bak seg. Best gikk det i den sistnevnte konkurransebolken.
– Jeg synes jeg gjorde det helt greit i Spania, mens det gikk litt bedre i Hellas. Jeg avsluttet med seier i det siste rittet der. Det er alltid morsomt å vinne. Jeg føler nesten at jeg går litt i dvale om vinteren selv. Kroppen er ikke helt 100 prosent, så det først når sesongen starter at jeg også blir litt kvikkere, sier han.
Planen er nå å konkurrere i Son i helga, Rye Terrengsykkelfestival uka etter – så ei frihelg – og deretter Göteborg.
Fra slutten av mai går det egentlig slag i slag med verdenscup i Nove Mesto, Val di Sole og Crans-Montana. I potten ligger potensiell flybillett ned til OL i Paris.
Landslagssjefen omtaler ham som «en liten joker» i uttaket.
– Han har jo ikke de rittene fra Brasil i beina, og sånn sett er han litt bakpå i forhold til det. Men han har gjort unna ritt tidligere i både Spania og Hellas, og i noen av dem har han syklet dritbra. Det blir spennende å se ham i aksjon både i Nove Mesto og Val di Sole, sier Knutsen Storsæter.
Nå starter sesongen for landets beste terrengsyklister når årets første Norgescup går av stabelen i Soon.
Ikke til OL for enhver pris
28-åringen har selvsagt lyst til å blande seg inn i OL-uttaket, men varsler samtidig at det ikke er så altoverskyggende for sesongen hans som man kanskje kunne tro.
– Hva vil du si er det aller viktigste for deg i sesongen som venter?
– For min del har jeg lyst til å sykle fort i sykkelritt. Jeg har lyst til å sykle mange konkurranser og sykle fort under alle for å få en god feeling totalt sett. Så får man se om man er god nok til å komme seg med til et OL.
– Er det så enkelt at om man er best blant de norske i Nove Mesto og Val di Sole, så er saken klar?
– For min del så vil jeg fortsatt se an hvor bra jeg føler meg når vi kommer til den delen av sesongen. Jeg reiser ikke ned til OL bare for å være med i OL. Hvis jeg skal være med der, så er det for å få til et godt resultat. Så beinhardt føler jeg det er, sier han.
OL-formatet skiller seg ut fra de øvrige konkurransene i løpet av sesongen, i og med at det kun slippes løs 36 utøvere i rundbanerittet i herre- og kvinneklassen.
– Hva slags resultat mener du at du bør kunne levere for å forsvare en OL-plass?
– Hvis man kan være med å kjempe om en topp 10-plassering, da har man noe der å gjøre. Jeg reiser ikke ned dit for å bli nummer 25. Det føler jeg er bortkasta. Helst ønsker man å kjempe om en medalje, men jeg tror ikke jeg er der akkurat nå. Vi får se hva som er mulig å få til i framtida.
Lørdag stiller han i hvert fall som favoritt i rundbane, før det drar seg til i kortbane dagen etter.
PS: Den norske plassen som gir deltakelse under lekene i Paris kan bli utdelt alt i forkant av verdenscuprunden i Crans Montana. Det er i så fall de to verdenscuperundene i Nove Mesto og Val di Sole som vil bli utslagsgivende. Det er Olympiatoppen som tar avgjørelsen etter at Norges Cykleforbund gjør sin innstilling til uttaket.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Terrensykkel,
Fri Flyt, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Terrengsykkel.no skriver om gode sykkelopplevelser og er det naturlige startstedet på nett. Terrengsykkel.no gir deg inspirasjon til å sykle mer, finne nye stier og holder deg oppdatert med grundige utstyrstester.